מערכת COL
|
יום כ"ט כסלו ה׳תשע״ז
29.12.2016
חנוכית הקרח שהמיסה לבבות ● מרתק ומיוחד
תמונה של חנוכיה גדולה עשויה קרח, הופצה השבוע במהירות והפכה למעין סמל: בכל מקום ששם חב"ד, האור מגיע, גם במינוס עשרות מעלות מתחת לאפס ● הרב גואלי מאיירס שליח חב"ד באורנבורג, עיר מחוז באורל, בראיון מיוחד למגזין שישי של COL: איך הוקמה החנוכיה הקפואה, על ההיסטריה המצמררת של אורנבורג מימי הילדים הקנטוניסטים ועד היום, ועל 'רומן בן זלמן' שסוגר מעגל עם הציצית הישנה ● וגם: מה מצא השליח בעליית הגג של בית הכנסת העתיק באורנבורג? ● בפנים: כך יצרו את חנוכיית הקרח ● מרתק ● מגזין שישי אור היהדות בהרי אורל
למעלה: הרב גואלי מאיירס, והחנוכיה מקרח באורנבורג. למטה מימין: ילדים יהודים בבית הספר 'אור אבנר' בעיר, ורומן בן זלמן המציג בגאווה את הציצית הבלויה
משה בן-חיים
מה מביא את הרב גואלי מאיירס, יליד כפר חב"ד במרכז הארץ (שבו ב-50 שנה האחרונות לא ירד שלג...) לשליחות בעיר שבעבר נחשבה ל'ארץ גזירה', - אליה נשלחו מתנגדי המשטר הסטאלניסטי - 'אורנבורג' שמה, באורל הקפואה?... רק בשביל לסבר את האוזן: רוב ימות השנה מדובר בחורף קשה, קשה מאוד. 20-40 מעלות מינוס מתחת לאפס! הרבה יותר קר ממקפיא תעשייתי...
תמונה של חנוכייה עשויה קרח וניצבה בכיכר באורנבורג, הפכה ויראלית במהירות והופצה ברחבי הרשת, בצירוף פוסטים שונים, כל אחד מהזווית שלו. התמונה עוררה התפעלות והערכה לכל שלוחי חב"ד באשר הם, שמבלי להתחשב במצב מסביב יביאו את האור לכל יהודי.
בראיון למגזין שישי של COL מספר הרב גואלי מאיירס לראשונה על השליחות המיוחדת באורנבורג:
"הגעתי עם קבוצת השלוחים שהגיעה לאחר נפילת הקומוניזם. היינו מקבוצת השלוחים השנייה ששלח הרב בערל לאזאר בשליחות הרבי, לפני כ-17 שנה. הוצעו לנו מספר ערים כאופציה לשליחות, וזו למעשה העיר הראשונה שראינו. ככה ה' רצה ונשארנו כאן", הוא אומר בפשטות.
ימי בראשית
ההתחלה היתה צעד-אחר-צעד. קודם גן ילדים, אח"כ בית ספר יהודי, ולפני כ-7 שנים בתמיכת הנדיבים ר' לוי לבייב ור' מיכאל מירלאשוילי נבנה בית הספר היהודי 'אור אבנר', שכיום הוא נחשב אחד המפוארים ברחבי רוסיה.
בית הספר 'אור אבנר' באורנבורג
גם לבית הכנסת באורנבורג יש היסטוריה יהודית עתיקת יומין, המספרת את סיפורו של העם היהודי בגלות הקשה. אורנבורג היתה עיר אחת מתוך שש, אותה הועיד הצאר האכזר עבור מחנות צבא לקנטוניסטים האומללים – נערים יהודים צעירים שנחטפו בפקודת הצאר ונלקחו ל-25 שנות שירות בכפייה בצבא הצאר.
לאחר השתדלות הקהילה הרב הוחזר בית הכנסת מהשלטונות בחזרה לקהילה היהודית במצב גרוע מאוד, במשך השנים הפכו אותו ל"ע לארכיון הרכבת. לאחר עבודת שיפוץ יסודית בית הכנסת הפך למבנה מפואר במיוחד, כראוי לבית ה'.
"יש כאן יהודים שסבותיהם הלכו לבית הכנסת כקנטוניסטים", מספר הרב מאיירס. "לפני מספר חודשים, הילדים שלי הציעו לי לעלות לעליית הגג של בית הכנסת. הכניסה היא באמצעות סולם מבחוץ, ולא האמנו למראה עינינו, הממצאים שגילינו שם".
אחד הממצאים שגילה השליח בעליית הגג: רישום נדבות בבית הכנסת, משנת 1877
מצב המסמכים היה גרוע, חלקם התפוררו והתליעו. אך עדיין הרב מאיירס זיהה בבירור רשימות מסודרות של מה שנראה כרשימת נדבות לבית הכנסת, רשימות קהילה, ועוד, מה שמצביע על חיי קהילה מפותחים.
תגלית בעליית הגג
כאמור, אורנבורג היתה מרכז לחיילים קנטוניסטים בפקודת הצאר. "בין ערימות המסמכים גילנו ממצא מדהים", מספר הרב מאיירס. "בין היתר נמצאו רשימות של כ-1000 חיילים-נערים יהודים קטנטוניסטים, וממנה מתברר כי מתוך ה-1000 נערים, רק שניים בודדים עזבו את הדת היהודית. מי שלמד קצת היסטוריה יודע היטב שלהישאר יהודי במצבים הללו היה כרוך במסירות נפש ממש! חשנו סגירת מעגל היסטורית".
כעת, נחזור להתחלה: נשמח לשמוע את סיפורה של חנוכיית הקרח.
הרב מאיירס: "כמו בכל שנה, אנו עורכים כאן הדלקה מרכזית בכיכר המרכזית באורנבורג. ראיתי שהגויים לרגל יום אידם, מבצעים יצירות שונות בקרח. אמרתי לעצמי: 'למה שלא ננצל זאת ליהדות'? ביררתי איפה יש מפסל בקרח, וביקשתי ממנו שיכין חנוכיה גדולה ויפה. כנראה שמעולם הוא לא עסק בכגון דא, ונעזר באינטרנט כדי לדעת איך נראת חנוכייה יהודית... והתוצאה, כבר התפרסמה בכל העולם...
הדלקה בכיכר מרכזית באורנבורג
איך הגיבו באורנבורג?
ביום שלישי נערכה הדלקה ליד חנוכיית הקרח. אומר בכנות: יצירות מקרח כאן הן דבר סטנדרטי. חווינו רק לפני ימים אחדים 'חווייה' של 40 מעלות מינוס, מי שלא גר כאן לא מבין את המציאות הזו.
צפו: כך התחילו ליצור את חנוכית הקרח
"מי שלא יוצא לבוש היטב מכף רגל ועד ראש, מסתכן בחייו... במקומות אחרים באמת זה הפך לאטרקציה. שלחתי תמונה אחת לבן משפחה, והשאר היסטוריה..."
ומה לגבי מוצרי מזון כשרים?
"חוץ מבשר וחלב שאותו מקבלים מערים אחרות ומרכזיות יותר, מסתמכים בשאר על התוצרת המקומית. למדנו להסתדר עם הזמן...
'חנוכיית הקרח' מפיצה יהדות
במשך 17 השנים שהרב גואלי ורעייתו נמצאים באורנבורג, חיים יהודים התחדשו במקום, ו'חנוכיית הקרח' שלהם מפיצה אור של יהדות. בנוסף לבית הספר המפואר, בית הכנסת המחודש, והמקווה שנבנתה בסיוע 'מרכז רבני אירופה', אחרי חנוכה השלוחים מתכננים חנוכת גן חדש במתחם בית הספר היהודי. הבניין הושלם, ולאחר חנוכה יתקיים טקס חנוכת הבית.
לאחרונה נפתח גם 'כולל תורה' בארגונו של השליח הרב בנציון ליפסקר משלוחי חב"ד פטרבורג, ובו יושבים יהודים ולומדים תורה, הלכה משנה וגמרא כסדרה, במשך ימי השבוע.
סודה של הציצית הבלויה
מ'כולל תורה' יש לרב מאיירס סיפור מעניין, על הגחלת היהודית:
"יש לנו כאן יהודי בשם רומן בן זלמן. בשבוע שעבר, ב'כולל תורה' למדנו על הלכות ציצית. אותו רומן, הלך הביתה והביא ציצית קטנה וישנה מאוד מצמר. הסיפור שלו נסוב על שנות ה-40 השנים לאחר מלחמת העולם השנייה, ימי שיא הדיכוי הקומוניסטי.
"יום אחד, לפני שהלכתי לכיתה א' בבית הספר, קרא לי סבא והניח עלי את הציצית הזו", סיפר רומן ללומדי השיעור המופתעים, והצביע על הציצית הבלויה שבידו.
רומן בן זלמן מספר על הציצית. צפו:
אך לרוע המזל, בדיוק באותו יום הגיעה משלחת לבדיקת הגיינה בכיתה, בליווי המנהל. רומן הילד נצטווה להרים את חולצתו לבדיקה שגרתית, ואז התגלה ה'עוון': ציצית. "מה זה?!" שאל המנהל בחומרה. הילד, שלא הבין לאשורו את המצב אליו נקלע, הסביר בתמימות: "זה לבוש יהודי..."
ההורים זומנו מיידית לבית הספר, אך הם מצידם טענו שלא ידעו דבר, מה שהיה נכון. "סבא שלי המשיך והלביש לי את הציצית הזאת, וזה היה הסוד שלנו", סיכם רומן, והציג בגאווה למשתתפי השיעור את הציצית הבלויה.
הרב מיירס: "היום, אותו רומן בן זלמן הולך בגלוי וללא מורא עם ציצית. מבחינתו – המעגל נסגר."
אם כבר מדברים על זה, אתם חשים כאן בסגירת מעגל?
"הרב רפאל (פולע) כהן בספרו 'מאחורי מסך הברזל' מזכיר את שהותו בבית הכלא כאן באורנבורג. בספרו המפורסם. להיות בשליחות מרצון, במקום אליו נשלחו מתנגדי המשטר ונחשב ל'ארץ גזירה', וגם כאן לגלות את האור שיש בכל יהודי – זו סגירת מעגל. ממש בתוך בתי הכלא הללו, בהם שהו בעבר אסירים, וכנראה גם חסידים שנשפטו על עוון שמירת היהדות, שם אנחנו פועלים עם יהודים גם היום".
+7
צפה בעוד תמונות
הוסף תגובה
0 תגובות