שק שינה מכותנה מפחית את הסיכון למוות בעריסה ב-65%
לראשונה בארץ: במרכז הרפואי שערי צדק החלו השבוע בנוהל חדש להגברת בטיחות השינה בתינוקיות ולמניעת סיכון למוות בעריסה. מעתה, כל התינוקות הנולדים בשערי צדק יולבשו בשקי שינה חדשים וייעודים המסייעים לשינה בטוחה יותר ולמניעת סיכון למוות בעריסה.
שקי השינה יוצרו בהתאם להמלצות ארגון רופאי הילדים העולמי, המיושמות כבר מ-2016 בארה"ב וקובעות, כי מומלץ להלביש את התינוקות בשקי שינה במקום להשתמש בשמיכות.
ד"ר ענת שץ, מייסדת מרפאת נשימה ושינה בילדים בשערי צדק, המכהנת כיו"ר עמותת עתיד למניעת מוות פתאומי בתינוקות ויו"ר הוועדה לקידום בריאות בארגון העולמי למניעת מוות פתאומי בתינוקות (ISPD) , מסבירה: "מחקרים רבים קובעים כי שימוש בשמיכות הנוטות להשתחרר ולכסות את פני התינוק, או שהן עבות וגורמות לחימום יתר - מגבירים סיכון למוות בעריסה. לעומת זאת, מחקרים גילו כי השימוש בשקי שינה מפחית את הסיכון למוות בעריסה ב-65% וכן, שימוש בשקי שינה במקום שמיכות שומר על טמפרטורת גוף קבועה.
"שקי השינה החדשים של שערי צדק עשויים מכותנה בצפיפות אריג המתאימה לטמפרטורת החדר המומלצת בארץ ( 22-23 מעלות) כדי למנוע חימום יתר. שקי השינה חסרי שרוולים על מנת לאפשר חופשיות לזרועות ומפתח הצוואר לא רחב מידי על מנת שלא יכסה את הפנים-שקי השינה צריכים להתאים לגיל ולמשקל התינוק. השימוש בשקי השינה החדשים יביא להפחתה משמעותית בגורמי הסיכון למוות בעריסה, ויאפשר לתינוקות שינה בטוחה ורגועה יותר וגם להוריהם".
מנכ"ל המרכז הרפואי שערי צדק, פרופ' עופר מרין: "שמירה על בטיחותם של תינוקות שאך נולדו חשובה ביותר ואנו גאים ששערי צדק, מרכז הילודה הגדול בארץ עם למעלה מ-22,000 לידות בשנה מוביל את המהלך החשוב כל כך לבטיחות ילדינו".
הנחיות לשינה בטוחה בתינוקות של עמותת עתיד:
· בכל פעם שאתם משכיבים את התינוק לישון – ביום ובלילה – הקפידו תמיד להשכיבו לישון על גבו.
· השתמשו במזרן נוקשה ובסדין תואם ומתוח ובמיטה, או בעריסה בעלת תווי תקן.
· חלקו את חדר השינה עם התינוק- השכיבו את התינוק לישון בעריסה או במיטה נפרדת בחדר ההורים, סמוך למיטת ההורים עד גיל חצי שנה ועדיף עד גיל שנה.
· אין להשכיב תינוק לישון במיטת ההורים או האחים, על ספה , על כסא או על כורסה לבד, או עם ההורה.
· אין להשכיב תינוק לישון בכיסא רכב, בעגלה או בכל אביזר אחר כמו טרמפולינה. יש להעבירו למיטה או עריסה.
· שמרו על סביבת שינה ריקה מחפצים רכים, כמו: כריות, מצעים חופשיים ומגני ראש.
· הימנעו לחלוטין מעישון בזמן ההיריון ובסביבת התינוק.
· הימנעו מחימום יתר בחדר: הטמפרטורה המומלצת היא 22 מעולת צלסיוס.
· הימנעו מהלבשת התינוק בשכבות ביגוד עודפות.
· השתדלי להיניק- הנקה נמצאה כגורם מגן מפני מוות בעריסה.
· בזמן ההשכבה לישון הציעו לתינוק מוצץ נקי ויבש (שאינו קשור לחוט) לאחר גיל חודש כשההנקה התבססה.
· אין להשתמש במוניטור ביתי למניעת מוות בעריסה.