מערכת COL
|
יום י"ג כסלו ה׳תשע״ט
21.11.2018
איך מקיימים למעשה את איסור אכילת גיד הנשה? ● פינת ההלכה
איך מקיימים למעשה את איסור אכילת גיד הנשה? ● הרב יוסף-שמחה גינזבורג משיב במדורו ב'שיחת השבוע' ● לתשובה
(צילום: ישראל ברדוגו)
איך מקיימים למעשה את איסור אכילת גיד הנשה?
תשובה: האמור בפרשתנו (לב,לב): "על כן לא יאכלו בני ישראל את גיד הנשה", אינו בדרך סיפור שצאצאי יעקב אבינו אינם אוכלים גיד זה, אלא זו אזהרת התורה על אכילתו – ככל מצוות לא תעשה.
איסור אכילת גיד הנשה חל בבהמה ובחיה, בזכרים ובנקבות, אך לא בעוף. הוא חל הן על ירך ימין הן על ירך שמאל.
בלשון ימינו משמש המונח 'גיד' לציון רצועה הקושרת את השריר לעצם. בלשון חז"ל משמש מונח זה לכל ה'חוטים' והרצועות שבגוף, ובכלל זה אף מה שמכונה בימינו 'שרירים', 'עצבים' ואפילו כלי דם.
גיד הנשה הוא 'עצב השת', העצב המרכזי של הרגל האחורית. בדרכו מהשִדרה לארכובה הוא מתחלק לשני חלקים. החלק הפנימי נשאר סמוך לעצם, ונקרא 'הגיד הפנימי', והחלק החיצוני עובר דרך השרירים בכיוון העור ונקרא 'הגיד החיצוני'. הוצאת הגיד נעשית במהלך ה'ניקור', המתבצע בידי מומחים לדבר, היודעים לסלק גם את כל ההסתעפויות הקטנות של הגיד הפנימי, הנקראות 'קנוקנות', ובהוצאת הגיד החיצוני עם כל חלקיו. באשר לשומן העוטף את גיד הנשה אמרו חז"ל: "ישראל קדושים הם, ונהגו בו איסור".
בניקור יש להוציא את הדם, את גיד הנשה ואת החֵלֶב. אכילת בשר בהמה שלא נוקרה כראוי יש בה איסור חמור מאכילת בשר 'דבר אחר'.
מקורות: חולין צב,ב. טושו"ע יו"ד סה,ח. אנציקלופדיה תלמודית כרך ו, ערך 'גיד הנשה'. 'מזון כשר מן החי' להרב ד"ר י"מ לוינגר, עמ' 396. ציורים: תלמוד הרב שטיינזלץ, נספח תמונות למסכת חולין ח"ב עמ' 5,3. תלמוד שוטנשטיין, דף צב,ב (1).
תשובה: האמור בפרשתנו (לב,לב): "על כן לא יאכלו בני ישראל את גיד הנשה", אינו בדרך סיפור שצאצאי יעקב אבינו אינם אוכלים גיד זה, אלא זו אזהרת התורה על אכילתו – ככל מצוות לא תעשה.
איסור אכילת גיד הנשה חל בבהמה ובחיה, בזכרים ובנקבות, אך לא בעוף. הוא חל הן על ירך ימין הן על ירך שמאל.
בלשון ימינו משמש המונח 'גיד' לציון רצועה הקושרת את השריר לעצם. בלשון חז"ל משמש מונח זה לכל ה'חוטים' והרצועות שבגוף, ובכלל זה אף מה שמכונה בימינו 'שרירים', 'עצבים' ואפילו כלי דם.
גיד הנשה הוא 'עצב השת', העצב המרכזי של הרגל האחורית. בדרכו מהשִדרה לארכובה הוא מתחלק לשני חלקים. החלק הפנימי נשאר סמוך לעצם, ונקרא 'הגיד הפנימי', והחלק החיצוני עובר דרך השרירים בכיוון העור ונקרא 'הגיד החיצוני'. הוצאת הגיד נעשית במהלך ה'ניקור', המתבצע בידי מומחים לדבר, היודעים לסלק גם את כל ההסתעפויות הקטנות של הגיד הפנימי, הנקראות 'קנוקנות', ובהוצאת הגיד החיצוני עם כל חלקיו. באשר לשומן העוטף את גיד הנשה אמרו חז"ל: "ישראל קדושים הם, ונהגו בו איסור".
בניקור יש להוציא את הדם, את גיד הנשה ואת החֵלֶב. אכילת בשר בהמה שלא נוקרה כראוי יש בה איסור חמור מאכילת בשר 'דבר אחר'.
מקורות: חולין צב,ב. טושו"ע יו"ד סה,ח. אנציקלופדיה תלמודית כרך ו, ערך 'גיד הנשה'. 'מזון כשר מן החי' להרב ד"ר י"מ לוינגר, עמ' 396. ציורים: תלמוד הרב שטיינזלץ, נספח תמונות למסכת חולין ח"ב עמ' 5,3. תלמוד שוטנשטיין, דף צב,ב (1).
למקרה שפספסתם
הוסף תגובה
0 תגובות