מערכת COL | יום י"א אדר א ה׳תשע״א 15.02.2011

יהודים אינם מעגלים פינות ● עמדה שבועית

הציור הנפוץ של הלוחות נולד בעקבות ציורים של אמנים נוצרים, שתיארו בדמיונם החופשי את תבנית הלוחות כבעלי ראשים מעוגלים ● היו שמצאו גם משמעות סמלית בעובדה שבעיני הנוצרים הלוחות מעוגלים, ואילו ביהדות הת מרובעים. תפיסת-העולם הלא-יהודית מבוססת על 'עיגול פינות'... ● הרב מנחם ברוד, במאמרו השבועי ב'שיחת השבוע'  למאמר המלא
יהודים אינם מעגלים פינות ● עמדה שבועית
הרב מנחם ברוד

מי שמחפש דוגמה לקושי לעקור שיבושים שחדרו עמוק לתודעה – ימצא אותה בצורה הרוֹוחת של לוחות הברית, שעליהם מסופר בפרשתנו. בספרים, בסמלים של מוסדות ואף בבתי-כנסת רבים מופיע ציור של הלוחות שראשיהם מעוגלים. אך מתברר שזה שיבוש מוחלט, שחדר אלינו ממקורות זרים.

הציור הנפוץ של הלוחות נולד בעקבות ציורים של אמנים נוצרים, כמו רמברנדט, גוסטב דורה ואחרים. הללו תיארו בדמיונם החופשי את תבנית הלוחות כבעלי ראשים מעוגלים, וכך ציירו אותם. בעקבותיהם הועתקה התבנית הזאת גם לדפי-שער של ספרים, שאף הם נעשו בדרך-כלל בידי אמנים לא-יהודים.

אגב, אין זו הטעות הבוטה היחידה של הציירים הנוצרים. הצייר המפורסם מיכלאנג'לו צייר את משה רבנו כבעל קרניים, וזאת בשל הבנה מוטעית של התרגום הלטיני של הפסוק "כי קרן עור פני משה". כך גם הטעות הנפוצה של ציור התפוח כאילו היה פרי עץ הדעת, דבר שאין לו שחר במקורות.

לוחות מרובעים

בתלמוד (בבא-בתרא יד,א) מפורטות המידות המדוייקות של הלוחות: "הלוחות אורכן שישה ורוחבן שישה ועוביין שלושה". בהמשך הגמרא מפרטת את מקומם של הלוחות בארון הברית, לצד ספר-התורה ושברי הלוחות. מעיון בדברים ברור לגמרי שהלוחות היו מרובעים ולא מעוגלים. עוד פרט חשוב שעולה מהדברים הוא, שכל אחד ואחד משני הלוחות היה ריבוע מדוייק (שישה טפחים על שישה טפחים) ולא מלבן.

בדרך זו צוירו הלוחות בימי קדם. אפילו לאחר שההשפעות הנוצריות כבר חדרו לציורים היהודיים, עדיין אנחנו מוצאים במקומות רבים הקפדה על הצורה המקורית. כך, למשל, הספר 'שני לוחות הברית' (של"ה), שנדפס בשנת תנ"ח (1698), מעוטר בשני לוחות מרובעים – שני ריבועים מדוייקים, כפי שהיו הלוחות באמת.

ואכן, מחקרים תורניים רבים כבר הוכיחו כי ציור הלוחות המעוגלים הוא טעות גמורה, ובבתי-כנסת רבים החזירו עטרה ליושנה וחזרו לציור המקורי של הלוחות. הרבי מליובאוויטש גם הדגיש את הנזק החינוכי הנגרם לילדים, כשמתברר להם שדבר יסודי כל-כך כמו לוחות-הברית השתבש בגלל השפעות זרות.

לחזור למסורת חז"ל

היו שמצאו גם משמעות סמלית בעובדה שבעיני הנוצרים הלוחות מעוגלים, ואילו ביהדות הם מרובעים. תפיסת-העולם הלא-יהודית מבוססת על 'עיגול פינות'. הגויים נטלו מן היהדות תכנים וערכים, והתאימו אותם לצורכיהם. לעומת זה, אנחנו מחוייבים לְמה שנאמר בתורה, ועלינו להתאים את עצמנו אל התורה ולא להפך.

חשוב לתקן את הציורים המשובשים ולהשתדל להחדיר ככל האפשר את הצורה הנכונה של לוחות הברית, כפי שהיא מוגדרת במסורת חז"ל – שני לוחות, שני ריבועים מדוייקים. ויהי רצון שנזכה בקרוב לבניין בית-המקדש, שאליו יוחזרו ארון הברית ובתוכו הלוחות המקוריים שקיבל משה בהר-סיני.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.