מתכון מסביב לעולם, והשבוע: פרו ● "קאוסה" ו"לומו-סלטאדו"
מאת: שושנה מנדלסון, COL
כמה מילים על המטבח הפרואני
מקורו של המטבח הפרואני הוא בתקופה שלפני בני האינקה, בהשפעות של המהגרים הספרדים ושל התרבויות הסיניות והיפניות
הסינים הגיעו לפרו בשלהי המאה ה-19. עם הזמן הם אימצו חומרי גלם פרואנים ויצרו מטבח סיני-פרואני הנקרא צ'יפה (chifa). מנת הלומו סלטאדו (lomo saltado, מתכון בהמשך) הפכה לאחת המנות הבולטות במטבח הפרואני..
תפוח האדמה שנפוץ במטבח הפרואני נקרא פאפא אמאריליו זהו תפוח אדמה צהוב. פרו נחשבת כ"בירת תפוחי האדמה" בעולם, ואפשר למצוא בה מעל 5,000 זנים שונים של תפוח אדמה!!! בכל ארוחה סביר שתתקלו בתפוח האדמה ולכן החלטתי להביא לכם 2 מתכונים המבוססים על תפוחי האדמה.
לומו-סלטאדו
מוצרים (ל- 2 אנשים)
1) 250 גר' פילה בקר חתוך לרצועות בעובי 1 ס"מ
2) 3 כפות וודקה
3) 2 כפות סויה
4) 2 כפות שמן
5) 1 בצל בינוני פרוס עבה
6) ¼ גמבה פרוסה לרצועות דקות
7) ½ עגבניה מגולענת ופרוסה עבה
8) ¼ פלפל חריף פרוס
9) 2 שיני שום קצוצות
10) ½ כף כוסברה קצוצה
11) צ'יפס מ-2 תפו"א מטוגן ומוכן
12) מלח ופלפל לפי הטעם
מחממים ווק (או מחבת גדולה) על אש גבוהה, מוסיפים את השמן ןמטגנים את הבצל. אח"כ מוסיפים את השום ואת הבשר, ומטגנים עד שהבשר משחים קלות, (כ-4 דק').
מוסיפים את הגמבה ל-2 דק', ומיד מוסיפים את הוודקה והפלפל החריף, יחד עם הפלפל והמלח ומקפיצים כדקה. כעת מוסיפים את הסויה ואת העגבניות (אם זה מתייבש בשלב זה אפשר להוסיף קצת מים).
מוסיפים את הכוסברה ולבסוף את הצ'יפס, מקפיצים עוד כדקה ומגישים עם אורז.
קאוסה
מוצרים מוגש כמנה ראשונה ל-6 אנשים
1) 11/2 ק"ג תפו"א
2) ¼ כוס מיץ לימון
3) כפית מיץ לימון (בנוסף)
4) ½ כף כורכום
5) 2 קופסאות טונה
6) 1 בצל סגול חתוך לקוביות קטנות
7) 2 עגבניות
8) 1 אבוקדו
9) 3 כפות מיונז
10) 6 זיתים שחורים
11) 1 ביצה קשה חתוכה ל-6
12) שמן זית
13) מלח ופלפל לפי הטעם
14) ½ כף פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
מבשלים את תפוחי האדמה במים ומלח עד שהם מתרככים, אז מסננים את המים ומקלפים. בקערה מכינים פירה (שימו לב – ללא מים!), מניחים בצד כדי שיתקרר.
כשהפירה מתקרר מוסיפים את השמן-זית, מלח, פלפל, כורכום ו-1/4 כוס מיץ לימון ולשים כמו בצק.
בקערה נפרדת מערבבים את הבצל, כפית מיץ לימון, מלח, פלפל ושמים במסננת ל-3 דקות, מוסיפים לבצל את הטונה (ללא נוזלים) ואת המיונז ומערבבים.
לוקחים כלי איחסון מלבני מפלסטיק ומניחים שקית ניילון דקה מעט משומנת בתוכו (כדאי שאפשר יהיה להוציא בסוף), מרדדים שכבה של תפו"א בעובי של 1 ס"מ ושמים שכבה של טונה בעובי של 1 ס"מ. מוסיפים עוד שכבה של תפו"א, משטחים למשטח אחיד, פורסים אבוקדו ומניחים שכבה. פורסים עגבניה לעיגולים ומניחים שכבה. שמים מעט שמן זית, מלח ופלפל ושכבה נוספת של תפו"א – חשוב לשטח טוב את התפו"א.
הופכים את הכלי בזהירות, דופקים על התחתית ומושכים את השקית מעט.
(אפשר גם לקחת תבנית מזכוכית ולהניח את החומרים מהסוף להתחלה בכדי שלא יהיה צורך להפוך את הכלי).
לקישוט שמים למעלה ביצה חתוכה וזיתים שחורים ומעט פטרוזיליה.
בתיאבון!
קצת על השליחות
מקום שליחות: קוסקו, פרו
מספר שנים בשליחות: 4
על הקהילה בקצרה: קוסקו היא עיר מאוד תיירותית שמושכת אליה תיירים מכל העולם. היא קרובה לאתר התיירות המאצ'ו פיצ'ו (אחד משבעת פלאי עולם) ונחשבת כבירת האינקה. המרכז ההיסטורי של קוסקו מאוד ציורי ומזכיר את ספרד. בכל שנה מגיעים לכאן המוני ישראלים צעירים שמטיילים ביבשת, לרוב הם נשארים בקוסקו בין שבועיים לחודש ולפעמים אף יותר.
חיים בקוסקו גם כמה יהודים וישראלים שלרובם יש עסקים שקשורים לתיירות, אנחנו בקשר רציף איתם ומחברים אותם לנקודה היהודית. בכל שנה אנחנו מגלים עוד יהודים שחיים כאן ואין להם קשר ליהדות ולאט לאט אנחנו יוצרים איתם קשר.
אופי הפעילות: בית חב"ד מציע למטיילים שעורי תורה, קורס חסידות בטבע בן כמה ימים, מסעדה כשרה ברמה גבוהה, שרותי קייטרינג, סעודות שבת ותפילות, התוועדויות וכמובן סעודות ותפילות בחגים: בליל הסדר משתתפים בסביבות 700-1000 איש, בראש השנה 500, וביום כיפור 200-300 וכו'...
קוסקו ידועה באטרקציות שלה – ראפטינג (הנהר המסחרי המסוכן ביותר בעולם), באנג'י, טיולי טרקטורונים ואופנועים, סנפלינג מפלים, טיולי סוסים וטרקים שונים באיזור. להנאות האלה יש גם מחיר לפעמים (פציעות ולעיתים ח"ו מוות) ואז אנחנו מסייעים ככל הניתן.
אנחנו בשבילם - בית, משפחה, חברים, מקום לאכול, לבוא לדבר, ללמוד, לשאול...
העונה מתחילה באדר ומסתיימת בחשוון אז מתחילה העונה הגשומה והתיירות ורדת בצורה חדה.
מסר: בכל מקום בו נמצאים צריך להסתכל על מה שיש ולא על מה שאין :)