הריבית במשק במגמת ירידה; ואיך זה ישפיע על הכיס שלנו?
בשבועות האחרונים מתרבות התחזיות שהריבית במשק עומדת לרדת. במאמר זה, אני רוצה לנסות ולהסביר מהי הריבית במשק ואיפה זה פוגש כל אחד מאיתנו.
היה או לא, הרעיון זה העניין:
לאחר ההצלחה המסחררת של שלושת מגדלי עזריאלי במרכז תל אביב, דוד עזריאלי יושב במשרדו בקומה ה-40 ומפנטז לו על מגדל נוסף, הפעם בצורת מעוין.
עוד באותו היום עזריאלי מכנס את כל היועצים שלו ומספר להם על הרעיון הגדול שלו. כולם נלהבים ושמחים, ורק איש הכספים (זה שתמיד נראה רציני) מגמגם משהו, בהתחלה בלחש ואחר כך בקול רם. הוא שואל האם מישהו בדק את הכדאיות הכלכלית של מגדל מעוין.
עזריאלי לא מוצא מנוח, מיד הוא מבקש מאיש הכספים לצאת לבנקים ולבדוק את הכדאיות הכלכלית והאם הרווח יכסה את העלויות ותוך כמה זמן.
איש הכספים הנמרץ יוצא לפגישה דחופה עם מנכ"לית הבנק האהוב עליו, ומגלה שהבנק מוכן לאשר לו הלוואה בריבית בנק ישראל. גובה הריבית עומד באותה תקופה על 7% לשנה, הוא ממהר למשרדו ועושה חישוב מהיר של העלויות ומגלה שהעליות שלו לפרויקט מאד יקרות, למחרת הוא ניגש לעזריאלי וממליץ לו לגנוז את החלום בשל הריבית היקרה.
לפני כמה שבועות יושב לו עזריאלי בחדרו ומקבל שיחה מאיש הכספים, האיש מזכיר לו את הפרויקט שגנז ומסביר לו שהיום יש את התנאים האופטימליים במשק לבנות את המגדל: הריבית במשק ירדה מאד ולכן כדאי ללוות את הכספים ולהתחיל בבניית המגדל הרביעי של עזריאלי.
אז מהי הריבית במשק?
הריבית במשק, תפקידה לעודד צמיחה או לרסן אותה. כאשר הריבית נמוכה זה מעודד אותנו לא להשאיר את הכסף בבנק, לצרוך יותר, לרכוש יותר נדל"ן או ללוות ביתר קלות.
כאשר יש מצב בו המשק צריך לעודד יצרנות ותעסוקה, הריבית במשק תפחת. זה מה שקורה היום: הריבית עומדת על 0.25%, מצב האבטלה בישראל נמוך מאד והכלכלה משגשגת.
אז איך זה נוגע לנו ולמה זה חשוב לנו לדעת?
כאשר הריבית נמוכה כולנו נשלם פחות על ההלוואות שלנו ועל המשכנתאות שלנו. הריבית הנמוכה במשק מחייבת את כל אחד מאיתנו לבדק את מסלולי המשכנתא וההלוואות שלנו. לרוב נגלה שאנחנו יכולים לשלם הרבה פחות על משכנתאות והלוואות שנלקחו בעבר.
לפני כשבועיים מחזרתי ללקוח שלי משכנתא שנלקחה לפני מספר שנים, הריביות שקיבל היום היו פחות מחצי ממה ששילם עד עכשיו. החיסכון הוא עצום.
ריבית נמוכה לא מעודדת השקעה בחיסכון בנקאי. אם יש לכם חיסכון בבנק, סביר להניח שלתקופה של שנה תקבלו סביב ה0.3%. זה הזמן לבחון השקעה אלטרנטיבית בבנק או מחוץ לבנק. אם החלטתם על האפיק הבנקאי כדאי להתייעץ עם יועץ ההשקעות על קניית אג"ח או מק"מ.
ריבית נמוכה מעודדת את ההשקעה בנדל"ן או בבורסה. לכן אנחנו יכולים לראות את צמיחת המחירים בנדל"ן שנובעת מעודף ביקוש. בשבועות האחרונים מדברים על ירידה נוספת בריבית, דבר שגורם לשוק להגיע לנקודת רתיחה נוספת, הבורסה נוסקת ושוק המשכנתאות רק גדל.
לסיכום, הדבר שהכי חשוב לנו בסופו של דבר היא הריבית שאנחנו משלמים או מקבלים. ולכן חשוב שתבדקו ותוודאו שאתם אכן משלמים הכי פחות על המשכנתא וההלוואות שלכם או לחילופין מקבלים הכי הרבה על הכסף שלכם.
אל תהססו לשאול או להתייעץ
שחר וולף
0506442550 [email protected]
*
הבהרת מערכת: המאמר בגדר המלצה כלכלית על דעתו של הכותב, ואין המערכת אחראית לתוכן הדברים
אחיטוב המליץ על מסלול אינפיניטי הלכה רק בקשר:
1. לתוכנית חיסכון לכל ילד, שהיא השקעה לטווח ארוך (משיכה ראשונה אפשרית רק בגיל 18), כי היא היחידה במסלולי ההלכה שמושקעת ברובה במניות (בחו"ל, ובנוסף יש לה מעלות נוספות). 2. ביחס לאופציות הקיימות כיום של מסלולי ההלכה. הוא בעצמו הבהיר באותה כתבה שביחס לתוכניות חיסכון מנייתיות אחרות של הגופים הגדולים (כמו אלטשולר) - כנראה שאינפיניטי לא תניב תשואה גדולה יותר.
[המשך בתגובה הבאה]
1) אינפיניטי לא 'צוללת' באופן מיוחד. היא הניבה תשואה שלילית בחודש אוגוסט פחות או יותר כמו התשואות השליליות של מסלולי החיסכון המנייתיים (שאינם הלכה) של רוב הגופים הגדולים. היא כמובן 'צללה' בחודש זה יותר ממסלולי ההלכה האחרים, כי הם לא מורכבים כל-כך מ'מניות' (אלא מאג"ח ועוד). סביר לומר, שחודש ספטמבר שהניב תשואה חיובית טובה למסלולים המנייתיים - יניב תשואה חיובית לאינפיניטי הלכה בפער ניכר משאר מסלולי ההלכה, כפי שקרה בחודשים מאי-יוני (לדוגמה).
2) עד לחודש מאי-יוני ה'תחזית' של אחיטוב התגשמה במילואה: אינפיניטי הניבה את התשואה הגדולה ביותר מבין המסלולים ההלכתיים.
3) בין כך ובין כך: לא ניתן למדוד את ה'תחזית' הנ"ל עד שיעברו לפחות 7 שנים, כי כל הרעיון כאן הוא הטווח הארוך. תקרא שוב את דבריו ותבין.
בעזרת השם נעשה ונצליח.
שנית אינפיניטי היחידה שהפסידה! מבין הקרנות ההלכתיות, כולל אלטשולר. זאת בעוד ש 2018 היתה שנה מאוד טובה לכל השאר. לא יודע מאיפה המידע שלך. מי ששם באינפיניטי פשוט יקבל פחות כסף ממה שחסך.
לגבי דבריך: "אינפיניטי היחידה שהפסידה! מבין הקרנות ההלכתיות, כולל אלטשולר" - אמנם ב-12 החודשים האחרונים היא הפסידה, אך גם אלטשולר בסיכון מוגבר עשתה תשואה של 1.62%, שזה כלום. ואם מחשבים מתחילת שנת 2019 - הרי שאינפיניטי עשתה תשואה של 6.35% בעוד שאלטשולר הלכה עשתה תשואה של 9.08%, ובחודש ספטמבר הפער ביניהם אמור להצטמצם באופן ניכר (אפילו שאני לא נביא...). אינפיניטי הלכה 'צללה' באוגוסט פחות או יותר כפי שקרה לשאר המסלולים בסיכון מוגבר. מילת המפתח זה הטווח הארוך. סבלנות.