מערכת COL
|
יום י"ח סיון ה׳תשע״ו
24.06.2016
אתה כבר לא לבד, חב"ד על הקו ● מיוחד
באירוע צנוע, לו קדמו חודשי הכנה רבים, הושקה תכנית סיוע חדשה בכל מרכזי הרפואה ברחבי ארה"ב, תחת שם הכותרת :'Chabad on Call' ● הרב מנדי קוטלרסקי מנהל התכנית במסגרת המרכז לענייני חינוך 302, מספר על התכנית, מה הביא להקמתה, ייעודה ומטרותיה וגם: איך אפשר להקים גוף שיחלוש על כל מרכזי הרפואה בארה"ב? ● הרב מנדי חושף: אלו סמכויות קיבל אביו, הרב משה קוטלרסקי מהרבי? ● מגזין שישי חב"ד על הקו
מוביל למקצוענות: Chabad on Call. למעלה: באירוע ההשקה
משה בן-חיים
תכנית סיוע חדשה תחת הכותרת Chabad on Call, יצאה לדרך, לאחר חודשים רבים של הכנה. המרכז לענייני חינוך 302 הקים לאחרונה כ-30 פרוייקטים חדשים, ופרוייקט זה הוא רק אחד מהם.
מתוך מידע על הפרוייקט:
Chabad on Call מחויבת ליצירת קהילה חמה בתוך בסביבת בית החולים, באמצעות סיוע בהעברת חולים, משפחות של חולים, הצוות הרפואי, ופונה גם לצרכים הרגשיים והרוחניים שלהם. על ידי הכשרת שלוחים, חומר חינוכי, כלי עזר נצרכים, ועוד. הארגון גם מספק משאבים רבים לשלוחים, כגון חוברות תפילה ותהילים לחולים ובני משפחותיהם, בסיס נתונים מקוונים המאפשרים למשתמשים לאתר את שירותי חב"ד בכל מרכז רפואי נתון, וקורסי חינוך.
אך עדיין, היוזמה הזו מעוררת השתאות: איך ניתן לחלוש על כל מרכזי הרפואה בארה"ב? ובכלל, למה צריך את הארגון הזה, ולא היה עד היום?
הרב מנדי קוטלרסקי, התפנה משלל עיסוקיו במרכז לענייני חינוך והמכונה 'מרכז 302', ושוחח עימנו על הרעיון שהביא להקמת הארגון החדש:
מה משמעות השם שניתן לאירגון, ומה ייעודו?
הרב מנדי קוטלרסקי: "ברשותכם אתן הקדמה קצרה: "מי שנזקק לאחד ממרכזי הרפואה ברחבי ארה"ב, יצר עד היום קשר עם שליח בסביבתו, אם בעזרה באוכל כשר, או כל סיוע אחר. שליח כזה חייב להיות זמין 24 שעות ביממה, כולל בשבתות וחגים, ממש כמו רופא. לא תמיד זה מתאפשר לשליח שעסוק עם המוסדות שלו, להיות זמין און ליין לכל קריאה בבית רפואה נידח במדינתו.
"המוטו שמוביל את אבי שיחי', הוא כל הזמן לחשוב קדימה על התפתחות והעמקת פעולות השלוחים. אחד מהמינויים והזכויות שהרבי העניק לו היה לעמוד לצד השלוחים שצריכים עזרה ולפתח את הפעילות. יש מגמה לבצע התאמה בכל עניין: ב"ה יש שליח כמעט על פני כל נקודה. כעת, יש לבצע התאמות נקודתיות, בקמפוסים הוקם חב"ד בקמפוס", יש שליחים מיוחדים לנוער, וכך הלאה. כשיש התאמה, יש לשליח הראשי יותר זמן לפעילות השוטפת שלו, וכל הפעילות הרבה יותר מקצועית וממוקדת.
המצב של היהדות במרכזי הרפואה הגדולים של ארה"ב, היה שפיר, כשכל שליח נתן מענה במקומו הוא. אך במרכזים הרפואיים הרחוקים, חולים יהודים לא קיבלו מענה, ו'צ'פלין' (רב רשמי) יהודי לא היה בנמצא. זאת ועוד: להסתובב במרכז רפואי ולסייע לחולים, לצד צוות רפואי, דורש ידע בסיסי.
"כדי לעבוד שכם אחד לצד רופאים ומטפלים נדרש ידע רפואי", מסביר הרב מנדי. "צריך לדעת לעשות את זה טוב."
מסתבר כי הרעיון לקמת המרכז החדש, הגיע דווקא מהשטח.
"אנחנו פה בשביל השלוחים, וכל שליח מגיע עם הבעיה הנקודתית שיש אצלו. כך הגענו למסקנה שיש צורך בהקמת ארגון שיראה את התמונה המלאה", מסביר הרב מנדי את הרקע להקמת האירגון. "אם בלימוד קורס מיוחד שיכשיר שלוחים גם מבחינה רפואית מקצועית, או הקמת ארגון מתנדבים מסודר שיחלקו אוכל לשבת, חוברות הסברה בנושאים שעומדים בפני חולים בבתי רפואה, וכן הלאה.
"כעת אנו בעיצומו של קורס 'צ'פלינים' יהודים, שלא ילכו רק כמתנדבים, אלא יזכו להכרה מקצועית מצוות בית הרפואה. זה מוביל את השלוחים בבתי הרפואה למקצוענות ולכך שיהיו מבוקשים."
מוביל למקצוענות. Chabad on Call
כנגזרת מהסיבה להקמת הרשת, והזמינות המתבקשת, בדיוק כמו שמתבקש מאיש צוות רפואי, כמו גם לשליח במרכז רפואי – זמינות מלאה 7\24 כולל בשבתות וחגים, אפשר לומר ששם הכותרת 'Chabad on Call' – קולע במיוחד. חב"ד על הקו בכל רגע נתון.
אם מדברים על 'צ'פלין' רשמי, אז שאלנו את הרב מנדי: "איך יהודי יכול להסתדר בסיטואציות מורכבות? כגון, גוי שהולך למות מבקש מה'צ'פלין' היהודי שיבוא אליו? מה היהודי אמור לעשות?
הרב מנדי לא מופתע מהשאלה, ועונה מיד: "צריך לזכור שאחד המבצעים שהרבי עורר עליהם זה 7 מצוות בני נח. שנית, זה שמקבל את ההכשרה, זה לא מחייב אותו לעבוד בכפוף לדרישות בית הרפואה. הוא יכול לבחור במי הוא רוצה לטפל. זה כמו דוקטורט. בכל מקרה לגופו, שישאלו רב מורה הוראה. אבל לדעתי עדיף ששליח יקרב הרבה גויים לשבע מצוות, ויגיע גם ליהודי אחד, ולא ח"ו שגוי יטפל ביהודי כי אין צ'פלין יהודי בסביבה. מבחינה מסויימת זו הזדמנות לשליח, להכיר ציבור יהודי שלא נמנה בדר"כ על אנשי הקהילה שבאים לפעילות שלו ולבית הכנסת. בבית הרפואה כולם רוצים לקבל חיזוק וקצת אידישקייט. במצבים אלו הם זקוקים לאמונה וביטחון".
איך אפשר להקיף את כל בתי הרפואה בארה"ב? זה לא יומרני מידי?
"ב"ה, אחד מהדברים המצליחים, ואפילו אפשר לומר סוד ההצלחה במרכז, כשיש אלפי שלוחים בכל העולם ברשת שהרבי הקים, זה כ"כ מצליח, ואנו מצדנו יכולים להגיע ליעדים בהרבה יותר הצלחה ועם פחות השקעה מארגונים אחרים.
בכל מקום ב"ה יש את השליח שם. אנחנו נותנים את הכלים, מסייעים במסגרת, בתכנים, בהכשרה, והשלוחים ממשיכים קדימה, הם בונים את הפעילות, עבורם זה מפעל חיים.
מפעל חיים: שלוחים במרכזים הרפואיים - על הקו
כמו שהזכרנו קודם, יש יהודים שנמצאים בסכנת נפשות אמיתית, בין הכמרים ר"ל, ולכן 'קפצנו' על הרעיון. הרבי בסופו של דבר לא ישאיר אותנו לבד, ויגיע מי שיתמוך בפעילות. כיום אנו מובילים יותר מ-30 פרוייקטים חדשים. בית מדרש ומכון לשלוחים, רשת לילדים, וכל מה שנוגע לשלוחים ולקהילותיהם.
מתי התחלתם לעבוד על הפרוייקט החדש?
"התחלנו לעבוד בזה לפני כעשרה חודשים, בענייני מחקר ופיתוח. לקחנו רעיונות ממספר שלוחים מצליחים כל אחד בתחומו, וכך בנינו מסגרת. קורס ההכשרה של השלוחים הצ'פלינים החל עכשיו אחרי פסח והוא נמשך בימים אלה.
"אנו שמחים על ההזדמנות המדהימה הזו כדי לספק תמיכה ממוקדת לשלוחים כמרכיב חיוני ביותר בעבודת השליחות שלהם," מסכם הרב מנדי קוטלרסקי.
"כאן ברצוני לציין את ר' לייזר לאזארוב, ר דוד גרין ור׳ זלמן בלומינג, שפועלים ימים ולילות בתוך שאר החבר'ה, שמובילים ומצליחים בתחום הזה ואיתם יחד, בנינו ובונים הלאה את הרשת. וכמובן את שאר הצוות במשרד שמפעיל את הפרויקט החשוב."
הוסף תגובה
0 תגובות