רב-שיח מרתק בנושא כשרות עם הרב ליווי: דיווח מלא
מאת: חיים ברון, כתב COL בניו-יורק
צילומים: אלי קאהן, צלם COL בניו-יורק
למעלה ממאה מתושבי שכונת ג'ורג'-טאון בברוקלין, ניו-יורק, השתתפו אתמול (ראשון) בכינוס כשרות מיוחד, יחד עם הרב דן-יואל ליווי, ראש מערכת הכשרות OK. את האירוע ארגן מנהל בית-חב"ד הרב אברהם הולצברג והוא נערך בבית-הכנסת במקום.
תחילה, נשא דברים הרב הולצברג שהקדים ודיבר על נושא הכשרות והשפעתו על החיים. לאחריו, דיבר הרב ליווי שהסביר לנוכחים עד כמה מורכב לתת הכשר לכל מאכל ומאכל ועד כמה צריך להיזהר - לפני שמכניסים דבר מאכל לפה.
לאחר-מכן, נפתח הרב-שיח, בו נשאל הרב ליווי עשרות שאלות בנושאי כשרות על-ידי התושבים מכל גווני הגילים. COL מביא מספר שאלות ותשובות.
רכיבים: זבוב
השאלות היו רבות ומגוונות. אחד האנשים, שאל: האם יש בעיה בחומרי טעם למניהם שמוכנסים למאכלים מסויימים. "בוודאי שצריך על זה הכשר", אמר הרב ליווי וסיפר, כי ישנו מפעל בניו-ג'רזי, המקבל את ההכשר של OK ובו מרכיבים 9,000 סוגי טעמים שאיתם מכינים 15,000 מוצרים שונים.
אם נכנסתם למסעדה, ואתם לא רואים שם את המשגיח - אל תאכלו שם. היו מקרים רבים שמתי שהמשגיח נעדר - העובדים חגגו"
הרב ליווי פירט לנוכחים כיצד צוות OK הנמצא במפעל, בודק כל מרכיב ומרכיב לגופו הוא. צוות המשגיחים, לדברי הרב ליווי, מתמחה במחשבים שעל-ידם המרכיבים נבדקים והדבר אינו כה פשוט. "הדבר מאוד מורכב ולכן אם אין הכשר, פשוט אסור להכניס את המאכלים הללו לפה", אמר וסיפר על ממרח מסויים שמיוצר בארצות-הברית ובו יש מרכיבים מהחרק זבוב... דבר שאף-אחד מהנוכחים לא ידע עד כה.
שאלה אחרת שנשאל הרב ליווי הייתה, מדוע מפעל צריך הכשר; איזה אינטרס יהיה לבעל-הבית? "לפני מספר חודשים", סיפר הרב ליווי, "הייתי באיזה מדינה מוסלמית, שם פגש אותי בעל מפעל המתגורר במדינה וביקש ממני לתת לו הכשר למפעל.
שאלתי אותו: בשביל מה אתה מעוניין בהכשר? והוא ענה לי, למרבה הפלא, כי העם המוסלמי, ברובו, מעדיף לאכול מאכלים עם הכשר ולכן זה אינטרס כלכלי" והרב ליווי סיים: "לפעמים הקב"ה עוזר בצורה אחרת שיהיה הכשר"...
נושא הוויסקי לא יורד מהפרק
הרב-שיח נמשך שעה ארוכה ובה, כאמור, נשאלו שאלות רבות והרב ליווי השיב עליהם בבהירות. אחד התושבים שאל לגבי חומר נוזלי - האם הוא זקוק להכשר והרב ליווי הסביר בהרחבה מהם שלבי הכנת הנוזלים.
"יש לנו צוות מיוחד שעוקב אחר כל שלב ושלב: מהכנת הנוזל ועד להגעתו לחנות. אנחנו לא עוקפים אף שלב וגם לא מסתמכים על אף-אחד", אמר הרב ליווי והמשיך שהיו מקרים רבים שאחד מהעובדים אמר שלקחנו את הנוזל לתחנה אחת בלבד ואז התברר שזה טייל בעוד מספר ייעדים, שם הוספו חומרים נוספים.
ישנו מפעל בניו-ג'רזי, המקבל את ההכשר של OK ובו מרכיבים 9,000 סוגי טעמים שאיתם מכינים 15,000 מוצרים שונים"
שאלה נוספת הייתה: האם שמן זית צריך הכשר? הרב ליווי הביא 3 שמות של סוגי שמני זית ש-1 מתוכם מותר וה-2 האחרים האסורים. אחד מהסוגים האסורים, לדברי הרב ליווי, מייצרים מפסולת של הזיתים, להם מוסיפים חומרים נוספים בכדי לתת לזה טעם.
ואיך אפשר בלי נושא הוויסקי - הפרשייה שנחשפה לראשונה ב-COL וגררה תגובות רבות בעולם החרדי והחב"די וזכתה להד נרחב בעיתונות ובלי-התקשורת בישראל ובעולם. הרב ליווי לא התעכב הרבה בסוגייה, עליה נשאל פעמים רבות, אלא ציין שגדולי עולם התחבטו בשאלה זו פעמים רבות" והוסיף כי רק המשגיחים של OK, ביקרו בסקוטלנד, לברר את נושא הוויסקי והרבה לספר על מה שגילו שם, לאחר שביקרו בהרבה בתי-חרושת במקום.
מה מסמל החותמת: K?
ישנם מוצרים בארצות-הברית, עליהם נכתב K - כלומר: כשר, האם זה אכן כשר? נשאל הרב ליווי שהשיב בצורה נחרצת: אין לזה שום הכשר, זה תופעה שאף-אחד לא לוקח עליה אחריות.
שאלה נוספת, בה נחבטים רבים מהיהודים שומרי תורה ומצוות, הייתה: האם יש בעיה לאכול מוצר שיוצר בשבת-קודש? "היות והמוצר לא הוכן במיוחד בשביל ישראל ונעשה בבית-חרושת של נוכרים, אין בעיה עם זה". בהמשך, גם אמר הרב ליווי: אם נכנסתם למסעדה, ואתם לא רואים שם את המשגיח - אל תאכלו שם. היו מקרים רבים שמתי שהמשגיח נעדר - העובדים חגגו".
יש לנו צוות מיוחד שעוקב אחר כל שלב ושלב: מהכנת הנוזל ועד להגעתו לחנות. אנחנו לא עוקפים אף שלב וגם לא מסתמכים על אף-אחד"
בסיום, אחד המשתתפים ביקש את חוות דעתו של הרב ליווי על הכשרים אחרים והוא השיב: "תשאל את הרב שלך"...
הרב הולצברג סיכם את הכנס בהצלחה רבה. "לא האמנתי שתהיה השתתפות כל-כך ערה של התושבים", אמר בשיחה עם COL, "אנחנו מקווים שכינוס זה, יהיה הפתיח להרצאות הנוספות שיהיו במהלך התקופה הבאה".
עלה והצלח
ידיד מאירופה
הרבה הצלחה
נהנים לראותכם מפעם לפעם
טוב לראוך מפעם לפעם
א. השכנים לשעבר ק. מלאכי
עלה והצלח!
חיפשתי את ידידי אירה לוינס בתמונות אך לא מצאתי וחבל.... תשקיע בו יותר ותרויח בגשם וברוח...
תמסור לו ד"ש
יחיאל
בינתיים בישראל
Your knoledge in this field is amazing and your the best.
Maybe the Badatz will hire you as a consultant one day LOL
בנוגע לשמן זית הרב ליווי הרחיב והסביר כי שמן זית שנקרא Extra Virgin olive oil מקובל ומאושר אף ללא הכשר וכל שמן זית אחר חייב הכשר.
לגבי הוויסקי הרב ליווי הסביר את תהליך הכשרת החביות שבהן מתיישן הוויסקי כידוע הכשרתן נעשה על ידי שריפה בחום גבוה ביותר.
היה פשוט תענוג להיות שם. מומלץ בחום לכל שליח
כל הכבוד לרב ליווי
לעומת זאת במסעדות בהכשר ה OK מובן וברור כי כל האוכל המוגש כשר למהדרין מן המהדרין. וכן כל מוצרי ה OK שמצוין עליהם כי הינם חלב ישראל ופת ישראל, כמובן שהם כשרים למהדרין מן המהדרין.
לגבי הכשרים אחרים שמזכיר 12 איני לוקח אחריות עליהם כלל וכלל, ולכן אני אכן מתנזר מאכילת מוצרים בהכשרם