10 תשובות לשאלות קשות • ראש העיר לוד שם הכל על השולחן
מאת: מנדי זילברשטרום, COL
***
בחלק השני - פנינו לראש העיר לוד, עו"ד יאיר רביבו. ואלו 10 השאלות שבחרנו להציג בפניו, מתוך יותר מ-100 תגובות שאתם (הגולשים) שאלתם והגיעו למערכת.
***
1. רבנות העיר > ראשית, לא ניתן להימנע מנושא אותו כתבו גולשים פעמים רבות: מדוע אין רב לעיר לוד? ולתוכן השאלה - מדוע הינך מתנגד למינוי רב חב"די - הרב יצחק מוזגורשוילי?
"המצב בו אין רב לעיר לוד, הוא לא תקין . עשיתי ואני עושה כל מאמץ כדי שייבחר רב ראוי לעיר, כזה שיכול להכיל את כלל האוכלוסיות הנהדרות שחיות פה. בחירת רב לעיר לוד חשובה יותר ממועמד כזה או אחר. יצוין כי התערבות של גורמים חיצוניים - שאינה תלויה בי - גרמה כרגע לעיכוב בחירת רב לעיר.
"אין לי כמובן דבר כנגד הרב מוזגרשוילי אותו אני מכיר ומוקיר כתלמיד חכם גדול, אך מאידך אני מכיר היטב את הרב ביטון - חסיד חב"ד יקר שאהוב מאוד על הציבור בעיר - אשר מכהן כרב השכונה בה אני מתגורר והצליח בחוכמתו להפוך את השכונה למקום טוב יותר, עם שיתופי פעולה ואהבת חינם.
"הוא רב צעיר ודינאמי, אשר יש לו ניסיון מוכח בלהנהיג קהילה מגוונת שבה דתיים מכל הזרמים לצד תושבים שאינם דתיים, דבר שמתאים לאופייה של העיר, והייתי שמח להעתיק את המודל הזה לכל העיר, לטובת תושביה. מה שכרגע הכי חשוב הוא שייקבע מועד לבחירות ושהמועמד הטוב ביותר הוא שינצח".
2. מקווה גברים > הבטחת פעמים רבות שתעזור לקהילה בבניית מקווה חדש. שואלים הגולשים: עד מתי יצטרכו תושבי חב"ד לטבול במקווה מוזנח וקטן?
"המקווה עבר לפני כמה שנים לידיים פרטיות, יחד עם זאת, ככל שיוגשו אישורים להסדרת המבנה של הרחבת המקווה הישן, נעשה את הכל על מנת לאפשר את הסדרתו ופתיחתו לקהל.
"במקביל, הוגשה בקשה להקצאה ע"י העמותה לפיתוח שכונת "שער העיר", וועדת ההקצאות של העירייה אישרה את הקצאת המבנה. כרגע הכדור נמצא בידי העמותה שצריכה להגיש בקשה להיתר בנייה ולבנות את המבנה החדש. אכן ראוי שיוקם מקווה חדש וראוי שישרת את תושבי השכונה".
3. מתחם עמל > מוסדות החינוך של חב"ד עולים על גדותיהם. מדוע קהילת חב"ד לא מקבלת את ההקצאה של שטח בית-ספר 'עמל', והוא הולך דווקא לציבור 'הגרעין התורני', שמתגורר בקצה השני של העיר. האם אין פה אפליה?
"אין כל אמת בדיווחים שהמתחם עובר לידי "הגרעין התורני". נהפוכו - חלק מהמתחם יגיע לידיים חב"דיות, וחלק יוקצה לטובת תיכון מסורתי עבור תושבי העיר לוד המעוניינים בתיכון דתי, דוגמת תיכון "שקדיאל" שהיה בעבר. יצוין כי תיכון שקדיאל לשעבר מאוכלס בחלקו היום ע"י תיכון לבנות מחב"ד, "אור חנה".
"ההתקשרות עם בי"ס עמל מסתיימת בעוד שנתיים, ולא אושר המשך ההתקשרות בשל העתודה שמכינה העירייה עבור מוסדות חב"ד בשטח זה, בין היתר הריסה ובנייה מחדש של המבנים הישנים והרעועים. זאת ועוד, בשטח הצמוד לתיכון יגיעו בע"ה 4 קרוואנים לגני חב"ד לשנה הלימודים הקרובה. בהקשר זה העירייה ערוכה עבור קהילת חב"ד הברוכה, ההולכת וגדלה, אין כרגע מחסור בכיתות לימוד, וככל שיהיו כאלה, נפעל ונהיה ערוכים.
"נמשיך בע"ה לדאוג לכל צרכי הקהילה, כפי שאנו דואגים במשך ארבע וחצי השנים האחרונות. בעזרת השם, בשיתוף עם רב הקהילה הרה"ח ברוך בועז יורקוביץ שליט"א, נמשיך להוביל קדימה ולעשות את הכל למען קהילת חב"ד, המהווה דוגמא ומופת לקהילות חב"ד בארץ, נמשיך כך לקדש את שם חב"ד והרבי ברבים.
"אנו משקיעים מיליוני שקלים גם בבינוי ושיפוצים וגם בתוכניות ובפעילות במשך כל השנה בכל המוסדות בשכונה, דבר שלא היה בשכונה מעולם, והכול בזכות שיתוף פעולה עם תושבי השכונה ובעיקר בזכות המפגשים הקבועים - אחת לשלושה שבועות חודש בבית רב השכונה, הרב ברוך בועז יורקוביץ שליט"א, כאשר הכול נעשה בברכתו ובתיאום עמו".
4. ישיבת תומכי תמימים > האם בסופו של יום, העירייה תיקח חלק מהשטח של הישיבה, שקמה לפני עשרות שנים? וא"כ עבור מה. מה התושבים החב"דיים ירוויחו מכך?
"ישיבת "תומכי תמימים", ישיבת הדגל של תנועת חב"ד, היא אחד מהמוסדות החשובים והמפוארים בעיר לוד ואחד המוסדות התורניים הראשונים שהקים הרבי בארץ ישראל, ואנו חושבים שהמקום הזה צריך להיות מקור גאווה בהיותו ממוקם בכניסה לעיר, ובהחלט ראוי גם שיעבור שיפוץ ושדרוג.
"בעז"ה, נהיה בקשר עם הגורמים הרלוונטיים במשרדי החינוך והדתות על מנת לשדרג את המקום, כך שבהחלט יש לנו תוכניות להגדיל את הישיבה ולא לפגוע בה.
" לגופו של עניין אנו מנהלים מגעים עם הישיבה כדי שאף גורם לא ייפגע. יחד עם זאת חשוב להדגיש שוב: מדובר בשטח ציבורי שאין לו קשר לישיבה, וכי בניגוד לפרסומים - על השטח אין בית מדרש או פנימייה, אלא רק מחסן למטבח. התושבים ירוויחו גני ילדים שייבנו עבור המשפחות החדשות בשכונה החדשה 'שער העיר' שרוב תושביה הם חב"דניקים... למעשה זו פעולה שנעשית לטובת השכונה החב"דית המתרחבת".
5. תשלום עבור פעילות > שואלים גולשים רבים: מדוע אירועי העצמאות ועוד, מקבלים תקצוב ענק והם בחינם לכל תושבי העיר. ואילו, כל פעילות בשכונת חב"ד, הפנינג ילדים בחגים וכדומה, עולים כסף. האם העירייה לא באמת מתקצבת את הפעילויות?
"אין דומים התקציבים שמושקעים בשנים האחרונות בתרבות ובחינוך בלתי פורמאלי לעומת התקציבים שהושקעו בעבר, אנו שמחים על כך ובהחלט חשוב לראות הכל בעין טובה ולא בעין צרה בהשוואה למקום כזה או אחר שבהם טוענים כי נעשה יותר, אני הצהרתי שאני אהיה ראש העיר של כולם, וכל קבוצה באוכלוסייה וכל שכונה תקבל את המגיע לה באופן שוויוני.
"אירועי יום העצמאות נערכים עבור כל תושבי העיר, לכן מטבע הדברים, התקציב גדול ומשמעותי יותר. בסופו של דבר צריך גם לזכור שלוד היא עיר שרוב תושביה אינם דתיים.
"ובנוגע לחלק השני של השאלה: בניגוד לפרסומים - רוב הפעילויות בשכונה, כמו שמחת בית השואבה מושקעת מידי לילה של חג הסוכות, הקפות שניות, ל"ג בעומר, חנוכה ועוד פעילויות רבות, נערכות בחינם! האירועים היחידים שעולים כסף הם הכניסה למתנפחים בחול המועד סוכות ופסח, וגם אז מדובר רק בסכום זעום".
6. עובדי עירייה חסידי חב"ד > טענה שנשמעת שוב ושוב, במיוחד לאחר התחזקות ה'גרעין התורני' בלוד. מדוע אין חסידי חב"ד עובדי עירייה? האם לא פותחים להם את הדלתות, או יתרה מכך - סוגרים להם דלתות?
"זו טענה חסרת בסיס. מעבר לעובדה שעובדי חינוך רבים נמנים עם קהילת חב"ד, הרי שבשנים האחרונות נקלטו במכרזי העירייה, גם בתפקידי ניהול, כך למשל, אחד מהתפקידים הבכירים והמרכזיים בעיר – מהנדסת העיר היא חסידת חב"ד, וכן עובדים נוספים באגף ההנדסה בתפקידי מפתח. עיריית לוד פותחת את דלתותיה בפני חסידי חב"ד.
"אני מנצל את ההזדמנות הזו לקרוא לתושבים החב"דיים המוכשרים להציג מועמדות לתפקידים בעירייה ולהשתתף במכרזי כח אדם. לתושבי העיר יש עדיפות במכרזים אלה ואנו נשמח לקלוט עובדים מקהילת חב"ד, ככל שיתאימו לדרישות התפקידים השונים".
7. עומס תנועה בשכונת חב"ד > ישנם שעות שלא ניתן לעבור עם כלי רכב בשיכון. ידועה מצוקת החנייה בשיכון. משאיות פורקות סחורה, הורים שמביאים ילדים למוסדות חינוך, תושבים מהעיר שבאים להתפלל ב'בית-אריה' ועוד. האם יש לך תכנון לפתרון למצוקה זו?
"שכונת חב"ד הוקמה לפני עשרות שנים כאשר לא היה תקן חניה בכלל. בוודאי שבאותה תקופה כמעט ולא היו לתושבים רכבים, בטח שלא כפי המצב כיום שיש לכל משפחה לפחות רכב אחד ולפעמים אף שניים ושלושה, ומצוקת החניה ידועה.
"יחד עם זאת, אנו שוקדים בימים אלה על הכנסת סימוני כחול-לבן לשכונה, בתוך כך יחולקו תווי חניה רק לתושבי השיכון, כדי למנוע מתושבים הנוסעים ברכבת להחנות את רכבם בשכונה.
"בנושא משאיות אנו בוחנים אפשרות שמשאיות יפרקו מכיוון יוספטל, ולא ייכנסו לתוך השכונה. כמו כן, במהלך החודשים הקרובים, עם סיום עבודות של תאגיד המים, תחל העירייה בסלילת הכביש ההיקפי של השכונה, מה שיקל מאוד על עומסי התנועה בתוך השכונה ומחוצה לה".
8. השריפות מדהמ"ש > גולשים טוענים שאתה ראש עיר מצויין, ומה שאתה מחליט להצליח בו, אתה מצליח. אם-כך, מדוע מצוקת השריפות ועשן המסוכן לתושבים - אתה לא מצליח למגר. האם הנושא לא מספיק בוער לך, כי לחסידי חב"ד הוא מאוד בוער - תרתי משמע?...
"מה שעשיתי בתקופת כהונתי בנושא הוא חסר תקדים. במשך 20 השנים שבהן בוערת שם אש זרה... לא נעשה דבר. ב"ה הצלחתי כבר לצמצם בעשרות אחוזים את המפגע הזה וכולי תפילה ותקווה שנצליח להביא למיגור כליל של התופעה הזו. זהו נושא שמדיר שינה מעיני ואין יום שאני לא מטפל בו בצורה כזו או אחרת.
"מפגע השריפות העשן וריחות הצחנה, מתרחש כאמור בכפר דהמש הנמצא בשטח השיפוט של המועצה האזורית עמק לוד.
"עם זאת, אף מועצה אזורית או רשות מקומית לא מכירה בו, כך גם המדינה אשר אינה דואגת להסדיר במקום תשתיות ושירותים כמו ביוב, כבישים, חשמל, דואר ואיסוף אשפה, כך שהתושבים נאלצים לשרוף את האשפה ולייצר מפגע חמור הגורם כאמור סבל בעיקר לתושבי השכונות הסמוכות, חב"ד ונווה אורנים בלוד.
"בין היתר, החלו בשנים האחרונות גורמים עבריינים לשרוף בשטח דהמש כבלי נחושת וחומרים אחרים המכילים מתכות, כדי להתיך מהם ברזל ונחושת לצורך מסחר, שריפות המעלות עשן המסוכן לבריאות תושבי העיר. לא ייתכן שישנו כפר לא חוקי שאינו בתחום השיפוט של לוד, שגורם למפגע תברואתי חמור ורשויות האכיפה יושבות בחוסר מעש ואינן מטפלות במפגע החמור.
"כזכור, הובלתי לאחרונה הפגנת ענק בשטח הכפר. נפעל בכל האמצעים כנגד אוזלת ידם של משרדי ממשלה והגורמים שהם בעלי סמכות האכיפה, ללא חשש וללא משוא פנים, בדרישתנו הצודקת לבצע פעילות ממוקדת, עקבית ונחושה עד למיגור המפגע לחלוטין. נערב את משרד מבקר המדינה כדי שיבדקו את השערורייה של חוסר משילות בסיסי במרכז הארץ, נעשה כל שביכולתנו כדי להביא קץ לסבלם של תושבי לוד.
"תושבי לוד זכאים לאוויר נקי ולאיכות חיים וכך יהיה!". יצוין כי דו"ח סיור של המשרד להגנת הסביבה מיום 5.12.17 המופנה כלפי המועצה האזורית עמק לוד, קובע כל על המועצה האזורית חלה החובה לפעול לסילוק ערמות הפסולת שנמצאו בשטח הפתוח, מסוג פסולת בניין, אסבסט צמנט, מתכות, צינורות, אספלט, פלסטיק, צמיגים, גרוטאות רכב ופסדים וכמו כן, לפעול למניעה ולכיבוי השריפות המבוצעות בשטח זה שבתחום שיפוט המועצה, מצב המהווה לכאורה עבירות על חוק שמירת הניקיון, חוק אוויר נקי, והתקנות למניעת מפגעים - מניעת זיהום אוויר וריח בלתי סבירים מאתרים לסילוק פסולת.
"זאת ועוד, בהנחייתי הוקם בשטח דהמש חפ"ק המאויש ע"י צוות של גורמי הביטחון, היחידה הסביבתית בעירייה והשיטור העירוני, כדי לבצע סיורים ותצפיות במטרה להגיב מידית בכל מקרה של שריפה, לערב את גורמי האכיפה ולהביא ללכידתם של העבריינים, ואולם, בשל העובדה שהכפר אינו בתחום השיפוט של לוד, ידי העירייה כבולות בהיעדר סמכות אכיפה"..
9. חבר מועצה חב"די > ראש העיר. אמנם אולי זה לא קשור אליך. אך רבים מתושבי הקהילה מתוסכלים כי אין להם נציג חב"די משלהם מתוך מועצת העיר. כראש העיר - האם אתה חושב שאכן חסיד חב"ד בתוך המועצה יביא יותר מהשוטף כיום? מה ההמלצה שלך לחסידי חב"ד?
"מדובר בעניין פנים חב"די ואני מעדיף שלא להתערב בו. דעתו של רב הקהילה הרב יורקוביץ שליט"א כמובן מקובלת עלי. תושבי חב"ד יקבלו כפי שהיה עד היום את כל המשאבים הנחוצים לקיום קהילה תוססת ומתפתחת. ככל שייבחר נציג חב"ד במועצת העיר בוודאי שאברך ואאחל להצלחתו.
"כזכור, לפני כניסתי לחיים הפוליטיים, ביקשתי את ברכתו של הרבי באגרות הקודש וקיבלתי ממנו ברכת הצלחה, ואני אכן רואה את עצמי כשליח חב"ד של כל העיר, ולא בכדי היה מי שאמר, ששם משפחתי מעיד על כך, רבי-בו. הרבי אכן בתוכי ואני בהחלט מעריך ומוקיר את תנועת חב"ד הענפה, בכל העולם בוודאי בעיר לוד".
10. פירוט התקציבים > שאלה אחרונה - אותה ביקשו מס' גולשים לדעת: האם אתה, עו"ד יאיר רביבו, יכול להגיש לתושבי קהילת חב"ד דו"ח מפורט עם ההוצאות הכספיות שעשית לטובתם? באם תרצה שהם יתמכו בך לראשות העיר - תציג נתונים. תראה להם כמה השקעת בהם.. אפשרי?!!...
"כל מי שנכנס לשכונה בשנים האחרונות יכול לראות את תנופת העשייה והפיתוח בכל נושא, עובדה זו היא בבחינת מן המפורסמות שאינן צריכות ראייה.
"ניתן להתרשם מהיקף ההשקעות והעלויות, אין לנו כל בעיה להציג דו"ח כזה או אחר, כל נתון שיתבקש יכול להימסר, הדברים ידועים ואנו עובדים בשקיפות מלאה.
"זה המקום להודות לסגני היקר, יוסי הרוש, הממונה על תיק החינוך ועל תיק שכונת חב"ד, יחד פעלנו ונמשיך לפעול, בע"ה, כדי לפתח את השכונה ומוסדותיה למען חסידי חב"ד ולקדם מהלכים גדולים להמשך פיתוחה של שכונת חב"ד במגורים, איכות סביבה, הקמת מוסדות החינוך, תוך שמירה על הצביון החב"די הייחודי - כיאה לנקודת ההתיישבות החב"דית הראשונה שייסד הרבי בארץ הקודש".