מערכת COL | יום י"ד אב ה׳תשע״ז 06.08.2017

מיזם 'שותפי': האם הוא יכול להצליח? ● העסקנים מגיבים

נושא מצוקת הדיור, בכל הארץ בכלל ובפרט בקהילות אנ"ש חסידי חב"ד עולה על השולחן של 'סדר היום', בכל מפגש חברתי, או משפחתי ● בקהילת חב"ד בצפת בראשות המד"א הרב מרדכי ביסטריצקי ו'כולל חב"ד' כבר הוקם מיזם 'שותפי' ● מה הוא המיזם והאם הוא יכול להצליח בקהילות אנ"ש ברחבי הארץ? ● אתר COL פנה אל העסקנים החב"דיים - והם, מגיבים ● מה דעתכם על המיזם? כנסו והגיבו במערכת התגובות ● לכניסה לפרק הראשון
מיזם 'שותפי': האם הוא יכול להצליח? ● העסקנים מגיבים
למעלה: מזרחי וגלויברמן; למטה: פרויקט 'שער העיר' החדש בלוד. (צילום: שניאור שיף, פייסבוק)


מאת: משה כהנא ומנדי זילברשטרום - COL

דירה, להשכרה או לרכישה - ושיהיה במחיר שווה לכל נפש, זה מה שכל זוג צעיר ואף מבוגר יותר, דורש ומעוניין בימינו.

נושא מצוקת הדיור, בכל הארץ בכלל ובפרט בקהילות אנ"ש חסידי חב"ד עולה על השולחן של 'סדר היום', בכל מפגש חברתי, או משפחתי. הצפיפות ומחסור בדירות, והרצון להתגורר בקהילת חב"ד או בקרבת ההורים, גורמת לזוגות להיפרד מחלק נכבד ממשכורתם.

השבוע פורסם כאן, כי בקהילת חב"ד בצפת בראשות המד"א הרב מרדכי ביסטריצקי ו'כולל חב"ד' הוקם מיזם 'שותפי'.

מיזם זה - הינו וועדה הדואגת למפות יחד עם שמאי מקצועי את רחובות האזור, ובכך להחליט ולקבוע מחיר לכל דירה - קניה או השכרה.

המטרה: על פי מחירון זה 'בלבד', חברי הקהילה ישלמו שכירות או ייבצעו רכישת דירה, ולא מעל המחיר הקבוע.

התוצאה: הקהילה מתאגדת כאיש אחד וקובעת מחירים. אם המשכיר למשל מתעקש להוסיף עוד 500 שקל לשכר הדירה, הוא ימצא את עצמו עם דירה ריקה - חודש, חודשיים, ואולי גם שלוש, ואז יעשה חושבים האם זה שווה לו. כך יהיה ניתן לשמור על מחירים סבירים והגיוניים עפ"י החלטת השמאי והוועדה.

המסקנה: הכוח בידיים של ציבור שוכרי הדירות והרוכשים. או כמו שאומרים - 'חרם צרכנים'.

פנינו אל מספר עסקנים חב"דיים - מכמה קהילות אנ"ש חסידי חב"ד בארה"ק, ושמענו מהם - האם לדעתם פרויקט 'שותפי' יצליח גם בקהילות אחרות, ומדוע?

***


עו"ד ר' בצלאל מזרחי, חבר מועצת העיר קרית-מלאכי: "התוכנית נראית על פניה יפה, אך יש בה מספר חסרונות.

א'. היא מתאימה לשוק סגור בהם בעלי הנכסים מחוייבים לרב או לוועד השכונה. אנחנו בנחלה, נמצאים בשוק חופשי וקשה עד כמעט בלתי אפשרי, לשלוט על בעלי דירות שאינם נמנים על היותם חברי הקהילה, כך שאי אפשר למנוע מהם למכור/להשכיר במחיר גבוה.

ב'. היצע וביקוש - זה לא קוד. היצע וביקוש משפיעים על מחיר המוצר. ככל שיהיה ביקוש למוצר מסויים ויהיה מעט היצע, המחיר ינסוק וככל שיהיה היצע גדול המחיר יירד.

"ולכן, הדבר המרכזי היחיד שיוכל למנוע את עליית מחירי הדירות הינו היצע דירות גבוה. והיות זה לא בשליטת הרב או וועד השכונה לכן אין ביוכלתם לפעול בהורדת המחירים".

הרב יעקב גלויברמן, מי שהיה עוזרו של הרב וולף שנים רבות: "שכונת חב"ד בלוד, שהיא נקראת שיכון חסידי חב"ד (הרבי נתן לה את השם כך) נוסדה על-ידי הרבי נשיא דורנו כאשר הרב אפרים וולף ע"ה ראש מוסדות חב"ד באה"ק והרב אברהם פרשן ע"ה שהרבי נתן לו הוראה אישית להיכנס לפרויקט כשותף עסקי - והדירות היו מיועדות לחסידי חב"ד בלבד, כולל אלו שהיו גרים בשכונה הצמודה - שכונת הרכבת. הנקודה הייתה לתת מענה לציבור החב"די וכיום אנו רואים את העין של הרבי שראתה למרחוק, שהיא צדקה עד היום הזה.

"לא יכול להיות שבשכונת חב"ד בלוד ישלמו שכר דירה כ-4,000 ש"ח לחודש ויותר, כאשר במרחק של מאתיים מטר - ישלם השוכר כמחצית מסכום זה ואף יקבל דירה יותר גדולה ומורחבת. מי לקח על עצמו את ההחלטה שזוג חב"די צעיר ישלם כפול בתוככי שכונת חב"ד?

"אני מכהן כרב בית הכנסת 'מחזיקי הדת' בשכונת ממשלתי, השוכן במרחק 5 דק' הליכה מבית הכנסת המרכזי 'בית-אריה'. כשהגעתי למקום לפני 35 שנה (בעיר אני גר 45 שנה) - היה לי מתפלל חב"די יחיד. כיום, בבית הכנסת מתפללים כ-100 אברכים חב"דיים שמתגוררים בסמוך לבית הכנסת ומשלמים חצי מחיר על שכירות הדירה שלהם. כבר אין מקום בבית הכנסת.

"אותם אברכים - אלו בעלי משפחות שהחליטו לא לשאת בעול מחיר השכירות הגבוה ויצאו אל מחוץ לשכונת חב"ד - במרחק הליכה קצר.

"מדוע בשכונת חב"ד מחירי הדיור לרכישה הם כ-1,500,000 ש"ח ואילו במרחק של כ-10 דק', אותה הדירה תעלה כ-700,000 ש"ח ויותר?

"אני זוכר שהרבי ביקש להקים את שכונת חב"ד ברמות שירושלים. לרבי הייתה הסתכלות רחבה. אנחנו רואים את זה בקהילות שקמו בקרית-מלאכי, לוד, צפת ועוד... רואים שהקהילה מתרחבת.

"כיום, זוגות צעירים רבים עברו להתגורר בתוככי העיר לוד. פרצו את הגבולות ויצאו מהבועה. אני מכיר את לוד היטב - מכל רחבי הארץ נוהרים אליה לרכוש דירות. בעיר ניתן לקנות דירה בפחות ממיליון ש"ח.

"מדוע בשכונה החב"דית המחירים כפולים? ויותר מכך, השבוע שח לי אברך כי הוא רכש דירה ב'שיכונים' בכפר חב"ד במחיר של כ-2 מיליון ש"ח. מדוע? מדוע גם בכפר חב"ד המחירים נוסקים לשמים? כיום זוג צעיר משלם את רוב משכורותיו עבור 4 קירות של בית. חבל מאוד!


"לכן, פרויקט 'שותפי' הוא רעיון טוב. הרבנים צריכים לקחת את האחריות ולקבוע מחיר גג לכל דירה, ואף למחיר שמעליו לא ישלמו בתוך שכונת חב"ד. אני חושב ש-2,500 ש"ח זהו מחיר דיי ויותר - עבור השכרה.

"הרבי הקים את השכונה לטובת הציבור החב"די - ולא שיסחטו אותו".

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.