מערכת COL
|
יום כ"ב תמוז ה׳תשע״ו
28.07.2016
מה צפוי בועידת המחנכים? הרב נפתלי רוט מסביר ● מיוחד
בקרוב תפתח ועידת המחנכים הכ"ח ו'ישמיעו הרצאות בנושאים שטרם דנו בהם', לדברי המארגנים בצעירי חב"ד ● מה אכן צפוי בוועידה השנה שלא היה בשנים עברו? ומה בכלל, החשיבות של מפגש כזה בכל שנה מחדש? ● בראיון מרתק ל-COL חושף הרב נפתלי רוט יו"ר הועידה על התכנים המיוחדים שצפויים בה, מה חשיבותה בראי ימים אלו, ועונה גם על השאלות הקשות ● מגזין שישי ועידת המחנכים
הרב נפתלי רוט בועידת המחנכים (צילום ארכיון: יוסי בלשניקוב)
כתב COL
בי"א מנחם-אב תפתח ועידת המחנכים הכ"ח, ובמיוחד בשנת הקהל, צפויה השנה תכניה מיוחדת ומעניינת, כמו שהתפרסמה לפני שבוע כאן ב-COL. הרב נפתלי רוט יו"ר הועידה אומר כי "לקראת הועידה הושקעה עבודת הכנה רבה הן בתכנים והן בחלק החווייתי. הוזמנו אנשי מקצוע מהשורה הראשונה שישמיעו הרצאות בנושאים שטרם דנו בהם".
מה המיוחד השנה בוועידה שלא היה בשנים אחרות? ובפרט בשנת הקהל.
הרב נפתלי רוט: "המיוחד בוועידת המחנכים שכל שנה היא מיוחדת ומתחדשת. טבעי הדבר שהשנה היא שנת "הקהל" שמטרתה "ליראה את ה'", יוקדשו המושבים המרכזיים לנושא שרבים המחנכים המתמודדים עם השאלה, כיצד מחנכים תלמידים ליראת שמים?!, והשנה ייערך דיון מעמיק, על הקריטריונים שעל פיהם ניתן לקבוע מי הוא ירא שמים ועל הדרכים והכלים דרכם ניתן לגדל תלמידים יראי שמים על פי משנתו של הרבי.
מעיון בתכניה שפורסמה, עולה כי חלק מיוחד הוקדש לנושא 'פוגעים ונפגעים'. מדוע דווקא כעת? (בכנסים הקודמים הנושא לא עלה)
"בדפי המשוב של המחנכים ובעיקר של רמי"ם ומשגיחים בישיבות נדרשנו להעביר הדרכה בשני נושאים הקשורים לטהרת הגוף והנפש, האחד בנושא התמודדות מחנכים ומחונכים בשמירת הברית והשני מוגנות ילדים – כיצד לזהות ילדים נפגעים ולהדריך את הילדים כיצד להיזהר מפגיעה.
וידועה דעתו של הרבי בזה שבזמננו שנעשה פרצה גדולה בעוון זה , יש לייחד הדיבור אודות זה, ובלבד להציל נפש בחורי ישראל , ובעיקר כותב הרבי להפנות תשומת לב המלמדים, הרמי"ם וראשי הישיבות למצב, כי במידה רבה וחשובה הדבר תלוי בהם לתקן המצב הפרוע כלשה"ק של הרבי.
מה בכלל, החשיבות של מפגש כזה?
ועידת המחנכים היא למעשה גולת הכותרת של פעילות פדגוגית מגוונת שמתקיימת לאורך כל ימות השנה במגמה להעלות את רמת החינוך וההוראה, ולהתמודד עם אתגרי התקופה. הצורך הדחוף לשמור על ערנות מוגברת, להזהיר מהסכנות שהטכנולוגיה עלולה להביא עמה מצד אחד, ומאידך להתרענן ולהתעדכן בכל עת בכלים החינוכיים של הטכנולוגיה המסוגלים לסייע לעוסקים בשליחות הקודש החשובה ביותר כדעת כ"ק אדמו"ר נשיא דורנו לנצל כל כלי לקדושה. מדי שנה מוזמנים אנשי מקצוע ומומחים לדבר המלבנים סוגיה זו לאשורה.
ועידת המחנכים מתמקדת בין השאר באישיותו המוערכת של המחנך ומעניקה להם גאוות יחידה – גאון יעקב בתפקידם החינוכי ..
האם תוכל לשחזר את ועידת המחנכים הראשונה, לפני כ"ח שנים, או את אחת הראשונות? איך זה התחיל, מי יזם?
"הרעיון לקיים וועידה מיוחדת למחנכים נולד בהמשך לכינוס "הקהל" גדול של מורים ומחנכים שקיימנו בשנת תשמ"ח, בעקבות קריאתו ובקשתו של הרבי בהתוועדות י"ג תשרי באותה שנה לקיים כינוסי "הקהל" לאנשים נשים וטף עד לקטני קטנים.
בעצה אחת עם מנכ"ל צעירי אגודת חב"ד הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב, הוחלט לארגן שני כינוסי "הקהל" גדולים ומפוארים - כינוס אחד לכל ילדי תשב"ר מכל החוגים והעדות שהתקיים בבנייני האומה על כל היכליו בירושלים, וכינוס "הקהל" נוסף מיוחד למורים ומחנכים. שלחנו הצעת תכנית מפורטת לרבי והמענה לא איחר לבוא "אזכיר על הציון להצלחה מופלגה ולפעולה נמשכת וכו'".
מלווים בברכתו הקדושה של הרבי ל"פעולה נמשכת", דיווחנו לרבי על ההצעה לייסד את "מרכז חינוכי חסידותי" בתיאום עם צא"ח וכן החלטה לקיים מדי שנה וועידת מחנכים. הצעה זו זכתה לקבל ברכה מלווה בהוראות והדרכות להצלחת הפעילות.
שנה לאחר מכן, שנת תשמ"ט, "שנת הילד והילדה", השתתפתי בכינוס השלוחים, ואחת ההוראות שקבלתי אז מהרבי, למצוא מישהו שירכז מהשיחות על אודות חשיבות המחנכים ולהדפיסם. ואכן לקראת וועידת המחנכים השניה שהתקיימה באותה שנה, יצא לאור הספר "המחנך" שהוענק כתשורה למחנכים.
מאז, מדי שנה בשנה ביום פתיחת הוועידה זכינו לקבל (באמצעות המזכיר הריל"ג שי') ברכה מפורטת. אין ספק שהתייחסותו המיוחדת של הרבי לוועידה זו, מעידה על החשיבות שהרבי ראה בקיומה.
מה התגובות שאתם מקבלים מהמחנכים בסוף הועידה?
"התגובות שאנו מקבלים הם אלו שנותנים לנו את הכוח להתמיד ולחדש מדי שנה , מספר המגיבים באמצעות דף משוב הוא חסר תקדים יותר מתשעים אחוזים לא חוסכים במילות שבח ועידוד והמשפט החוזר על עצמו : "מחכים כבר לשנה הבאה"..
'מחכים לשנה הבאה': ועידת המחנכים אשתקד (צילום יוסי בלשניקוב)
"אני מוציא מהקלסר האחרון שתי תגובות באקראי וקורא לפניך :
הרב שמעון גדסי ר"מ ומשגיח בישיבת רמת אביב שזו הפעם הראשונה שמשתתף בוועידה כותב לנו: "אני נמצא במקום מדהים, יומיים של מנוחה,הרצאות ושיח בלתי פוסק על נפש התלמיד והמחונך באופן של שלווה ומנוחה,הריווח הראשוני הוא שאדע איך להתייחס לנפש ילדיי, והריווח השני שאדע איך להתייחס לתלמידיי, גם אם הם בוגרים, באופן הנכון" -
המחנך הרב שניאור הירץ כותב: "כנס המחנכים נותן הרבה כוח ועוצמה למשך כל השנה...וגם מאוד מעצים את העוסקים בשדה החינוך. אפשר להגיד מעין כינוס השלוחים לשלוחים, מי שמגיע לוועידה הוא מרוויח ובגדול!!!"
שתי תגובות מתוך מאות.
דוגמא לנושא שעלה באחת הועידות הקודמות, והשפיע בפועל, בשדה החינוך.
"על זה נאמר "בשבילי נברא העולם" , כל מחנך לוקח מהוועידה נושא הקרוב ללבו ולתחום עיסוקו, המחנך לגיל הרך למד הרבה על שיטות לקידום הקריאה, מחנך אחר מדגיש שקיבל פתרונות והדרכה איך להתמודד עם בעיות משמעת , מורה לגמרא למד איך להפוך את שיעור הגמרא לחוויה והרשימה ארוכה.. אחד הנושאים שהקיף את כלל התלמידים היה לימוד ספר המצוות שלווה בחידון פומבי ברוב פאר.
משפט לסיכום.
"ועוד והוא העיקר" – העיקר בעבודת החינוך לא לדרוך במקום, אלא להוסיף במלאכת שמיים עוד ועוד , כלומר "ועוד – הוא העיקר".
הוסף תגובה
0 תגובות