מערכת COL
|
יום כ"ב תמוז ה׳תשע״ו
28.07.2016
המהפכה התורנית של "צעירי ליובאוויטש" ● זמן קיץ
רגע לפני שהמוני תלמידים יוצאים למחנות הקיץ ולקעמפים, מיקדנו הפעם את ה'פוקוס' בישיבת הקיץ 'צעירי ליובאוויטש', כדוגמא מצויינת לשילוב של 'ישיבה' ו'זמן קיץ' - צמד מילים שאינו מובן מאליו ● יצאנו לשמוע ולהתרשם מהישיבה, ומהייחודיות שלה דווקא בזמן הקיץ ● בפנים: קובץ לימודי עם סוגיות בגמרא של ישיבת הקיץ - לקריאה והורדה ● מגזין שישי ישיבת הקיץ
זאל הלימוד בישיבת הקיץ 'צעירי ליובאוויטש'. בעיגול: ראש הישיבה הרב אליהו שוויכה
דב אברהמי
"בהכפ'ס ובהלמד'ס, ביקש הרבי, אף ציווה, שהבחורים בקיץ לא ינוחו. אין אידישקייט ניטאָ וואָקיישען (=ביהדות אין מנוחה)" – פותח ההמנון המבטא את תוכנה של ישיבת הקיץ. "יסעו הבחורים לקאָנטרי ויעשו שם ישיבה. עוד ועוד ללמוד, להתוועד בלי-סוף, ולנצל את הזמנים", מספר ההמנון.
לפני חמש עשרה שנים נוסדה ישיבת הקיץ "צעירי ליובאוויטש", שהפכה ברבות השנים למוסד של ממש. את הרעיון יזם מייסד הישיבה, שליח הרבי ורב קהילת חב"ד תל אביב הרב יוסף שמואל שי' גערליצקי, שעומד מאחוריה עד היום. ובשנים האחרונות היא מתקיימת במסגרת מחנות הקיץ "גן ישראל – ארץ הקודש" בראשות שליח הרבי ויו"ר מוסדות אגודת חב"ד צפת הרב חיים שי' קפלן.
"ועכשיו אנחנו כאן ב'ארעא דגליל', צעירי ליובאוויטש, והיטב יודעים אנו את הכוונה" – ממשיך ההמנון, ממקום מושבה של הישיבה בשנים האחרונות, במשכן המפואר של ישיבת תומכי תמימים במגדל-העמק. "להחיות ליובאוויטש, לתקן עולם במלכות ש-ד-י, ועי"ז וועט אונז שוין משיח קומט, עם הרבי נצא כולם בריקודים, ברחובות ליובאוויטש", נחתם השיר במילים קולעות.
ואכן, האווירה המיוחדת השוררת בכותלי הישיבה במשך שבועיים ימים בלבד, נותנת את אותותיה בקרבם של מאות הבחורים, למשך חודשים ושנים רבות. אין בחור שהשתתף בישיבת קיץ ולא יתרפק בערגה בזמן מן הזמנים על החוויות, הניגונים או על ה'וואָס געדיינקסטו' המיתולוגי והמפורסם המאפיין את הישיבת קיץ, כשבכל יום מוזמן חסיד אחר שזכה לשהות אצל הרבי, ומספר את אשר זוכר הוא וחווה באותם ימי אור מרוממים.
ישיבת קיץ היא, וכוללת כמובן טיולים מהנים, זמני ספורט, חוויות פעילות לצד משחקים חסידיים מאתגרים. אך, כשמה כן היא – 'ישיבה' בה נשמרים בקפידה 'סדרי הלימוד' בנגלה, בחסידות ובשיחות הרבי;
השורות האחרונות עשויות להישמע בנאליות למדי, אולם דווקא בתוכם מסתתרת הבשורה הגדולה שמביאה איתה הישיבת קיץ, מהפכה שתפסה תאוצה בשנים האחרונות: לא עוד לימודים 'שגרתיים', אלא לימודים ייחודיים בצורת סוגיות מיוחדות ומרתקות הערוכות במיוחד עבור הישיבת-קיץ.
מה הייחודיות של הסוגיות הנלמדות בישיבת קיץ?
"בכל שנה נבחרים נושאים מעניינים במשנת הרבי בהם מתמקדים, וסביבם נערכות סוגיות עיוניות", מספר הרב אליהו שי' שוויכה, האיש שעומד מאחורי ישיבת הקיץ ומכהן כראש הישיבה בשש השנים האחרונות, בשיחה עם COL. "כל סוגיה כוללת את דברי הגמרא בנידון, אחריה באים דברי המפרשים בצורה מסודרת עם שאלות הכוונה, ובסיום דברי הרבי המאירים וחותמים את הסוגיה.
ישיבת קיץ בה נשמרים בקפידה סדרי הלימוד בנגלה, בחסידות ובשיחות הרבי: זאל הלימוד
"בשנים עברו נעשו תכניות לימוד שכללו חומרים מקוריים שלוקטו ועובדו מדברי הרבי, אולם מתכונת שכזו נעשתה בשנה שעברה לראשונה. את הרעיון העלה הת' דובי שי' אוירכמן שניהל את תכנית הלימודים וערך חוברת שכללה כעשר סוגיות המקיפות את משנת השבת בתורתו של הרבי.
"אני זוכר שנכנסתי לאולם הישיבה ב'סדר נגלה' וראיתי למעלה מ-200 בחורים יושבים ושוקדים על הסוגיות, מתפלפלים ודנים. כמעט ולא היו בחורים שהסתובבו וחיפשו תעסוקה. זה מחזה שגם בישיבות לא רואים בכל יום שגרתי".
מדוע דווקא לסוגיות אלו ישנה היענות כה גבוהה של הבחורים? וכיצד יש לבחורים כח דווקא ב'בין-הזמנים' לשבת בכובד ראש על "סוגיה"?
"הסוגיות ערוכות בצורה שתמשוך את לבם של הבחורים. הם עוסקות בנושאים מגוונים ומעניינים, ובנויות בצורה מעניינת עם שאלות הכוונה המעוררות חשק להמשיך ולשקוע בסוגיה, להבין אותה מכל צדדיה, וכמובן לדעת מה הרבי אומר על כך.
"למעשה זה גם נותן דרך איך ללמוד שיחות של הרבי, להבין על מה השיחה מבוססת, ומאיפה מתחיל החידוש של הרבי לגבי מה שהיה מובן בסוגיה לפני כן, כיצד המפרשים הבינו את הנושא.
"כך גם זהו כלי כיצד לדעת ללמוד סוגיה בצורה נכונה. מה הם השאלות בהם צריכים להתמקד, כיצד לומדים מפרשים בסיסיים על הסוגיה וכו'.
"אפשר לומר שיש כאן כלי לימודי חדש ויעיל, ואנחנו מקבלים פניות מישיבות לקבל את חוברת הלימוד שיוצאת בישיבת קיץ. כמו שהרבי אמר על כל נושא הקעמפ, שאמנם בתחילה הוא נעשה כדי לענות על הצורך שהילדים לא יתבטלו בביתם במשך זמן הקיץ, אך בדיעבד הוא מהווה כלי חינוכי יוצא דופן בפני עצמו".
האם גם השנה יהיו סוגיות מיוחדות? במה הם יעסקו?
"גם השנה יהיו סוגיות מיוחדות הקשורות לנושאים שבהם לחם הרבי מלחמות ה' כדי להביאם לידי שיפור ותיקון, כמו מלחמתו הגדולה בנושאי 'נסיעת אוניות ישראליות בשבת', 'נרות שבת קודש לילדות', 'שלימות הארץ' וכיו"ב. אין ספק שהשילוב בין סוגיות עיוניות ומשנתו של הרבי, מביאים נח"ר עצומה לרבי, שרצה שהחסידים יהיו ת"ח כפשוטו, ובוודאי שבכך נעשה ההתקשרות הגדולה ביותר שהיא ע"י לימוד תורתו".
לא נותר אלא להתפעם מהחיות החסידית של הבחורים, ולהזכר במילותיו הק' של הרבי בשנת תשי"ב לתמימים: "אזוי ווי איר לערנט דאך אין דעם רבינ'ס ישיבה, איר זייט דאך דעם רבינ'ס קינדער".
דוגמא מסוגיות בגמרא של ישיבת הקיץ - לקריאה והורדה לחץ כאן
הוסף תגובה
0 תגובות