אגדה של פסח בורנה ● גלריה
למרות שבעיר ורנה מתגוררים רק כמה מאות יהודים, עשרות אלפי הישראליים המטיילים בעיר במהלך השנה גרמו שבכל קרן רחוב ניתן לשמוע את השפה העברית. אבל לא רק הישראלים גילו את העיר, גם יהודים מטורקיה ממלאים בהמוניהם את העיר.
בעזרתו של הרב משה קוטלרסקי המסייע רבות לבית חב"ד ורנה במשך כל השנה, נשלחו התמימים חיים סרצ'וק ושמעון ברששת במסגרת 'מרכז שליחות' כדי לסייע לשלוחים הרב יוסי ורעייתו רחלי הלפרין ולתגבר את ההכנות לקראת האירוע הענק. בזמן שהרב הלפרין - המשמש גם כרב הראשי של העיר ורנה - סיים את חלוקת המצות והיין ליהודי האיזור וחלוקת הקמחא דפסחא, דאגו הבחורים לתפעול מוצלח של בית חב"ד, כאשר לצד דוכן התפילין וחנות המצרכים לפסח, מאות המטיילים מכרו את החמץ ונרשמו לליל הסדר. התחושה היא שמי שלא יהיה - מפסיד.
מיד בסיום הכשרת המטבח, ניגשו השפים וצוות הבישול להכין את הסלטים, כדי לאפשר ליהודים שיחגגו את ליל-הסדר בגלות ורנה להרגיש ממש כבני מלכים. באולם עצמו, האווירה מחשמלת. שולחנות ענק ממלאים את טרקלין הנשפים של מלון International היוקרתי. ועשרות אנשי צוות ומלצרים עמלים על סידור האולם, קילוף הירקות והכנת המטעמים.
בשעת לילה מאוחרת הגיעו הררי המוצרים הכשרים לפסח שנשלחו במיוחד מארץ הקודש, בהשתדלותו הרבה של השליח הראשי הרב יוסף סלומון.
ערב חג הפסח מגיע חיש מהר ודוכני ההרשמה לליל הסדר והנחת התפילין פועלים ללא הפסקה. מעמד ביעור חמץ נערך על חוף הים לתימהון המקומיים. לעת ערב מתחילים מאות האנשים לזרום אל האולם המרהיב והיוקרתי. רעש תקתוק המצלמות לא מפסיק לרגע וגם עובדי המלון שאינם יהודים עומדים מתפעלים מן הצד. אבל מיד כשהשעון מורה על השעה 8 בערב הרב הלפרין מבקש מכולם להכניס את המצלמות עמוק לתיק וניגש להתחיל את הסדר.
ב'מה נשתנה' עולים יחד עשרות ילדים לבמה וההתרגשות באולם גוברת הולכת. כולם יחד. קיבוצניקים לצד חובשי כיפות ומסורתיים, חוגגים את חג החירות כאיש אחד בלב אחד. לרבים מהם זו החוויה היהודית הראשונה בחייהם. דווקא הרחק מהבית, נופלים כל המחיצות ומתגלה הפנימיות היהודית. האווירה המיוחדת רק עולה וגואה כאשר למעלה מארבע מאות אנשים פוצחים יחד בשירה אדירה של שירי פסח ושירים יהודיים. למעלה משלוש שעות לאחר תחילת הסדר, הוא מסתיים בשירת 'אחד מי יודע' אדירה שמרקיעה שחקים וחותמת את הסדר המיוחד של ורנה.
גם אנשי הקהילה היהודית בעיר הוזמנו לראשונה להשתתף ב'סדר' בשפה הרוסית שערכו עבורם הרב שניאור-זלמן ורעייתו דבורי הלפרין שהגיעו במיוחד ממוסקבה. "זה האירוע היהודי הכי גדול כאן מאז תקופת השואה", אמר בהתרגשות מיכאיל, אחד מותיקי יהודי ורנה.
בלילה הבא של החג, התיישבו קרוב ל-50 מטיילים מכל רחבי העולם לסדר מיוחד וביתי עד לשעות המאוחרות של הלילה בביתו של הרב הלפרין, וגם במהלך חול המועד התקיימה תוכנית מיוחדת הכוללת תפילות ושיעורים מיוחדים שנחתמו בסעודת משיח חגיגית ורבת רושם.
איך אמר אלון, ירושלמי המטייל בורנה: "דווקא בורנה הבנתי מה זה לשנה הבאה בירושלים..."