מערכת COL
|
יום ה' ניסן ה׳תשע״ט
10.04.2019
הקרב על הקול החב"די בבחירות תשע"ט ● פרשנות
עבור חסידי חב"ד מערכת הבחירות הנוכחית היוותה טלטלה לא שגרתית, כשמספר מפלגות ניסו במאמץ לא מבוטל לנגוס בקולות החב"דיים ● הרבי קבע ש"חב"ד אינה מפלגתית", אך חייבים להצביע ולהשפיע, ותוצאות האמת הראו כי ההצבעה בריכוזי אנ"ש אכן התפצלה למספר מפלגות ● 'איחוד הימין' רשמה את התוצאה הגבוהה ביותר, אך גם 'יהדות התורה' הכפילה ואף שילשה את כוחה בריכוזי אנ"ש ● בחירות תשע"ט - פרשנות
הקרב על הקול החב"די: מאיר פרוש בכפר חב"ד (מימין), וברוך מרזל בנחל'ה אתמול, ביום הבוחר
צבי סופר, COL
בוקר אחרי בחירות תשע"ט, ולאחר תוצאות במספר קלפיות של ריכוזי אנ"ש בארץ, ניתן לראות כי ציבור חסידי חב"ד נאמן להוראות הרבי שלא להתערב בבחירות, וההצבעה התפצלה בין מספר מפלגות.
מכתב בי"ד רבני חב"ד שפורסם בתקופה האחרונה קבע באופן נחרץ, כי חב"ד אינה מפלגתית ואף אחד אינו מוסמך לדבר בשם חב"ד.
בפועל, רשימת 'איחוד הימין' גרפה את מרבית הקולות בריכוזי אנ"ש. סמוטריץ', איתמר בן גביר, וגם מיכאל בן ארי שנפסל לכנסת, הצהירו שוב ושוב כי רק הם ישמרו על 'שלושת השלמויות' והצליחו לשכנע את הציבור החב"די, במיוחד סביב נושא "שלמות הארץ".
הם נצפו בכל ריכוז חב"די כמעט, מצפת, כפר חב"ד, לוד, קריית מלאכי ועוד ועוד. סמוטריץ' ואיתמר בן גביר חתמו על מסמך "שלושת השלמויות", ושכנעו רבים.
לדוגמא, בכפר חב"ד 'איחוד הימין' זכתה ב-1551 קולות, בהפרש ניכר מהמפלגות האחרות. גם בקרית מלאכי ובריכוזי אנ"ש נוספים הובילו בפער משמעותי.
בפועל בתוצאה הכוללת בבחירות, הם זכו רק בחמישה מנדטים, לעומת 7 מנדטים להם ציפו בגלל הסקרים המחמיאים.
בלילה המורט עצבים אמש, היה נראה כי הם על סף אחוז החסימה, אך בבוקר עם ספירת מרבית הקולות, התייצבו על 5 מנדטים.
איתמר בן גביר המוצב במקום ה-7 לאחר ש'קודם' בעקבות פסילת מיכאל בן-ארי, לא נכנס לכנסת, אולם מחזיק בכיסו את הסכם ה'חוק הנורווגי' עם סמוטריץ', שאמש מיהר להצהיר כי יקיים אותו ככתבו. בפועל על פי התוצאות לא נכנס נציג של 'עוצמה יהודית' לכנסת.
אין ספק כי הציבור החב"די הביא להישרדותה של המפלגה 'איחוד הימין' ולהצלחתה היחסית בבחירות.
ריכוזי אנ"ש: עלייה משמעותית בהצבעה ל'יהדות התורה'
הרב מאיר פרוש ש'חרש' את הארץ לאורכה ולרוחבה, השקיע מאמצים גדולים לשכנע את חסידי חב"ד שהוא במסגרת 'בלוק טכני' וישמור על שלושת השלמויות. ביום שישי שעבר הוא חתם על המסמך המחייב שישמור על שלושת השלמויות, ושכנע רבים בקרב חסידי חב"ד, שזוכים ממנו לסיוע ואוזן קשבת.
חזקה על תעמולה: לדוגמא, בבחירות תשע"ה זכתה יהדות התורה בכפר חב"ד ב-204 קולות ובבחירות הנוכחיות חיזקה מאוד את כוחה וזכתה ב-562 קולות.
בקרית מלאכי זכתה יהדות התורה - ג' במאות קולות, כאשר בבחירות הקודמות זכתה בעשרות בודדות. קרית מלאכי - נתוני הצבעה לג': 2015 למניינם - 117 קולות, ואילו ב- 2019: 625 קולות, גידול של מאות אחוזים.
גם בקהילת חב"ד בלוד נרשמה תמיכה של כ-150 קולות לעומת קולות בודדים בבחירות הקודמות.
לצד אלו נוספו עוד ריכוזים של חסידי חב"ד בנקודות רבות ברחבי הארץ, כמו ביתר, בית שמש, ירושלים, ועוד, שבהם היתה הפעם תמיכה גוברת וגורפת ביהדות התורה.
למרות הפער הניכר בכפר חב"ד של קולות 'איחוד הימין' על פני 'יהדות התורה', יש שיסבירו כי דפוסי ההצבעה של אנ"ש בריכוזים חרדיים כמו ביתר עילית, בית שמש וירושלים, שונים לחלוטין ממקומות של ריכוזי אנ"ש כמו כפר חב"ד וקריית מלאכי או שיכון חב"ד בלוד.
בביתר ירושלים ובית שמש חסידי חב"ד באופן טבעי כקהילות מעורבות עם הציבור החרדי הכללי, חשים הזדהות גדולה יותר עם המפלגות החרדיות, וזה בא לידי ביטוי בקלפי.
קשה להצביע על כך באופן מדוייק, אך לדוגמא בביתר עילית, רשימת טב זכתה בכ-1400 קולות פחות מרשימת יחד של אלי ישי ומרזל בבחירות שעברו. נתון המצביע על שינוי בדפוס ההצבעה בקרב חסידי חב"ד, לטובת המפלגות החרדיות.
בסך הכל במבט ארצי, נוספו ליהדות התורה עוד אלפי קולות של חסידי חב"ד, ויחד עם 'יחד' של אלי ישי, אגודת ישראל רשמה הישג חשוב עם 8 מנדטים, לעומת שישה בכנסת ה-20.
סגן השר מאיר פרוש הקדיש לכך דברים מיוחדים בנאום הניצחון באומרו: "בריכוזים החב"דיים ובכפר חב"ד עלינו פי שלושה ממה שהיינו בבחירות הקודמות. בכפר חב"ד, לשם המחשה, קיבלנו 563 קולות מול 204 קולות בבחירות הקודמות. ולא רק שם. מדובר בתוספת של אלפי קולות של חסידי חב"ד ברחבי הארץ".
הוסף תגובה
0 תגובות