מערכת COL | יום ו' אדר א ה׳תשע״א 10.02.2011

הגאון המופלא, הבן הנעלם וראש הישיבה ● מיוחד

השבוע ימלאו 75 שנים לפטירת הגאון הנודע מרוגצ'וב, רבי יוסף רוזין זצ"ל. לכבוד התאריך המיוחד מציג יאיר בורוכוב, מחבר הספר על תולדות חייו של הגאון, הזמנה נדירה, בה מופיע הרוגצ'ובי כ"אבי החתן", כאשר ידוע הוא שלגאון היו רק בנות ולא בנים לסיפור המלא
הגאון המופלא, הבן הנעלם וראש הישיבה ● מיוחד
יאיר בורוכוב מציג את ההזמנה לגר"ד שפירא, אחיינו של 'אבי הכלה'. צילום: מאיר אלפסי
התגלית המעניינת נחשפת בעקבות עדותו של הרב חיים קרלינסקי ז”ל. וכך כותב הרב קרלינסקי: "בידי הזמנה מודפסת לחתונה בה כתוב שביום ראשון ח"י חשון (28 באוקטובר) תתקיים אי"ה בפטרגרד החתונה של גיטל תחי' בת רבה של בברויסק, רבי חיים צבי שפירא, וחתנה שנועד לה, יצחק נ"י, בן רבה של דווינסק, רבי יוסף רוזין ורעייתו.

קוראינו החשובים ישאלו, אם כן, בצדק, היתכן?

נכון שלא היה לו לרבה של דווינסק בן והוא לא היה אביו הגשמי של החתן יצחק. רעייתו של רבי יוסף רוזין בזיווג שני היתה אלמנה והיא הביאה לו ב'נדוניה' נער יתום, בנה יצחק שנולד לה מבעלה הראשון, ורבי יוסף רוזין התחייב לגדל אותו. ושאותו צדיק וגאון הגאונים אכן קרוי 'אבא' של היתום אותו גידל, הם דבריהם המפורשים של חז"ל. מבחינתו של רבי יוסף רוזין זו הלכה פסוקה, ממילא הוא חש בכל ליבו ונפשו שהוא אכן אבי בנה של רעייתו".

על סבו של אותו רבי חיים צבי שפירא, רבי אריה לייב מקובנה, שכיהן כרב בעיר סמרגון מסופר כי נפגש עם כ"ק אדמו"ר ה'צמח צדק' נ"ע.

היה זה כאשר ה'צמח צדק' ביקר בסמרגון ואמר כי ברצונו ללכת לבקר את המרא דאתרא, כיוון ששמע שהוא גאון אמיתי. בשומעו את הדברים, חבש רבה של סמרגון את הקפוטה של שבת והלך מיד לקבל את פני הרבי.

לאחר שעתיים ב'יחידות' אמר ה'צמח צדק' לחסידים: דעו לכם כי “ארי רובץ בסמרגון”. הרב שלכם איננו גאון רק בנגלה, אלא גם בחסידות. "אכן, מעשה אבות סימן לבנים. אצל בניו ונכדיו שררה תמיד אהבה ואחווה עם קהל החסידים", מעיד הרב קרלינסקי.

* * *

השבוע הציג בורוכוב לגאון רבי דוד שפירא, ראש ישיבת באר יעקב, ממשיך שושלת משפחת שפירא, ואחיינו של הרב חיים צבי זצ"ל, את ההזמנה.

"ההזמנה הזו מאד מעניינת ומדהימה. לא ידענו במשפחה על קיומו של עניין זה. זה חידוש גדול עבורי", אומר הרב שפירא.

ידוע במשפחה על צאצאיהם של רבי חיים צבי שפירא או של בני הזוג הזה? שמעתם פעם את שמה של אותה גיטל ובעלה יצחק?

"אני זוכר שבזמנו חקרו אצלנו את העניין, אבל אינני מכיר את שמם של בני הזוג ולא ידוע לי אם קיימים צאצאים שלהם כיום".

מסופר כאן על הסבא שלכם שכ"ק אדמו"ר 'צמח צדק' זי"ע מליובאוויטש התבטא עליו נפלאות, ואומרים שהיה קשר הדוק ונפלא בין צאצאיו לבין החסידים...

"זה אמת ויציב. ואכן נמשך עד היום. כבר אצל רבי חיים ורבי יצחק מוולז'ין היה קשר טוב מאד עם אדמו"רי בית חב"ד".

"כל שיטתו בלימוד של רבי חיים מבריסק, אומרים שמקורה מרבו שלימד אותו והנחיל לו אותה בתור ילד. אותו מלמד היה חסיד סלונים. היינו שחסיד יצר את כל שיטת רבי חיים מבריסק הנלמדת כיום בישיבות".

יש סיפור מיוחד ששמעתם מאבא על הרוגצו'בער?

"ידוע שהרוגצ'ובער היה חד לשון ותקיף מאד. לא פעם היה מבטל בחדות את מי שהיו באים להתפלפל עמו. פעם אחת הגיע יהודי ממקורביו של רבי אלחנן ווסרמן הי"ד אל הרוגצ'ובער ושוחח עמו בלימוד. הרוגצ'ובער אמר לו בביטול שהדברים שהשמיע הם סברות של סוס... אותו יהודי כנראה נפגע והתלונן על כך לרבו. כאשר נפגש רבי אלחנן עם הרוגצ'ובער הוא סיפר לו על התחושות של אותו יהודי. הרוגצ'ובער הגיב:

הסוסים שלי יודעים ללמוד... שמעתי את הסיפור הזה גם מהאבא אבל לא רק. שמעתי את הסיפור הזה מרבים. אני מרבה להשתמש בזה. הרוגצ'ובער כמובן התכוון לכך שכשהוא אומר על מישהו 'סוס', זו מדרגה. כי זה ה'סוס' של הרוגצ'ובער. זו מחמאה גדולה.

"אני זוכר את היחס של אבא לכל חידוש של הרוגצ'ובער. כולם התייחסו אליו בפחד ומורא".

"הרוגצ'ובער היה אחד ויחיד בדורו. מאז הגאון מוילנא לא היה גאון כמוהו שהקיף את כל התורה כולה, גם בבקיאות וגם בעמקות ובחריפות".

ידוע שהוא המעיט לצטט אחרונים ופוסקים ותמך את דבריו בעיקר על הבבלי והרמב"ם. שמעתי בשם אחד הגדולים שאמר כי הראיה לכך שתורתו של הרוגצ'ובער הייתה תורה לשמה, באמיתתה של תורה, הוא בעצם העובדה שלמרות שלא ציטט מעולם את ה'שלחן ערוך', אלא פסק מתוך הגמרא, בכל רבבות פסקיו לא מצאנו פעם אחת שיחלוק על ה'שלחן ערוך'. מכאן רואים שכיוון לאמיתתה של תורה.

"בשם מי אימרה זו?".

השפע חיים מצאנז זצוק"ל.

"זו אימרה אמיתית הגורמת התפעלות".

הרב נוהג לומר בשיעוריו מתוך תורת הרוגצ'ובי?

"כמובן".

הצפנת פענח לא התקבל בעולם הישיבות כמו ספרים אחרים של גדולי האחרונים.

"כל הייסוד של תורת רבי חיים מבריסק מצוי בספרי הצפנת פענח. הוא אמנם מדבר בקיצור מאד גדול אבל לא פעם אני מצטט מתוך ספריו וחידושיו הם תענוג גדול. כל התורה הייתה אצל הרוגצ'ובער כמונח בקופסא. מונח בדבריו הרבה למדנות.

אפשר לקבל הרבה מזה. גם העולם הליטאי, יכול לקבל הרבה מהלמדנות ומההבנה של הרוגצ'ובער בלימוד. נהניתי הרבה פעמים והשתמשתי פעמים רבות בחידושיו, במהלך השיעורים".

יש בשו"ת שבט הלוי שמישהו שואל אותו האם ניתן לברך היום 'ברוך שחלק', והוא סיפר שזוכר שכאשר הרוגצ'ובער הגיע לוינה, ברכו ברכה זו.

"פשוט שהיה צריך לברך. גם היום יש כאלו שמברכים עליהם...".

אנחנו נמצאים היום בדור שאלו הזוכרים את הרוגצ'ובער הולכים ומתמעטים. לכן יש חשיבות גדולה באיסוף העדויות על הגאון דווקא בימים אלו.

"יישר כח על העבודה הנפלאה שלכם, שיהיה בהצלחה רבה בהמשך. זהו דבר גדול שאספו וערכו את תולדות חיי הגאון הרוגצ'ובער בצורה כזו".
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.