מערכת COL
|
יום י"ז תשרי ה׳תשע״ז
19.10.2016
י״ז תשרי: הרה״ח ר׳ רפאל נחמן כהן ● תולדות חייו
י״ז בתשרי הוא יום היארצייט של הרה״ח ר׳ רפאל (פאלע) כהן, אביו של יבלחט״א החוזר של הרבי ר׳ יואל ● תולדות חייו, על קצה המזלג, של ׳ציור׳ יהודי חסידי אותנטי שהגיע לראשונה לליובאוויטש בהיותו בגיל 8, זכה שהרבי הריי״ץ נשען עליו וקיבל שוקולדים מהרבי נשי״ד, וגם: ביאור על פרק י״ד בתניא - בכתבה המלאה
ר׳ פאלע על רקע ספרו ׳שמועות וסיפורים׳ (עריכה: col)
הרה״ח ר׳ רפאל נחמן כהן, שנפטר בי״ז תשרי תשמ״ח וכעת עומדים אנו בשנת השלושים לפטירתו - היה א חסידישער איד, בעל שמועה נודע, ומחבר הספרים ׳ליובאוויטש וחייליה׳, ׳שמועות וסיפורים׳ ו׳מאחורי מסף הברזל׳.
ר׳ פאלע נולד בשנת ה׳תרנ״ז, ובהיותו בן שמונה הביאה אותו אמו לליובאוויטש בכוונה להשאירו שם. הוא נכנס לבדו ליחידות אצל כ״ק אדמו״ר הרש״ב נ״ע ששאל אותו אם הישארותו בעיירה לא תציף אותו בגעגעועים לאמו, ולאחר שפרץ בבכי, הורה הרבי לאמו לקחתו בחזרה הביתה וכתב לאביו מכתב האומר: ״בנך עדיין ילד הזקוק לאמו. אם עוד שנתיים, ח״ו, לא יבוא המשיח - הביאהו הנה ללמוד!״
ואכן, בגיל 10 ״התבצר״ ר׳ פאלע בישיבת תו״ת בליובאוויטש, כשהוא נודע שם כעובד ומשכיל ובנוסף אף כמנגן במקהלה של האדמו״ר הרש״ב.
באחת הפעמים בהן שהה הרבי הרש״ב במוסקבה, למשך זמן-מה ישן ר׳ פאלע יחד עם עוד תלמיד באותו הבית בו היה הרבי. לשניהם היה חדר מיוחד בקצה המסדרון. ערב אחד, בהיותם בחדרם, פתח את הדלת הרבי הריי״ץ וקרא לעברם בהתרגשות: ״בואו לשמוע דברים טובים מאבא!״; השניים מיהרו אחריו, וביראת הרוממות הציצו דרך סדק לתוך חדר היחידות של הרבי הרש״ב - שם התקיימה באותה עת יחידות מעניינת במהלכה הושמעו דברים נפלאים, וכך, במשך כ-45 דקות, נשען הרבי הריי״ץ על פאלע וחברו, כשהם ׳מציצים׳ על המתרחש בקודש פנימה... מיד לאחר ההסתלקות של הרבי הרש״ב נ״ע, התקשר ר׳ פאלע בכל מאודו ונפשו לכ״ק אדמו״ר הריי״ץ, ותיכף באותם ימי בראשית של הנשיאות שלח מכתב אל כל החסידים עם דרכי ההתקשרות אל הרבי הריי״ץ. במכתבו עומד ר׳ פאלע על גודל רוממותו האלקית של הרבי הריי״ץ ומסיים במלים: ״ויפה כח הבן״.
בשנת ה׳תר״ץ נאסר ר׳ פאלע ע״י המשטרה החשאית הסובייטית, ומסר שם את נפשו כפשוטו לקיום המצוות, עד שבחסדי ה׳ הצליח להימלט מציפורני השלטון בשנת תרצ״ה. סיפור מפורסם מאותה התקופה, המורה על מסירות נפשו הבלתי-נתפסת של ר׳ פאלע, הוא שכאשר שהה בכפר חע והטמפרטורה המקומית עמדה על כמעט מינוס 75 מעלות סלציוס שלחה לו אמו בדואר מגפיים חמים אותם הוא סירב ללבוש אותם מחשש שעטנז, למרות שאמו הודיעה לו במכתב שהמגפיים נבדקו והוסרו מחשש, כי חשד ששינתה מן האמת מפני פיקוח נפש, והסתפק בנעליים פשוטות כשבעקבות זאת הוא מצטנן קשות ולוקה בחום! רק כאשר קיבל מכתב מהחסיד ר׳ יענקל זוראוויצ׳ער המודיע שהמגפיים נקיים לגמרי משעטנז הואיל ר׳ פאלע ללובשם, כל זאת למרות שידע כי ע״פ הדין היה מותר לו לנעול אותם לכתחילה, מלבד שהיה בכל הענין משום פיקוח נפש - אך ״כיצד יכולתי לנעול אותם לכתחילה״, כתב לאחיו, ״והלא ידוע על הנוטריקון של שעטנז ('שטן עז')! ומלבד זאת - הרי עבירה נשארת בשלש קליפות טמאות לעולם!".
ביציאתו לארץ ישראל, בשנת תרצ״ה, עבר דרך וינה ע״מ להיפגש עם הרבי הריי״ץ, ופגש שם ברבי הריי״ץ וברבי. מאוחר יותר, כשעלתה משפחת כהן על הרכבת בכיוון הנמל, הגיע לשם הרבי נשי״ד ובידיו שוקולדים לילדים, באומרו שחותנו שלח אותו ׳לראות כיצד נסעתם׳.
ר׳ פאלע קבע את מקומו בתל-אביב, שם עבד בסלילת כבישים, ומאוחר יותר עבר לרמת-גן שם עבד כחלבן. היה מהדמויות החב״דיות המפורסמות בארץ-הקודש, ופעל רבות לעזור לאחיו החסידים בכל ענייניהם.
נפטר בשיבה טובה בי״ז תשרי תשמ״ח בכפר חב״ד, וזכה להעמיד אחריו דור ישרים של חסידים, שלוחים ומקושרים של הרבי ברחבי תבל. בנו הוא החוזר המפורסם של הרבי הגה״ח ר׳ יואל שליט״א.
לפני מספר שנים, יצא לאור בפרסום ראשון ביאור בכת״י של ר׳ פאלע על פרק י״ד בתניא, אותו הוא רשם לעצמו בהיותו בגלות בכפר חע הנ״ל! הביאור הובא בקובץ ׳קרית מלך רב׳ גליון צ׳ של התמימים בישי״ג בקרית-גת, ואנו מביאים אותו בזה יחד עם הפענוח שהודפס שם.
ת.נ.צ.ב.ה.
הביאור בפי״ד בתניא, מתוך קובץ קרית מלך רב
הוסף תגובה
0 תגובות