מערכת COL
|
יום י"ד שבט ה׳תשע״ח
30.01.2018
ט"ו בשבט: אלו פירות יבשים כדאי לאכול ומדוע?
הערב, יחול ט"ו בשבט - חג האילנות. עם ישראל יאכל פירות יבשים, ופירות בהם ארץ-ישראל נשבחה, משבעת המינים • משרד הבריאות מפרסם: מהן היתרונות באכילת הפירות האלו? למי הם מסייעים? ומה כדאי לתת לילדים הקטנים לאכול? • לכתבה המלאה
ארכיון COL
בכל חג הבא עלינו לטובה, קיימת גם הזדמנות לפתח הרגלי אכילה ברוח התזונה הים תיכונית. תזונה ים תיכונית מבוססת על מוצרי מזון טבעיים לא מעובדים, הכוללים רכיבי מפתח תזונתיים וחומרים התורמים לבריאות ומגנים עליה: יותר ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שמן זית וכמויות קטנות יותר של מזונות בלתי מעובדים דלי שומן מהחי.
כמה עובדות על מאכלי ט"ו בשבט:
כמה קלוריות יש בפירות יבשים?
עפ"י הודעת משרד הבריאות - ערכם הקלורי של הפירות היבשים גבוה יותר מאלה הטריים. בתהליך הייבוש מאבדים הפירות היבשים כמויות גבוהות של מים, לכן מרבית רכיבי התזונה בהם מרוכזים יותר, לעיתים בתהליך הייבוש מוסיפים לפירות סוכר. אם בוחרים לאכול פירות מיובשים, כדאי להעדיף את אלה שלא הוסיפו להם סוכר.
דוגמאות למנות פירות יבשים, כל מנה מכילה בממוצע 60 קלוריות:
תאנים מיובשות - 2 יחידות
תמרים לחים או יבשים - 2 יחידות
שזיפים מיובשים - 2 יחידות
משמשים מיובשים - 2-3 יחידות
צימוקים - כף מחוקה
תפוח עץ מיובש - 2 פרוסות
אננס מיובש - פרוסה אחת
חרובים - אחד בינוני
אגוזים, כל מנה מכילה בממוצע 50 קלוריות
שקדים - 6 יחידות
גרעיני חמניות עם קליפה - כף
גרעיני דלעת עם קליפה -כף
בוטנים קלויים - 10 יחידות
אגוזי מלך - 2 יחידות
אגוזי פקאן - 4 יחידות
אגוזי קשיו או לוז או פיסטוק - 6 יחידות
האגוזים מרוכזים ועשירים בקלוריות. מומלץ לצרוך אותם בצורתם הטבעית, ללא מלח וללא קלייה. הקלייה גורמת לאיבוד של חלק מהויטמינים מקבוצה B. כמו כן, אפשר לוותר על צריכתם של אגוזים ובוטנים, המצופים בסוכר או תערובת קמח, וכן באגוז הקוקוס, העשיר בשומן רווי.
יתרונות אכילת פירות טריים / יבשים
מומלץ לאכול פירות טריים שמהווים מקור טוב לרכיבי תזונה כמו: ויטמין C, מינרלים חיוניים כמו אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל. במקביל ניתן לאכול גם פירות יבשים (רצוי באופן מבוקר ובכמויות קטנות יותר מהטריים).
פירות יבשים עלולים להיות נגועים בחרקים. יש להקפיד לרכוש סחורה איכותית, כשרה ונקיה ובכך למנוע גם את הסיכון הבריאותי.
פירות כתומים כמו משמש ופפאיה יבשים מהווים מקור טוב לבטא קרוטן ההופך לויטמין A בגוף.
למי מסייעים הפירות היבשים?
לסובלים מבעיות עיכול: פירות יבשים מהווים מקור טוב לסיבים תזונתיים, לכן עשויים לסייע לסובלים. בשזיפים יבשים, קיים סוכר הקרוי סורביטול וכן מרכיבים נוספים בעלי אפקט שעוזר למי סובל ממעיו. צריכת פירות יבשים חייבת להיות מלווה בשתייה מרובה של מים.
פירות יבשים לילדים
פיצוחים עלולים להיות מסוכנים לילדים! משרד הבריאות ממליץ להימנע ואף להרחיק פיצוחים מהישג ידם של ילדים מתחת לגיל 5.
בקרב ילדים מתחת לגיל 5 שנים קיימת סכנת חנק בעקבות אכילת פיצוחים, מכיוון שהתאום בין הבליעה לנשימה אינו מפותח דיו, ולעיתים ילדים גם אוכלים תוך כדי משחק, תנועה או דיבור, וקיים סיכון לשאיפת אוכל לדרכי הנשימה. הפיצוחים מסוכנים לילדים גם כיוון שהם נוטים לספוח נוזלים ולהתנפח ובכך לגרום חסימה של דרכי האוויר.
ניתן לתת לילדים פירות יבשים כגון: תאנים, צימוקים, תמרים ומשמשים יבשים, אך להקפיד לחתוך אותם לחתיכות קטנות.
כמה עובדות על מאכלי ט"ו בשבט:
כמה קלוריות יש בפירות יבשים?
עפ"י הודעת משרד הבריאות - ערכם הקלורי של הפירות היבשים גבוה יותר מאלה הטריים. בתהליך הייבוש מאבדים הפירות היבשים כמויות גבוהות של מים, לכן מרבית רכיבי התזונה בהם מרוכזים יותר, לעיתים בתהליך הייבוש מוסיפים לפירות סוכר. אם בוחרים לאכול פירות מיובשים, כדאי להעדיף את אלה שלא הוסיפו להם סוכר.
דוגמאות למנות פירות יבשים, כל מנה מכילה בממוצע 60 קלוריות:
תאנים מיובשות - 2 יחידות
תמרים לחים או יבשים - 2 יחידות
שזיפים מיובשים - 2 יחידות
משמשים מיובשים - 2-3 יחידות
צימוקים - כף מחוקה
תפוח עץ מיובש - 2 פרוסות
אננס מיובש - פרוסה אחת
חרובים - אחד בינוני
אגוזים, כל מנה מכילה בממוצע 50 קלוריות
שקדים - 6 יחידות
גרעיני חמניות עם קליפה - כף
גרעיני דלעת עם קליפה -כף
בוטנים קלויים - 10 יחידות
אגוזי מלך - 2 יחידות
אגוזי פקאן - 4 יחידות
אגוזי קשיו או לוז או פיסטוק - 6 יחידות
האגוזים מרוכזים ועשירים בקלוריות. מומלץ לצרוך אותם בצורתם הטבעית, ללא מלח וללא קלייה. הקלייה גורמת לאיבוד של חלק מהויטמינים מקבוצה B. כמו כן, אפשר לוותר על צריכתם של אגוזים ובוטנים, המצופים בסוכר או תערובת קמח, וכן באגוז הקוקוס, העשיר בשומן רווי.
יתרונות אכילת פירות טריים / יבשים
מומלץ לאכול פירות טריים שמהווים מקור טוב לרכיבי תזונה כמו: ויטמין C, מינרלים חיוניים כמו אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל. במקביל ניתן לאכול גם פירות יבשים (רצוי באופן מבוקר ובכמויות קטנות יותר מהטריים).
פירות יבשים עלולים להיות נגועים בחרקים. יש להקפיד לרכוש סחורה איכותית, כשרה ונקיה ובכך למנוע גם את הסיכון הבריאותי.
פירות כתומים כמו משמש ופפאיה יבשים מהווים מקור טוב לבטא קרוטן ההופך לויטמין A בגוף.
למי מסייעים הפירות היבשים?
לסובלים מבעיות עיכול: פירות יבשים מהווים מקור טוב לסיבים תזונתיים, לכן עשויים לסייע לסובלים. בשזיפים יבשים, קיים סוכר הקרוי סורביטול וכן מרכיבים נוספים בעלי אפקט שעוזר למי סובל ממעיו. צריכת פירות יבשים חייבת להיות מלווה בשתייה מרובה של מים.
פירות יבשים לילדים
פיצוחים עלולים להיות מסוכנים לילדים! משרד הבריאות ממליץ להימנע ואף להרחיק פיצוחים מהישג ידם של ילדים מתחת לגיל 5.
בקרב ילדים מתחת לגיל 5 שנים קיימת סכנת חנק בעקבות אכילת פיצוחים, מכיוון שהתאום בין הבליעה לנשימה אינו מפותח דיו, ולעיתים ילדים גם אוכלים תוך כדי משחק, תנועה או דיבור, וקיים סיכון לשאיפת אוכל לדרכי הנשימה. הפיצוחים מסוכנים לילדים גם כיוון שהם נוטים לספוח נוזלים ולהתנפח ובכך לגרום חסימה של דרכי האוויר.
ניתן לתת לילדים פירות יבשים כגון: תאנים, צימוקים, תמרים ומשמשים יבשים, אך להקפיד לחתוך אותם לחתיכות קטנות.
למקרה שפספסתם
הוסף תגובה
0 תגובות