8 העובדות הלא-מוכרות שמאחורי שמן הזית • מעניין
9 עובדות
על שמן זית
1
במשך ההיסטוריה, שמן זית שימש לא רק למזון, אלא גם לתרופות, כחומר בעירה עבור תאורה, ואפילו בתור סבון לניקוי.
2
ייצור שמן זית מתחיל בהליך קטיפת זיתים, המכונה 'מסיק'; בחלק מהמקומות שומרים על המסורת וקוטפים את הזיתים בצורה ידנית, אך עם הזמן הולך ונעשה רווח המסיק המודרני, המתבצע על ידי מגוון כלים כבדים המנערים בכוח את עץ הזית וגורמים לזיתים שעליו לנשור לתוך רשתות הפרושות תחתיו.
3
רוב שמן הזית כיום, מיוצר ביבשת אירופה, כאשר ספרד מחזיקה בתואר היצרנית הגדולה ביותר ואחריה איטליה ויוון. כמעט מחצית מהשמן בעולם מיוצר בספרד!
4
מידת התבגרותו וגילו של עץ הזית הינם אחד הגורמים החשובים ביותר המשפיעים על איכותו וטעמו של שמן הזית.
5
היוונים מחזיקים בתואר הצרכנים הגדולים ביותר של שמן זית. יווני ממוצע צורך במשך השנה כ-26 ליטר שמן זית!
6
עץ זית אחד יכול להניב כ-30 קילו פרי שהם כ-4 ליטר שמן מדי שנה, במשך מאות שנים!
7
אחת התכונות הבולטות של עץ הזית היא יכולתו לחיות עד 2,000 שנה. בכלל, לעצי זית אורך חיים ממוצע של בין 300-600 שנה! מערכת השורשים של הזית חזקה ומסוגלת לחדש את העץ גם חלקו הגלוי שמעל הקרקע נהרס. ככל שעץ הזית מבוגר יותר, כך גזעו נעשה רחב יותר ויותר. עצי זית רבים באזור הים התיכון מוערכים כבני מאות שנים. יש מהם גם שגילם הוא כ-2,000 שנה!
8
מבחינה טכנית שמן זית הוא מיץ פירות! הוא נסחט ממש כמו מפירות אחרים כמו תפוזים, לימונים וכדומה. זיתים הם פרי, ושמן זית הוא המיץ של פרי הזית. הכלל אומר שמיץ לעולם אינו טוב יותר מאשר כשהוא סחוט וטרי מיד לאחר הייצור. כך גם במקרה של שמן הזית.