על רקע אנטישמיות גואה: ראש העיר בהדלקת המנורה הגדולה בעולם
אלפי יהודים התקבצו סביב הדלקת החנוכייה הגדולה בעולם המוצבת מידי שנה בלב מנהטן והופכת לאטרקציה של אור. על רקע הגל הגואה של האנטשימיות, הושקע מאמץ גדול בהבאת כמה שיותר יהודים ומקומיים להדלקה, במטרה להעביר מסר שאור דוחה חושך ושהשנאה לעולם לא תנצח.
מידי לילה בימי חג החנוכה, נערך מעמד הדלקת החנוכייה הגדולה, בשדרה החמישית במנהטן, בהשתתפות אישים מפורסמים שעולים באמצעות מנוף להדלקה. בנר ראשון של חנוכה השתתפו ראש העיר של ניו יורק אריק אדמס ושגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן. את השניים אירח הרב שמואל מנחם מענדל בוטמאן, העומד בראש צעירי אגודת חב"ד המרכזית ומי שמוביל את מעמדי ההדלקה מידי ערב במנהטן.
החנוכיה הזו, בלב מנהטן, משמש סמל למסירותה של העיר ניו יורק "להתמיד ולחגוג עם כל אזרחיה כפי שהם", אמר הרב בוטמן, "השנה, שנת הקהל, יש למעמד המסורתי שלנו משמעות נוספת".
בנאומו של ראש העיר ניו יורק, הוא פנה לקהל היהודי הגדול שנכח בהדלקה, ואמר: " אני רוצה להעביר מסר חזק שבעיר ניו יורק יש את האוכלוסייה היהודית הגדולה ביותר מחוץ לישראל. אנחנו אומרים לעצמנו שאנחנו תל אביב של אמריקה".
בנאומו, דיבר ראש העיר בתקיפות נגד האנטישמיות הגואה. "לא צריכה להיות לנו עלייה באנטישמיות. לא בעיר שלנו, העיר שמראה לערים ומדינות אחרות איך אנחנו חיים ביחד. כשנדליק הערב את החנוכייה, בואו נדליק גם משהו בתוכנו".
השגריר גלעד ארדן, ציר ישראל לאו"ם, בנאומו, דיבר על גיבורי חג החנוכה ואמר: "סיפור חנוכה הוא סיפור ניצחון האור על החושך. אויבינו, כפי שכולכם יודעים, ניסו למחוק את זהותנו היהודית אך אנו מסרבים להיכנע, אנו מסרבים לתת להם לנצח. באמונה ובנחישות, מעטים ניצחו רבים. ומאז, מדי שנה אנו מדליקים את נרות החנוכה בחלונותינו ובמקומות ציבוריים, כמו כאן בשדרה החמישית, כדי לפרסם את הנס ולהראות לעולם שאנחנו גאים להיות יהודים ואנחנו לא מפחדים להראות זאת".
מעט אור דוחה הרבה מן החושך.
ארדן דיבר אף הוא על האנטישמיות ואמר: "היום כשהאנטישמיות מתגברת אנחנו שוב נלחמים בחושך ונלחמים למען הדת והתרבות שלנו. אבל הפעם, אנחנו לא נלחמים לבד. כאן איתנו ידידי היקר, חברנו היקר, ראש העיר אדמס. ואני רוצה להודות לך. תודה, על שעמדת איתנו בזמנים הקשים ביותר הקהילות שלנו עמדו זו לצד זו מול דיכוי וגזענות. ועכשיו יש לחזק מחדש את הברית עתיקת היומין של הקהילות שלנו. כשאנחנו מאוחדים, הרוע לא יכול לנצח והרוע לא ינצח. הרבי מליובאוויטש לימד אותנו שגם מעט אור יכול להפיג הרבה חושך".
המנורה הגדולה בעולם הוצבה במקום הכי יפה בעיר, בשדרה החמישית, ורחוב 59, על יד צנטרל פארק, במנהטן, על יד המלון המפורסם "פלזה".
כלי התקשרות "התנפלו" על המנורה. כולן הגיעו ל"כסות" את המנורה הגדולה בתבל. מהן שידרו את ההדלקה חי.
מנורה כשרה שנדלקת בשמן פתילה ואש ומברכין עלי-ה בשם ומלכות
המנורה שגובהה 36 פוס, נדלקת כל ערב בשעה חמש וחצי, בשמן פתילה ואש. פנסי זכוכית מיוחדים שומרים על האש שלא תכבה ברוח. לפני ההדלקה מברכים על המנורה בשם ומלכות "אשר קדשנו במצוותיו וצונו להדליק נר חנוכה" ו"שעשה ניסים לאבותינו" וגם ברכת "שהחיינו" בלילה הראשון כמנורת בית הכנסת.
על פי ציור הרמב"ם
המנורה עוצבה על פי ציור הרמב"ם בעצמו שהולך לפי שיטתו, שהיא גם שיטת רש"י שמביא בפירושו לפרשת תרומה, שקני המנורה במשכן ובבית המקדש היו באלכסון.
ושלושה מנופים משרתים את המנורה
את המנורה הגדולה בתבל משרתים שלושה מנופים שמובילים את המדליקים לפסגת המנורה. מנוף מרכזי שמוביל למרכז המנורה כדי להדליק את ה"שמש". חוץ מהמנוף המרכזי ישנם עוד שני מנופים משני צידי המנורה שדרכם מגיעים ל"מרומי המנורה".
מנורה בפורמט קטן עמדה על שולחנו של הרבי.
המנורה הגדולה בתבל עוצבה על ידי האמן העולמי יעקב אגם. המנורה, בפורמט קטן, עמדה על שולחנו של הרבי, במשך שלושה ימים. הרבי בעצמו אישר את תבניתה. ורק אחרי האישור האישי של הרבי נבנתה לגודל של עשרים אמה, הגודל ההלכתי המקסימלי למנורה.
הרבי רצה שהמנורה במנהטן תהיה הגדולה בעולם.
"הרבי אהב את המנורה הזאת" אמר המעצב יעקב אגם. בראיון שיעקב אגם העניק הוא אמר "הרבי רצה שהמנורה הזאת תהיה הגדולה בעולם" וכשביקשו במקום שני מיעקב אגם לעשות מנורה דומה ציוה הרבי שהיא תהיה בגובה של 27 פוס.
גם יוסף צ'כנובר, הידיד הותיק של חב"ד במשך עשרות שנים, ושעל ידו נפעלו הרבה דברים סודיים, אמר בראיון שהרבי רצה שהמנורה במנהטן תהיה הגדולה בעולם.
הרבי גם כתב ליעקב אגם מכתב אישי להודות לו על עיצוב המנורה הזאת. במכתבו כותב הרבי "כשיש אור יש צל".
משנת תשל"ח
המנורה הגדולה בתבל הודלקה בפעם הראשונה בשנת תשל"ח כשראש העיר היהודי של נו יורק אברהם בים היה בתפקיד. מאז הדליקו כל ראשי העיר של נו יורק את המנורה.
הרב בוטמאן אומר בערגה שהיום אחרי כל השנים מתחילים להבין "מקצת דמקצת ובבואה דבבואה" את מבטו של הרבי. "הרבי שינה את חג החנוכה. הרבי האיר את כל העולם באורן של נרות החנוכה. ישנם היום יותר מ 15,000 מנורות חנוכה ציבוריות של הרבי בכל פינה בעולם".
להקת משטרת נו יורק ניגנה ניגוני חנוכה
ערב אחד הוקדש למשטרת נו יורק. המשטרה שלחה את בכירי מנהליה ואת המפקד היהודי הבכיר אינספקטור ריטשי טיילור שעשה את הברכות והדליק את המנורה. "לבוא לנו יורק להיות בהדלקת המנורה הגדולה בתבל בפיפטה עוועניו ולשמוע את להקת משטרת נו יורק מנגנת שירי חנוכה זו חויה מיוחדת במינה" אמר בהתפעלות תייר מצרפת.
המנרות נדלקות באשו של הרבי
המנורה הודלקה כל ערב ברוב פאר והדר ובהשתתפות של קהל גדול. הי' "פרסומי ניסא" ענק וקידוש שם שמים בממדים בינלאומיים.
הקהל הי' עצום, והאוירה הייתה מחושמלת. המראה הי' שובה לב ומרהיב עין. הרב שמואל מנחם מענדל בוטמאן, מנהל צעירי אגודת חב"ד המרכזית הי' מקדם את הקהל בברכת חנוכה שמח ומסר את דברי הרבי ל"האזין לנרות החנוכה" והדגיש שהמנורה הזאת וכל המנורות שנדלקות על ידי שלוחי וחסידי הרבי נדלקות "באשו של הרבי".
הרב בוטמאן הדגיש את דברי הרבי לשנת "הקהל" ושבמשך ימי החנוכה עושים הרבה פעולות של "הקהל" וגם שעצם המנורה מהווה "הקהל" של נרות שנתוספים מיום ליום עד היום השמיני שאז ישנו "הקהל שלם של נרות," ושאנחנו נמצאים בדור האחרון של הגלות ודור הראשון של הגאולה ואורות החנוכה יקדמו את האור הנצחי של הגאולה האמיתית והשלימה תיכף ומיד ממש.