מיוחד: אברהם פריד מסביר את שיריו החדשים
מאת: חיים ברון
בתחילת השבוע הבא ייצא-לאור הדיסק החדש "בין כך ובין כך" של ענק הזמר החסידי ר' אברהם פריד, זאת לאחר למעלה מחמש שנות ציפייה ממושכות לאלפי חובבי המוזיקה החסידית האוטנתית.
"הצלחנו לעשות גוון אחר לכל שיר בדיסק החדש", אומר ר' אברהם בראיון מיוחד ל-COL, "ובעצם כל אחד ימצא את עצמו בדיסק. חשבנו על כולם. כך גם בקליפ המיוחד שמצורף לשיר, יש תרגום מלא בעברית.
"אני רוצה לנצל את הבמה החשובה של COL ולהגיד תודה רבה לאלפי האנשים שלא התייאשו וציפו לדיסק בקוצר-רוח. בכל פעם שהגעתי לארץ, רבים שאלו אותי: "נו"? ועכשיו אני יכול לענות: שהנה, ב"ה, יצא הדיסק המהודר ואני מקווה שתיהנו ממנו. ומה לעתיד? בין כך ובין כך זה לא יקרה אף-פעם... אני מאחל לכולנו כתיבה וחתימה תהא שנת זמירות סוערות.
להלן רשימת השירים המלאה מהדיסק החדש, מידע על הלחן והעיבוד והסבר של פריד איך הם נוצרו. לחיצה על כותרת השיר תביא לשמיעת דגימה ממנו.
1
"מצליח משיח"
לחן: אליעזר קאליש • עיבוד: יובל סטופל
מרבית השירים בדיסק, קשורים בצורה כזו או אחרת עם העניין של משיח. השיר הזה שקשור ישירות עם משיח, נולד למעשה מאמרה של חסיד חב"ד, תושב קראון-הייטס, ר' שניאור-זלמן בוימגארטן שנוהג לומר לכל אדם שפוגש אותו: "זייט מצליח און בריינגט משיח" (ובעברית שלא מתחרז: תצליחו ואת משיח תביאו).
אנו חברי ילדות ושמעתי את זה ממנו הרבה פעמים וחשבתי שזה פתגם שמתאים לשיר. הוספתי על המילים הללו את מה שכתוב בתורה שמשה בירך את עם ישראל "יהי רצון שתשרה שכינה במעשה ידיכם". זה שיר שכולו ברכה. אנחנו הרי כל מילה וכל נשימה וכל רגע חושבים על משיח. להגיד אחד לשני את הברכה.
2
"ביישנים"
לחן: יוסי גרין • עיבוד: אלי לישינסקי
השיר "ביישנים" מבוסס על גמרא במסכת יבמות, שם כתוב שלעם ישראל יש שלוש סימנים: ביישנים, רחמנים וגומלי-חסדים ויש על זה גם ראשי תיבות - "ג-ב-ר". את הקטע הזה פגשתי במהלך הלימוד של ג' הפרקים ברמב"ם היומי. המילים מאוד מצאו חן בעיני ואמרתי למלחין הגדול יוסי גרין שיש פה חומר טוב וכך, יצא לנו, שיר מזרחי נהדר.
3
"מנורה"
לחן: אברהם פריד • עיבוד: משה לאופר
לפני מספר חודשים למדתי מאמר של הרבי "כי בא אורך". במאמר, מביא הרבי את המדרש: "אמרו ישראל לפני הקב"ה, עשינו לך מנורה בימי משה וכבתה, בימי שלמה וכבתה. מכאן ואילך אין אנו ממתינים אלא לאורך". ראיתי את המילים הללו ואמרתי לעצמי שהמילים מבטאות מסר כל-כך חזק וחייבים לעשות עם זה משהו. התיישבתי על-יד הפסנתר בביתי וברוך-השם בתוך זמן קצר יצא השיר.
אגב, אני רוצה לציין, שפתחתי את המקור למדרש ב'ילקוט שמעוני' וממש בדף על-יד ראיתי את המילים: "ענווים הגיע זמן גאולכתם".
4
"בין כך ובין כך"
לחן: אברהם פריד, בן-ציון מרקוס (אחיין) • עיבוד: יובל סטופל
השיר הזה גם נולד על-ידי לימוד מאמר חסידות. שם מובא המחלוקת בנוגע להחלפת בני-ישראל באומה אחרת. ואחת הדעות זה: 'בין כך ובין כך בני הם'. ועל זה אני הוספתי מפסוקי תנ"ך: "אהבתי אתכם אמר השם"... ומפסוק בדברים "בנים אתם להשם".
החידוש בשיר הזה הוא העיבוד והסטייל. אני שר את הפזמון ב-4 שפות: לשון-הקודש (המקור), באנגלית, אידיש וצרפתית. הרעיון לשיר בכמה שפות, הגיע מכך שמכיוון והמילים הם מחברות בין כולנו, בני העם היהודי שהקב"ה, אבינו, אוהב אותנו אהבה כה גדולה.
5
"אל תירא"
לחן: אברהם פריד, משה לאופר • עיבוד: משה לאופר
לא מזמן, למדנו בשיעור היומי בחת"ת את הרש"י (דברים כ, ד) שאומר כשעם-ישראל יצא למלחמה אז משה אמר להם: הם באים בניצחנו של בשר ודם ואנו באים בניצחנו של מקום. אני הרגשתי שאני מתחבר מאוד למילים האלה, ובפרט לאחר המלחמה בצפון והמצב הקשה ששרר בארץ-הקודש במשך למעלה מחודש ימים. על המילים האלה הוספתי את הפסוקים: "אל תירא עבדי יעקב" ו"השם אלוקים הולך איתך אין לך מה לפחוד".
6
"אבא אל תבכה"
לחן: אברהם פריד • עיבוד: אברהם גי'
הגמרא אומרת במסכת ברכות כשהקב"ה יושב ורואה את בניו ששרויים בצער, מוריד שתי דמעות לים הגדול וקולו נשמע מסוף העולם ועד סופו. כשקראתי את המילים האלה, אמרתי לעצמי: אם נחשוב רגע על המשמעות, שאנו, בנים, רואים את אבא שלנו בוכה, אנחנו הרי נקרע מבפנים. זה הרי דבר הכי גרוע שניתן לחזות. זה כאב בלתי ניתן לתיאור.
ובשיר, אני כביכול מדבר אל הקב"ה ואומר: אבא, כואב לי לראות אותך בוכה וסובל. והפזמון: אבא, יש לי רעיון: הרי אתה בראת דמעות, אז יש לך ברירה – ו'מחה השם דמעה מעל כל פנים'... אבא אל תבכה.
החידוש הבולט בשיר, בו ניתן לראות את הקולות (על השיר הזה בוצע הקליפ המצורף בדיסק) אני רוצה לציין עוד פרט: כשהלחנתי את השיר הזה, שמתי את תמונתו של אבי ע"ה מול עיני וחשבתי על המהות. כך, יכולתי יותר להתחבר וגם שהדבר היה לי כנחמה אישית – ומחה השם דמעה...
7
"מלכא דעלמא"
לחן: יוסי גרין • עיבוד: אברמי גי'
בשיר הזה, עשיתי דבר שלא עשיתי מעודי: לקחתי מקהלה של 10 חזנים והם אלו שליוו אותי בשיר, בגלל שבשיר הזה יש קטעים של חזנות (דבר שאני מאוד אוהב לעשות). הייחודיות של השיר זה גם הקצב המיוחד והעיבוד: כלייזמר.
8
"לא אבוא"
"לחן: יוסי גרין • עיבוד: יובל סטופל
הגמרא אומרת "אמר הקב"ה לא אבא בירושלים של מעלה עד שאבוא לירושלים של מטה" ומכיוון ואנחנו תמיד מחפשים עוד ועוד חידושים מהמקורות על ירושלים, זה היה משפט נהדר לשיר. ישבתי על זה עם יוסי גרין ויצא לנו שיר נהדר ומקסים. זה המנון מאוד עממי שאין לי ספק שבהופעות שלי, הקהל יצטרף אלי בפזמון.
9
"שתטע"
לחן: אליעזר קאליש • עיבוד: יובל סטופל
המלחין אליעזר קאליש השמיע לי את שיר למילים "שתטע בליבנו אהבתך ויראתך" והמילה "שתטע" הייתה מעניינת. דבר שמאוד אהבתי. ברוך השם יצא לנו עיבוד מעניין ומאוד כיף לשמוע את המילה שתטע.
10
"גאט פון אברהם"
לחן: נסי ניאזוף • עיבוד: רובי בנט
בסיום הופעה שקיימתי לפני שנתיים במלבורן, אוסטרליה, ביקש ממני אחד האנשים, נסי ניאזוף שמו, להתלוות אלי לביתו. "יש לי לחן חזק", הוא אמר לי. וכך עשיתי. כשהגעתי לביתו, הוא השמיע לי יצירה מיוחדת במינה שזמן רב לא שמעתי כמותה. מיד קלטתי ש"אלוקי אברהם" הוא יצירה ממדרגה ראשונה.
את המילים של השיר, נוהגים הרבה יהודים לומר אותם במוצאי-שבת, לפני הבדלה. זה מקובל מרבי לוי-יצחק מברדיצ'וב זצ"ל כסגולה להצלחה. אומנם זה שיר קצת ארוך, אבל מדובר ביצירה מיוחדת, בה יש קצבים מאוד מרגשים. לפני השיר, אני מספר שהברדיצ'ובר אמר שמי שאומר זה סגולה להצלחה. אני מקווה שהרבה יהודים יגידו במוצאי-שבת.
11
"נו, נו, נו"
לחן: אברהם פריד • עיבוד: יובל סטופל
לא מזמן הלכתי עם אחי למקום מסויים ובאמצע הדרך קפצתי לקיוסק ואחי המתין לי בתוך הרכב. כשחזרתי, אחי שמאוד מיהר, שאל אותי: "נו?!" בדרך, חשבתי על המונח "נו" שאנו אומרים, אם זה לילדים שמדברים באמצע תפילה ובכלל ואמרתי לעצמי: אולי נגיד "נו" לקב"ה כאומרים: "מה עם המשיח"...
מילות השיר הינם: "הרחמן הוא ישבור גלות מעל צווראינו והוא יולכינו קוממיות לארצינו". שיר קצבי.
12
"כל העוסק"
לחן: הרב הלל פלאי • עיבוד: משה לאופר
בשיר הזה כמעט ולא התערבתי בכלל. קיבלתי לחן מקסים וערב מאוד מאת הרב הלל פלאי שמילותיו הן: "כל העוסק בתורה ובגמילות חסדים מעלה אני עליו כאילו פדאני לי ולבני מבן אומות העולם". הלחן קלאסי מאוד, כמו שר' הלל יודע לעשות. שיר קומזיץ' טהור.
13
"בזו השעה"
לחן: פנחס וובר • עיבוד: רובי בנט
מילות השיר מגיעות מתפילת סליחות שאומרים בעשרת ימי תשובה הקרבים ובאים. "אלוקים הרצה לנו בזו השעה ובתחנונינו השם שמעה בזו השעה". זה שיר קצבי, מלא תחנונים ובהחלט ממש מתאים לימים אלו.
קצת התאכזבתי ששירים שלא אברהם פריד חיבר לא מופיע איך בדיוק נולד השיר..
תודה רבה.
במעשך תצליח והבא את המשיח
אני רץ לקנות
אכן, שירים חזקים ויפים.
שאלה- באיזה מאמר בדיוק כתוב
"בין כך ובין כך בני הם"?
אם למישהו יש קישור לקטע המקורי, או שיכול להסביר באופן כללי על מה בדיוק מדובר- אודה לו מאוד-
[email protected]
תודה,
דוד.
מילות השיר וההסבר של א. פריד השיר נגעו מאוד לליבי.
יישר כוח ושנה טובה,
אברמשוילי שמואל
באה"ר וכוח"ט ישראל ברוך
שווה לקנות (לא להוריד...) רק בשביל השיר העצום הזה!
ואני פונה בקריאה נרגשת לכל הגנבים היקרים:
אנא, שלחו כסף לאברמל!
נכון, נכון שהוא לא זקוק למזומנים באופן נואש, אבל נשמתכם! מה יהא עליה?
גניבה ורמאות משחיתים את נפש האדם. ראו הוזהרתם.
AVRAHAM FRIED, YOU DID AN AMAZING JOB (YOU ALWAYS DID), KEEP IT UP... INSPIRING US AND REJOICING US EVERY DAY WITH YOUR NEW SONGS. ALE VEHATZLACH IN WHATEVER YOU DO, AND HASHEM SHOULD BLESS YOU AND YOUR FAMILY... GOOD JOB!!! B"H
להשיג כרטיסים בישיבת חב"ד רמת אביב...
יהיה אחלה של הופעה, כולם מוזמנים!
מרגש מאוד..
ואם אפשר לפרסם את התרגום המדויק של שיר זה..
Many of us would appreciate being abe to read it without breaking our teeth
שיר מדהים!!!
שווה לקנות את הדיסק
אני מקבל תגובות מאנשים שמאד נהנו לקרוא ולהבין איך נולד שיר.
עשיתם א"ז בטוב טעם, ואני חייב לומר שגם בעצמי נהניתי.
יישר כח.
בברכת כוח"ט לשנה טובה ומתוקה בגו"ר.
אברהם פריד(מן)
זה ממש משהו שאי אפשר בלעדיו בעבודת השם
אם תוכל כמה שיותר שירים על מילים מתוך התפילה היומיוית של שחרית
וכמה שיותר ניגוני ליובאוויטש
כדי שנתעורר כולנועוד יותר
ברכת
תצליח ושנזכה לראות משיח
"אמר להם הקב"ה קומי אורי כי בא אורך"
זה העיקר!!!
שומעים אותו קבוע באוטו.
הילדה שלי בת השנתיים כבר שרה איייי משיח..... ועוד ועוד...
אבל רק ב"ביישנים"
וב"בין כך ובין כך" לא כל-כך אהבתי את המנגינה ואת הקצב
(אבל התוכן נפלא!!!).
יישר כח!
אחד מהשומעים שנהנו מאד.
EXCELLENT!!!!!!!!!
ATA GADOL!!!!!!!!!