מערכת COL | יום י"ד חשוון ה׳תשע״ו 27.10.2015

האם נכון לשאת מזוזה כסגולה לשמירה והצלחה?

האם נכון לשאת (או להחזיק ברכב) מזוזה כסגולה לשמירה והצלחה?  ● במדור 'פינת ההלכה' ב'שיחת השבוע', הרב יוסף שמחה גינזבורג משיב לשאת מזוזה
האם נכון לשאת מזוזה כסגולה לשמירה והצלחה?
צילום באדיבות: JLI
שאלה: האם נכון לשאת (או להחזיק ברכב) מזוזה כסגולה לשמירה והצלחה?

ת
שובה: במשנה, מסכת כלים, נמנו כמה כלים שיש להם בית קיבול, ואחד מהם "מקל שיש בו בית קיבול מזוזה". ופירש בתוספות יום טוב: "ואפשר שהיו אנשים בזמן המשנה נושאים מזוזה עמם, וחשבו זה למצווה ולשמירה להם".

העובדה שחכמים לא שללו זאת מוכיחה שמנהג זה יש לו מקום. ואכן, כמה מגדולי ישראל נהגו כך, ומהם אדמו"ר הריי"צ מליובאוויטש. אמנם לעניין קיום מצוות מזוזה אמרו חז"ל "תלאהּ במקל – פסולה", אבל השמירה שעל-ידי המזוזה שייכת (גם) לגוף המזוזה, מכיוון שנכתבה בכשרות לשם המצווה.

כדי לשמור על כבוד המזוזה, כשנכנסים למקומות מסויימים, או כשיש חומרים שאינם נקיים וכדומה בסביבתה, חייבים להניח אותה "כלי בתוך כלי", באופן שלפחות אחד הכיסויים אינו כזה המיוחד למזוזה.

נחלקו הפוסקים האחרונים בדבר מי שקבע מראש שאחד הכיסויים לא יהיה מיוחד למזוזה, אם נחשב ככיסוי מספיק, אף שנשאר כך בקביעות, ואולי נחשב 'בטל' לגבי המזוזה. ומסתבר שאם יחליף את אחד הכיסויים פעם בחודש, ניכר שאין זה 'כיסוי של המזוזה'.

מקורות: כלים פי"ז מט"ו, ותויו"ט שם. מנחות לב, סע"ב. שלחן מנחם ח"ה עמ' רלד. פסקי תשובות סי' מ, ס"ק ה.

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.