גזר בריא לעיניים? זאת בכלל הונאה של חיל האוויר הבריטי
תתפלאו לגלות:
האם הגזר באמת בריא לעיניים?
מי לא מכיר את המיתוס המפורסם המספר כי הגזר בריא לעיניים? זה הרי ידוע מאז ומעולם – אכילה רבה מהירק הכתום תשפר את בריאות העיניים, ואולי אפילו, במקרים מסוימים תייתר את הצורך במשקפיים, לא? אז זהו, שלא.
תתפלאו לגלות, אבל שורשי הקביעה שגזר בריא לעיניים, נעוצים אי־שם במשרדי חיל האוויר האנגלי של מלחמת העולם השנייה.
רבים מכם ישפשפו עיניים בהלם־קל. מה הקשר בין חיל אוויר והצהרה בריאותית שנכונותה מוטלת בספק? התשובה לשאלה הזו, מרתקת במיוחד.
מפציצים במשימה במהלך מלחמת העולם השניה | קרדיט: shutterstock
// סוד ההצלחה הבריטי
הימים הם ימי מלחמת העולם השניה, קרבות אוויר עזים ניטשים בין חיילי הצבא האנגלי לחיילי ה"לופטוואפה", חיל האוויר הגרמני. אלפי מטוסי חיל האוויר המלכותי של בריטניה הגיחו מעבר לגבולות המדינה והנחיתו מכות־מוות על מרכזי השלטון הנאצי.
לפעולותיהם של המטוסים הבריטיים הייתה חשיבות מכרעת בנצחון המלחמה, ולמרות נסיונות הגרמנים להשוות את מאזן הכוחות האוויריים נותר חיל האוויר הבריטי חזק משלהם עשרת־מונים.
בנוסף על היתרון הכמותי של מטוסי הצבא הבריטי, הטרידה את מנוחתם של הנאצים העובדה שבכל פעם שמטוסיהם יוצאים להתקפה על ערי בריטניה, מקדמים את פניהם המטוסים הבריטים.
צילום: shutterstock
מאין להם שאנחנו יוצאים למתקפה? ספקו מפקדי ה"לופטוואפה" את כפיהם בכעס. כיצד מזהים הבריטים את התקפותינו במהירות כל־כך?
// סיפור כיסוי
את התשובה סיפקו להם אנשי המודיעין הגרמני. מודעות גדולות הקוראות לבריטים לאכול מן הגזר הבריא לעיניים הופצו על ידי הממשלה הבריטית. "כיצד מצליחים טייסינו לזהות ממרחק רב כל-כך את מטוסי האויב קרבים? בזכות הגזר שהם אוכלים!", טענו המודעות בלהט. שורת המחץ הייתה "אכלו גזר - גזר בריא לעיניים!".
ומה הייתה האמת? ברשותם של הבריטים עמד מכשיר 'מכ"ם' משוכלל שהגרמנים לא ידעו על קיומו. מכשיר המכ"ם שיגר גלי רדיו לאוויר ושיגר אזהרות למרכז הבקרה הבריטי כאשר זיהה באוויר עצמים הקרבים בטיסה לשטחה של בריטניה.
גזר בריא לראיית לילה.. אחת המודעות שפורסמו במהלך המלחמה המעודדות אכילת גזר | צילום: shutterstock
// גזר בריא לעיניים?
האם הגרמנים אכן 'קנו' את הסיפור והאמינו שזו היא הסיבה להצלחתם של הבריטים? קשה להאמין.
הגרמנים אמנם לא האמינו לסיפור, ככל הנראה. אבל רבים אחרים, עד ימינו אנו, ממשיכים להאמין למיתוס המתגלגל שנוצר אי־שם במשרדי חיל האוויר הבריטי לפני כמעט שמונים שנה...