הרשלה מאוסטרופולי וחכמי חלם – מה באמת עומד מאחוריהם?
מי מאיתנו אינו מכיר את מעשיות חכמי חלם ותעלוליו של הרשל'ה? גם אנחנו, כמו אבותינו ואבותיהם שלהם, צחקנו למקרא הסיפורים על בני חלם השלימזלים ולמשמע סיפור בעל הומור חריף מבית היוצר של הרשל'ה החביב.
הלכנו לבדוק; מי היו הרשל'ה וחכמי חלם? ושמא בכלל, הם כלל לא היו?
// הרשל'ה מאוסטרופולי
הרשל’ה אוסטרופולר היה גם היה. ולא סתם היה, אלא שאפילו מקום קברו ייתכן וישנו. מדוע רק ייתכן? מפני שאין זה ברור שהקבר המיוחס לו, אכן היה שלו. על-פי מסורת מסויימת, יש מי שמצביע על חלקה הסמוכה לציון הבעל שם טוב במז'יבוז' וטוען ששם טמון הבדחן החסידי.
יש המייחסים את אחד הקברים שלצד ציון הבעש"ט לר' הרשלה
אין סיבה להאמין שר' צבי הירש מאוסטרפולי לא היה. על פי המסופר, היה ר' הרשל'ה חסידו של רבי ברוך ממעזיבוז – נכד הבעל שם טוב. רבי ברוך, כך על פי הסיפורים, נטה לשקוע מידי פעם בנמיכות הרוח, וחסידיו שביקשו לשמחו זימנו את הרשל’ה כדי שישמח את הרבי.
להיכן נפלו הפנים?
על פגישתם הראשונה מסופר כי הרשל’ה נכנס לחדרו של הרבי כשנר דלוק בידו והחל מחפש אחר דבר-מה תחת השולחנות והכיסאות.
פנה ר' ברוך להרשלה ושאל – ר' איד, מה אתה מחפש?
ענה לו הרשל’ה בשובבות – שמעתי את החסידים מספרים כי פניו של הרבי נפלו; גמרתי אומר ללכת לחפש את הפנים האבודות ולקיים מצוות "השבת אבידה"!
צחק רבי ברוך והבין מה חיפש הרשל’ה בחדרו, ומאז, הפך הרשל’ה לדמות מוכרת בביתו של רבי ברוך. בכל פעם שהיה הרבי שרוי בנמיכות-רוח, היה 'מוזעק' הרשל’ה שכבר הראה את כוחו בהצהלת פניו של הרבי.
// חכמי חלם
במקרה הזה נאלץ לאכזב אתכם מעט: הסיפורים על חכמי חלם לא היו מעולם. יתר על כן – תושבי חלם היו מפורסמים בהצלחתם, בתלמידי החכמים שלהם ובעושרם הרב.
מה אם-כן הביא עליהם את הסיפורים המבישים הללו?
מזימה של משכילים
איש אינו יודע מהיכן החלו לצוץ הסיפורים על 'חכמי חלם'. למרות זאת נימנו כמה הסברים ל'דמות' שהודבקה לתושבי העיר. מספרים כי המשכילים ביקשו להתנקם בתושבי העיר שהיו יראים ושלימים, וביניהם גם תלמידי-חכמים מפורסמים. ביקשו המשכילים עצה כיצד להוציא על בני העיר שם רע, והעלו רעיון מבריק; סיפורים משעשעים שהדביקו על דמויותיהם הוציאו להם שם של כסילים גמורים שטיפשותם מרובה מחוכמתם.
גרסה אחרת טוענת כי תושבי הסביבה שהתקנאו בעושרם והצלחתם של בני העיר חלם הוציאו להם שם שכזה.
עירם של תלמידי חכמים וצדיקים מפורסמים. העיר חלם כיום | צילום: DyziO/Shutterstock
כשהחלמאים התבררו כ'שלימזלים'
סיפור 'חלמאי' שלשם שינוי אכן התרחש בעיר, מעלה סברה אחרת באשר למקור השם:
בית הכנסת החדש של חלם הלך ונבנה לשמחת כל אנשי הקהילה היהודית. הבית התנשא לגובה רב, והפאר וההדר ששלטו בו ניכרו כבר ממרחק רב. בפני כל תושבי הסביבה התגאו בני חלם בבית הכנסת החדש והמפואר שלהם, העתיד להיחנך בקרוב.
אך אויה – סמוך לחנוכת הבית הגדול, פרצה שריפה עצומה שכילתה את כל המבנה והפכה את חלומם של בני העיר לערמת אפר. בני הסביבה שראו כיצד גאוותם של החלמאים הפכה לעצב, גיחכו על ה'שלימזליות' הגדולה, שהפכה מני־אז לשמה הנרדף של העיר חלם.