מערכת COL
|
יום ז' כסלו ה׳תשע״ז
07.12.2016
דבר בעתו: ספר חדש לקראת ר"ה לחסידות
דבר בעתו, כל המאמרים של הרבי על י"ט כסלו בספר אחד: בעולם היהודי מתכוננים בחדוות קודש לחג הגאולה י"ט כסלו, כאשר מידי שנה מצטרפים אלפים למעגלי החוגגים והמתוועדים ב"חג החגים" של תנועת החסידות ● מכון ההו"ל של תורת הרבי 'ועד הנחות בלה"ק' מפתיע עם ספר חדש המאגד לתוכו את כל שישים מאמרי החסידות שאמר הרבי במשך שנות נשיאותו, בהתוועדויות י"ט כסלו או הימים הסמוכים אליו ● ספר זה הוא הכרך השני בסדרה "תורת מנחם – פרשיות ומועדים" ● וגם: קטעי יומן מרתקים על הי"ט כסלו הראשון בנשיאותו של הרבי כל הפרטים
בעיצומן של ההכנות לציון חג הגאולה י"ט-כ"ף כסלו, יום שחרורו של כ"ק אדמו"ר הזקן נ"ע ממאסרו ברוסיה הסובייטית, מגיעה הבשורה המשמחת על הופעתו של ספר "תורת מנחם - ספר המאמרים י"ט כסלו", הכולל את כל המאמרים שאמר הרבי בהתוועדויות חג הגאולה בימים הסמוכים אליו, במשך שנות נשיאותו הרמה.
זהו הכרך השני בסדרה הפופולארית והמצליחה שכבשה את שוק הספרים, "תורת מנחם – פרשיות ומועדים", כאשר הכרך הראשון על חג הפורים קנה מקום של כבוד בארון הספרים היהודי בכלל והחסידי בפרט. סידור המאמרים הוא לא על פי סדר אמירתם במשך השנים, אלא לפי סדר הפסוקים או מאמרי חז"ל בהם מתחיל המאמר, בדומה להוראת הרבי למערכת ההו"ל בעת ההדרת ספרי ה'צמח צדק' על התורה.
בתחילת הספר בא מפתח הכולל קיצור תוכני של כל מאמר ומאמר, והענינים העיקריים המבוארים או המתחדשים בו. כמו כן נחשפים צילומים נדירים מהגהות של הרבי על מאמר ד"ה פדה בשלום נפשי שנאמר בי"ז כסלו ה'תשמ"א.
*
המאמר הראשון שאמר כ"ק אדמו"ר זי"ע בחג הגאולה י"ט כסלו היה בשנת ה'תשי"ב, קצת פחות משנה לאחר שקיבל על עצמו את הנשיאות באופן רשמי, בהתוועדות ההיסטורית של יום ההילולא יו"ד שבט ה'תשי"א. להלן תיאור קצר מאירועי י"ט כסלו אותה שנה, מתוך מכתבים ויומנים של בחורי הישיבה באותה תקופה:
ביומן מרתק, פרי עטו של הרה"ח ר' אלי' גראס ע"ה, הוא כותב:
י"ט כסלו: אד"ש נסע לאהל. בערב נכנס להתוועד, נטל ידיו הק' לסעודה. דיבר ע"ד הענין שעכשיו כל הגזירות שהיו על החסידים בטלו, מפני שהיו מיוסדים על טעם, ובטלה טעם בטלה גזירה. בא' מהשיחות אמר, יש לי בקשה מתלמידי הישיבה. ביקשתי זאת מהמשפיעים בישיבה לפני שבועות מספר, לרשום במדוייק מי מופיע לסדרי הישיבה בבקרים בזמן. ממצב הדו"חות עד עתה, אין כל כך ממה להיות מרוצים, במילא הנני מבקש ומודיע שבמשך עשרה הימים הקרובים, ישתדלו כולם להגיע בזמן לסדר חסידות בבוקר, וזה יהיה נוגע לעניין מסוים שיקרה בעוד עשרה ימים, ואז אקבל את הרשימה מההנהלה. בברכת הזימון בסיום ההתוועדות אמר "ברשות אדונינו מורינו ורבינו". בסיומה, חילק כוס של ברכה. לאחר כוס של ברכה אמר, שתהיה שנה טובה בלימוד החסידות ובדרכי החסידות. והוסיף, אלו שעדיין לא הספיקו לסיים את שיעור התניא, או עדיין לא התחילו ללמדו, יכולים עדיין להספיק. מיד לאחר חתן תורה, מגיע חתן בראשית.
במכתב מרתק, פרי עטו של הרה"ח ר' שלום דובער שמטוב שיחי', הוא כותב:
בערב י"ט כסלו, אחרי דבריו הק', ולאחר שיצאו בריקוד תוך כדי שניגנו, פנה כ"ק אדמו"ר שליט"א לחדרו, וראה שעל הדלת תלוי נוסח המברק ששלח לכל רחבי תבל לקראת י"ט כסלו, וזלה"ק: "גוט יום טוב. התוועדות שמחה בהחלטות טובות ועשי' לעילא, בברכה. חתימה" – שחוק קל נראה על פניו הק', ורמז בידו הק' בתנועה כאילו אומר, הא ראי' שצריכים להתוועד בשמחה.
באור ליום כ' כסלו, נכנס כ"ק אדמו"ר שליט"א להאולם, שהיה מלא מפה אל פה, ועלה על הבימה שהכינו לפני כן (אגב, זו הפעם הראשונה שעשו בימה מיוחדת, כי קודם לכן היו שמים רק כמה ארגזים להגביה את השולחן והכסא עליו יושב). באמצע המאמר דיבר איך שכל הנשיאים מצד עצמם מוכנים ללכת לקראת משיח צדקינו וכו', ודיבר בארוכה ובכה הרבה בזה, אשר אי אפשר לתאר זאת אפילו בכתב, ובפרט להעלות דברים כאלה על הכתב, ובכלל היו גילויים גדולים עד מאוד.
במכתב מרתק, פרי עטו של הרה"ח ר' משה לברטוב ע"ה, הוא כותב:
ח"י כסלו אחר מנחה – שלא אמרו בה תחנון – אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א, שה"סור מרע" כבר קיימו, ויקיימו אם כן גם את ה"ועשה טוב" – ש'ייצאו בריקוד' ויאמרו לחיים. וכן עשו, אלא שלא להרבה זמן – כי כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר שאת ה'סדר' לא יבלבלו. אחר כך הלכו הבחורים לבתי כנסת לקרות את מגילת י"ט כסלו.
בי"ט כסלו אור לכ' כסלו, התחילה ההתוועדות לערך בשעה תשע וחצי. לפני שפתח באמירת המאמר, דיבר קצת על כך שאדמו"ר הזקן יצא לחופשי דווקא בעת אמירת הפסוק פדה בשלום נפשי, ובוודאי זהו בהשגחה פרטית, ויש לזה שייכות עם גאולתו. והתחיל: הפסוק הוא הרי.. פדה בשלום... ובכה מעט, ואמר את המאמר שארך יותר מארבעים דקות!
הוסף תגובה
0 תגובות