מערכת COL | יום כ"ב תמוז ה׳תשע״ה 09.07.2015

מאחורי הקלעים: מה הביא קרוב לאלף סטודנטים לערב חב"ד?

אלפי גולשי COL נדהמו לראות השבוע, דיווח וגלריה מערב מיוחד של 'חב"ד בקמפוס' בהשתתפות קרוב לאלף סטודנטים מכל רחבי הארץ ● מהיכן הגיעו כל-כך הרבה סטודנטים? מסתבר שמאחורי הקלעים מסתתרת מהפכת יהדות שקטה שמובילים כשלושים שלוחי הרבי ● איך כל זה קרה, ובזמן כל כך קצר? הרב דוד קורץ, מנהל חב"ד בקמפוס ישראל, מדבר לראשונה  חב"ד בקמפוס - ישראל
מאחורי הקלעים: מה הביא קרוב לאלף סטודנטים לערב חב
הרב דוד קורץ (צילומים: מאיר אלפסי)
משה בן חיים המהפכה השקטה: בתוך כשנתיים וחצי, כמעט מבלי שאף-אחד שם לב, נוצרה מהפכה של ממש: לצד אוניברסיטאות ומכללות בכל רחבי הארץ, הוקמו מרכזי חב"ד וכ-30 שלוחים הקימו מערך מרשים וייחודי, האחראי על מערך של שיעורי תורה וחסידות, סעודות שבת לסטודנטים, פעילויות עונתיות ואירועים, בצורה שאין לה אח ורע.

כשקוראים תגובה (משוב) של סטודנט לקורס של "חב"ד בקמפוס" אי-אפשר להישאר אדיש. כך כותב סטודנט במשוב לקורס "מפת לנשמה":

"הקורס היווה לי כתובת זמינה ומסבירת פנים לכל עניין יהודי, הן גשמי והן רוחני. הקורס פיתח בי וחיזק לי את נושא היהדות והעמקת הזהות היהודית. הקורס הביא אליי את תורת החסידות בצורה הכי מעניינת ומרתקת שיש עם דיונים מעניינים, שיחות, אמנים אורחים. ההדרכות נעשו באופן מדהים מרהיב ומעניין. "הרגשתי שמיישמים עליי את המטרה שהציב הרבי שהיא להאיר כל פינה ויהודי בעולם באור וחום יהודי וחסידי, והרגשתי שעושים זאת בצורה מקסימה ומעוררת השראה. גיליתי אהבה לבריות מה היא וגמילות חסדים מה היא בזכות הקורס. מכל שיעור מחדש נשאר לי טעם של עוד ורצון להעמיק יותר, ואחרי כל שיעור הייתי מפיץ את כל מה שהיתי לומד בגלל ההתלהבות הגדולה. בהזדמנות זאת אגיד תודה על הזכות שניתנה לי להשתתף בקורס זה. תומר, המרכז האקדמי". עוד תגובה נרגשת, של סטודנטית שהשתתפה בקורס ל'סטודנטים מתחילים', "מבט אל החיים", ובערב של חב"ד בקמפוס בבר אילן:

"במהלך הסמסטר האחרון, כל יום שלישי בשש, נכנסתי לכיתה ב׳ 305 וכל הצרות, המטלות והדאגות נשארו בחוץ.

היו שהרימו גבה, מה לך ולחב"ד? וגם אני בהתחלה לא ידעתי למה לצפות, אם אלה יהיו שיעורי דת ומה הקשר שלי לכל הדבר הזה. אבל מהרגע שנכנסתי לכיתה, הבנתי שאני במקום הנכון.
אז בסמסטר האחרון הרב דותן הגיע בכל יום שלישי עם מרק טבעוני (ותודה לאשתו השליחה, הגב' מירב) ודיבר איתנו על אהבת ישראל, על הצלחה ועל החיים. מצאתי את עצמי חושבת אחרת ומכוונת אחרת בעקבות השיעורים האלה, מסתכלת בפרספקטיבה קצת שונה על החיים. "כי מעבר לחשבונאות, כלכלה ופסיכולוגיה, מסתבר שאת הדברים החשובים באמת לא מלמדים אותנו.
אתמול חתמנו את הקורס בבר אילן, 800 סטודנטים מרחבי הארץ הניחו את העטים לכמה שעות (ובתקופת מבחנים זה לא פשוט) ובאו לחגוג. "פה חייבים להראות את התמונה המלאה, את השליחים של בית חב״ד נפאל, הרב חזקי וחני ליפשיץ, שסיפרו על החיים שם ועל דרך ההתמודדות בשגרה ובחירום. ולראות אותם מדברים בכזו אהבה על העשייה שם, ועל כל מה שעשו בימי רעידות האדמה, פשוט הדהימו אותי. אליהם הצטרפו אורית ופטריק אסרף, הוריו של אור ז״ל, שהגיעו גם הם לברך ולספר את סיפורם, וריגשו את כולנו עד דמעות. "והדובדבן שבקצפת, אביתר בנאי ואסף אמדורסקי במופע מרגש וסוחף, פותחים פצעים ישנים, שרים שירים של פעם שתמיד יהיו רלוונטיים, מרגשים, מצחיקים, אמיתיים. "ואחרי ימים כאלה, פשוט צריך להגיד תודה. אז הרב דותן, תודה על הכול. על דברי החוכמה, על הקירוב וההקרבה, על הפתיחות, על אהבת האדם והנתינה האינסופית. "ולשליחה הגב' מירב, על החיבוק שלך ושל כל המשפחה, על ההזדמנויות שלי להסתכל פנימה לתוך העולם הדתי, כמו סעודת פורים, הנסיעה לצפת וערבי השישי הבלתי נשכחים. כמו שאמרתי לך פעם, זה היה אחד הקורסים הכי חשובים שהיו לי בתואר, אם לא הכי חשוב. וזה לא היה קורה בלעדייך. תודה. "הרב דוד קורץ, הוא מנהל "חב"ד בקמפוס" ישראל, ואחראי על הפעילות המבורכת, הנכללת במפעלי האגף לפרוייקטים מיוחדים שבצעירי חב"ד בראשות הרב יוסף יצחק אהרונוב, ומנוהלת בהצלחה רבה ע"י הרב משה שילת.


הרב דוד קורץ, לצד הרב משה שילת באירוע של "חב"ד בקמפוס" באוניברסיטת בר אילן(צילום: מאיר אלפסי)


בראיון שערכנו עימו, פתחנו בשאלה המתבקשת: מה זה בכלל 'חב"ד בקמפוס', ואיך כל זה התחיל?


"חב"ד בקמפוס זהו מערך שליחי חב"ד, שתחום התמחותם הוא בפעילות עם סטודנטים ואקדמאים, וצעירים בגילאי סטודנטים. מדובר במערך בפריסה ארצית, ליד מוסדות אקדמאיים בדרך כלל. שליח שמגיע למוסד אקדמאי, צריך לפתח קשרי עבודה ופעילות עם מנהלי המוסדות האקדמאים, מנהלי המעונות, וארגוני הסטודנטים, ודרכם ויחד איתם הוא יוזם פעילות שמתמקדת בכמה מישורים: תכניות לימוד מיוחדות לסטודנטים, לדוגמא: "מבט אל החיים", ולמתקדמים יותר, "מפת הנשמה". מדובר בתכניות לימוד מוצלחות שהוכיחו את עצמן, והן נמסרות בשיתוף עם ארגון JLI מארה"ב, הפועל להטמעת ערכים יהודיים בקרב הסטודנטים.

כיום, בכל שבת משתתפים בסעודות של שלוחי "חב"ד בקמפוס" כאלף משתתפים, ובנוססף יש את הפעילויות העונתיות, בסמוך לחגי ישראל, טיולי גיבוש ושורשים.

מדובר בפעילות ענפה בשיתוף פעולה הדוק עם הגופים והמוסדות האקדמאים.

כמה שנים פועל "חב"ד בקמפוס"? ומה היה קודם לכן, חב"ד פעלה אז באוניברסיטאות?

"בארה"ב הפעילות הזו קיימת 30 – 40 שנה, וב-15 שנה האחרונות הפעילות קיבלה תנופה חדשה. גם בארץ במשך השנים היתה פעילות מסויימת בתחום, לדוגמא הרב יחזקאל סופר שיחי', כיהן כרב של קמפוס אוניברסיטת בן גוריון בנגב, ועשה שם פעילות מרשימה, ותלמידו הרב גיל בליזובסקי המשיך עם הפעילות. פעילות של חב"ד היתה תמיד.

"לפני כשלוש שנים הרב משה שילת מהאגף למבצעים מיוחדים שבצעירי חב"ד, יצר תנופה חדשה, וב"ה תוך כשנתיים וחצי הגענו ל-30 שלוחים פעילים, כאלף סטודנטים במסגרת הפעילות, ובתכנון להכפיל ואף לשלש...

"ערכנו אירוע בבר אילן לכמעט אלף סטודנטים שמשתתפים בתוכניות הלימוד של חב"ד בקמפוס עם חשיפה לעשרות אלפי סטודנטים, ובע"ה אנחנו רוצים לאגן אירוע בחורף הקרוב, ל-3000 סטודנטים שיהיו בתכניות הלימוד...

מהם הקשיים שנתקלם בהם? הרי – בתודעה לפחות - המוסד האקדמאי לא תמיד היה נחשב כ"אוהד דת"?

"הקשיים של שליח שמגיע לשטח, הם אכן גדולים. ההתחלה לא קלה, אפילו קשה מאוד. יש צורך ליצור קשרים עם פרופסורים, מנהלי התאחדות סטודנטים, וגם עם ציבור שיש לו 'סטיגמות' שונות על דתיים וחרדים. מאידך, השלוחים של הרבי בחום החסידי מפילים – או אולי ממיסים - את כל המחיצות...


"השלוחים ממיסים את כל המחיצות" אירוע של חב"ד בקמפוס (צילום: מאיר אלפסי)


הרב קורץ, מביא דוגמא מאחד השליחים:

"הגיע שליח חדש לאחד הקמפוסים בארץ. אמרו לי שם: "אין שום סיכוי שיצליח". היום הוא עורך בכל שבת סעודות לכ-150 סטודנטים... מה זה אם לא החום של הרבי? זו הדרך לפרוץ, עם הרבה חום ואהבה. מקרינים את האהבה של הרבי לכל יהודי".

למרות ההצלחה בשטח, אי אפשר לציין הכל בוורוד, והשלוחים באוניברסיטאות ובמוסדות האקדמאים מתמודדים ביום יום עם קשיים ואתגרים.

הרב קורץ: יש שני קשיים מרכזיים: א. עבודה במוסדות אקדמאים, שיש בהם ניכור מסויים ליהדות. ב. הקושי לבנות מסגרת קהילתית. סטודנט מסיים את לימודיו וממשיך הלאה, מה שלא מאפשר לשליח המשכיות עם קהילה תומכת בפעילותו, וכך כל העת הוא כביכול 'מתחיל לבנות הכל מחדש'. יש לכך השלכה על השגת תמיכה כלכלית לפעילות.

"התמיכה של "חב"ד בקמפוס", היא לתקופה של שלוש שנים, במהלכן השליח צריך ללמוד "לעמוד על הרגליים" מבחינה כלכלית. וכאן טמון אתגר אמיתי", אומר הרב קורץ. יש לציין כי העזרה לשלוש שנים היא לביסוס הכלכלי לעומת תוכניות הלימוד עם מלגות, תוכניות וסעודות שבת, שממשיכה בע"ה במסגרת "חב"ד בקמפוס" לתמיד.

עם ה"חממה" שהשליח מקבל בשלושת שנותיו הראשונות, עם מסגרת מפגשים של לימוד ועיון של השלוחים במשותף מעת לעת, הן בתחומים מקצועיים של ניהול נכון והן של לימוד תורה וחסידות במשותף, אין סיבה ששליח לא יצליח במשימה. "עכשיו סיימנו הלכות חופה וקידושין, ובקרוב נלך להבחן ברבנות הראשית".

"הרב משה שילת, מעורב בניהול באופן הכי פעיל. הוא שותף מלא בהכל, ומוצא את הזמן להיות מעורב בכל פרט,של חב"ד בקמפוס", מסכם הרב דוד קורץ.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.