מערכת COL | יום א' אייר ה׳תש״ע 15.04.2010

השליחה מגרוזיה מציגה: כך תכינו חאצ'אפורי ואג'פסנדל ● מיוחד

מתכון מסביב לעולם: השליחה לטביליסי בירת גאורגיה (גרוזיה), הגב' ציפי קוזלובסקי, מציגה השבוע את המתכון הכי פופולארי במטבח הגרוזיני: חאצ'אפורי - מאפה גבינה בבצק, כפי שלא טעמתם מעולם ואג'פסנדל - תבשיל צבעוני, טעים ומזין העשוי מירקות ● היא מספרת על השליחות המעניינת בקרב היהודים הגיאורגים ועל בית חב"ד המיוחד למטיילים, מתארת את יחס המקומיים ליהדות ("יהודים חמים וגאים"), וגם: מהי "גולת הכותרת" של פעילותם בטביליסי ומה מיוחד בחסיד?  למתכונים
השליחה מגרוזיה מציגה: כך תכינו חאצ'אפורי ואג'פסנדל ● מיוחד
חאצ'אפורי (בתמונה למעלה) ואג'פסנדל
כמה מילים על המטבח הגרוזיני 

המטבח הגרוזיני מורכב מהרבה בשר, גבינות ובצקים.

אני מגישה כאן שני מאכלים בסיסיים, המצויים בכל מטבח הגרוזיני:

חאצ'אפורי – מאפה עממי נפוץ של גבינה בבצק. הוא נמכר אצלנו בכל פינת רחוב ונאכל על ידי המקומיים בעמידה הליכה ואפילו תוך כדי הסתובבות בשווקים. הוא מתלווה לכל סעודה (חלבית) כמעט כמו הלחם. מטעמי כשרות אנו מכינים אותו כמובן בבית, עם הזמן הוספנו לו שדרוגים משלנו.

אג'פסנדל - תבשיל מערבוביה של ירקות נגישים. התרגום של המילה אג'פסנדל הוא ערבוביה.

שוק הפירות והירקות בגרוזיה הוא עונתי. החקלאות המערבית לא מפותחת כאן, ואנחנו אוכלים בעיקר גידולים מהכפרים המקומיים. אין ריסוסים, יש תולעים; אין הורמונים וציפויים, יש תוצרת טבעית טעימה להפליא. היות ואין קירור לטווח ארוך, עיקר היבול הוא בהתאם לעונות ההבשלה. האג'פסנדל הוא תבשיל המתבשל בעיקר בקיץ בו החצילים והעגבניות  מצויים בשפע.

חאצא'פורי - מאפה גבינה בבצק

 מוצרים 

לבצק:

1) 1 ק"ג קמח

2) 200 גרם מרגרינה

3) 2 ביצים

4) כפית סודה לשתיה

5) מעט חומץ

6) חצי ליטר של לבן או יוגורט

ללוש את הקמח עם המרגרינה, להוסיף את שאר החומרים ולהמשיך ללוש עד לקבלת בצק רך הנפרד מדפנות הקערה.

למילוי:

7) 400 גרם גבינה מגוררת.

לשדרוג ניתן להוסיף: בצל קטן קצוץ/ שום כתוש/ זיתים/ פטריות

(המילוי המקורי הוא מגבינת "אימראולי" גבינה אשר גם אותה למדנו להכין בעצמנו. ה"אימראולי" דומה לגבינה צפתית מעט יותר שומנית ומלוחה. ניתן להחליף את המילוי בכל גבינה קשה או מותכת אחרת.)

 אופן ההכנה

לחלק את הבצק -ל5 כדורים ולחזור על ההוראות הבאות אצל כל אחד מן העיגולים:

לרדד את העיגול (לשלש את קוטרו), להניח במרכז העיגול כ 1/5 מהגבינה, לתפוס את קצוות המעגל ולהצמידם זה לזה במרכז (מעל הגבינה, לסגור כמין שק), לרדד שוב את הבצק הסגור, לחמם מעט שמן במחבת ולטגן את החאצ'אפורי משני צדדיו. 

אג'פסנדל - תבשיל ירקות

 מוצרים 

1) 8 תפוחי אדמה גדולים

2) 2-3 חצילים בינוניים

3) 2 בצלים גדולים

4) 2 עגבניות גדולות- ניתן להחליפן בקופסת רסק עגבניות מדוללת במים

5) צרור פטרוזיליה או כוסברה  

 אופן ההכנה 

לקצוץ את הבצל ולטגנו, לפרוס את החציל ולטגנו, לחתוך את העגבנייה לקוביות, ולפרוס את תפוח האדמה לפרוסות עבות.

לסדר בתבנית לפי הסדר הבא: פרוסות תפוח אדמה, בצל מטוגן, פרוסות חצילים ושוב, פרוסות תפוח אדמה, בצל מטוגן, פרוסות חציל ולסיום לפזר את העגבניה מלמעלה ומעליה את הירק.

להוסיף מעט מים לתבנית, לכסות ולאפות בתנור כ45 דקות עד לריכוכם של תפוחי האדמה.

תוספת טעימה, מזינה, צבעונית וקלה להכנה. 

קצת על השליחות 

מקום שליחות: טביליסי, גרוזיה

מספר שנים בשליחות: 5

הקהילה המקומית: בטביליסי הבירה גרים כ 3500 יהודים וברחבי גיאורגיה עוד כ- 1500 יהודים. היהודים הגיאורגים הם יהודים חמים הגאים ביהדותם. בנוסף מתגוררים בעיר יהודים אנשי עסקים, סטודנטים, ונציגי חברות דוברי עברית ואנגלית. בתקופת הקיץ, מחודש ניסן ועד חשוון, מגיעים לגיאורגיה הרבה תיירים ותרמילאים. כל אחד מהם יהלום!

אופי השליחות: שיעורים שבועיים לגברים, נשים וצעירים. מועדון נשים חודשי, אירועים קהילתיים בחגים: קריאת מגילה, סדר מרכזי, תקיעת שופר ועוד, קעמפ לצעירים ובית חב"ד למטייל בחודשי הקיץ. מסביב לשנה: בריתות, בר-מצוות, תפילין ומזוזות, ביקור אסירים יהודים בכלא וגולת הכותרת, מוסדות החינוך: גן ילדים ובית ספר.  
מסר: כל יהודי הוא שליח של הקב"ה וכל חסיד הוא גם שליח של הרבי!

חסיד יוצר סביבה- השליחות מגיעה מבפנים. ולא הסביבה- הגדרת מקום מגורים כזה או אחר, יוצרת שליח. כל אחד מאיתנו יכול למלא את שליחותו במקומו הוא.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.