מערכת COL | יום כ"ה אדר ב ה׳תשע״ו 04.04.2016

סוף לממתקים ושתיה מתוקה בבתי-הספר ● כל הפרטים

הסוף לממתקים וחטיפים, מיני מאפה, מזונות עשירים בסוכר ובשומן, מזון מעובד ושתיה מתוקה - בבתי-הספר: חוזר מנכ"ל חדש, שייכנס לתוקף בשנת הלימודים תשע"ז, מסדיר את הפיקוח על הרכב המזון ואיכותו במוסדות החינוך ● אלו מוצרים ייאסרו בהגשה ומכירה ואלו מוצרים הותרו? ● כל הפרטים  אוכלים בריא בבתי-הספר
סוף לממתקים ושתיה מתוקה בבתי-הספר ● כל הפרטים
(צילומים: ארכיון COL)

חוזר מנכ"ל חדש, שייכנס לתוקף בשנת הלימודים תשע"ז, מסדיר את הפיקוח על הרכב המזון ואיכותו במוסדות החינוך. "תפקידה של מערכת החינוך לקדם אורח חיים בריא בקרב ילדי ישראל", אומר נפתלי בנט שר החינוך, "ילד שאוכל נכון ועושה פעילות גופנית, הוא ילד בריא ומרוכז יותר בכיתה. אני מקווה שההרגלים שאנחנו מקנים לילדים בבתי הספר וגני הילדים יתרמו גם שלינוי הרגלי התזונה בקרב ההורים והמשפחה".

להלן עיקרי החוזר:

1. מכירה או הגשה של מזון במכונות, או במזנונים הפועלים בתוך מוסדות החינוך:
יודגש כי כל מזנון, קפיטריה או קיוסק במוסד החינוכי חייבים ברישיון עסק תקף מהרשות המקומית ויעמוד תחת הפיקוח הנדרש על פי כל דין. כמו כן אסור להציב במזנון, בקפטריה, בקיוסק או בסביבתם פרסומת מסחרית מכל סוג שהוא.

מזונות אסורים למכירה:

אסור להגיש או למכור בשטח המוסד החינוכי – בגני הילדים ובבתי הספר – ממתקים וחטיפים, עתירי שומן, מלח וסוכר, וכן משקאות ומוצרים מתוקים וממותקים:

● מזונות מטוגנים ועשירים בשומן, כגון צ'יפס, חטיפים מלוחים, קרקרים מעל 3% שומן.

● מיני מאפה עשירים בשומן, כגון בורקס, מלאווח, ג'חנון.

● מזון מעובד מהחי ומהצומח, המכיל פוספטים וניטרטים, כגון: נקניקיות, המבורגרים, קבב, שניצלים מעובדים ועוד.

● מזונות עשירים בסוכר, כגון עוגות, עוגיות, רוגלך, קרואסונים, ופלים, ממתקים, סוכריות ועוד.

● מנות אישיות מתועשות להכנה מהירה של מרקים ומאכלים אחרים.

רשימת המזונות המותרים למכירה

כריכים או פיתות מקמח מלא עם המילויים והממרחים האלה: ביצה קשה, חביתה מביצה אחת, גבינה צהובה עד 9% שומן, גבינה לבנה/קוטג'/צפתית עד 5% שומן, חומוס עד 9% שומן, טחינה, פסטרמה דלת שומן, טונה, סרדינים, אבוקדו, חמאת בוטנים לא ממותקת

● סלט פֵרות טרי/ סלט ירקות טרי

● יוגורט טבעי או לבן (עד 3% שומן)

● מנה אישית של דגני בוקר, עשירים בסיבים תזונתיים

● תפוח אדמה מבושל/אפוי עם ירקות/טונה/קטניות/ פטריות

● סוגי בשרים – חזה בקר, עוף או הודו – עשויים בגריל או מעל מצליה,
לא מטוגנים

● פילה דג (ללא עצמות) אפוי או מבושל/מאודה, לא מטוגן

משקאות מותרים ואסורים למכירה

יודגש כי אסור לחלוטין לכלול בהיצע השתייה בקיוסקים, במזנונים ובמכונות משקאות מתוקים וממותקים.

המשקאות המותרים הם מים וחלב בלבד.

המשקאות האסורים הם שתייה מתוקה, מיצים, משקאות דיאטטיים, ברד ומשקאות אנרגיה.

2. הפעלתו של מערך הזנה במוסד החינוכי:

התפריט יהיה מגוון, ולא יכלול מזון מעובד המכיל פוספטים וניטרטים, כגון: נקניקיות, המבורגרים, קבב ועוד. כמו כן, התפריט לא יכלול מזון מטוגן, וכן לא יכלול חטיפים, ממתקים ושתייה ממותקת. המזון יגיע למוסד החינוכי כ-45 דקות לפני הארוחה, כדי שהמזון יגיע חם ותהיה שהות מספקת לחלוקת מכלי האחסון לכיתות.

השמן המומלץ לבישול ולתוספת לסלט הוא שמן קנולה.

לצורך הגיוון יש להימנע מהגשת מזון מסוים ביום קבוע בשבוע (לדוגמה: אין להגיש בכל יום שלישי קוסקוס).

יש להקפיד על גיוון בצבעים
בכל ארוחה (לדוגמה: מרק אפונה, קציצות דגים, אורז אדום ושעועית צהובה
).

אין להגיש מזון מטוגן. עיקרון זה יישמר בתכנון כל ארוחה וכן בבניית התפריט השבועי.
אין להגיש שתייה ממותקת

● יש להימנע מתיבול המנות המוגשות בסוכר, בסילאן ובדבש

● יש להפחית את השימוש במלח בהדרגה. אין להשתמש במזון עשיר בנתרן, כגון אבקות מרק.

● יש להשתמש במנות דלות בשומן מן החי ובחלקי בשר בקר רזה.

במשרד החינוך מזהירים כי ספקי מזון אשר יעברו על התקנות צפויים לסנקציות כספיות.

בקרוב משרד החינוך יגיש את התקנות לאישור ועדת החינוך בכנסת. לאחר מכן המשרד יפעל להטמעה הדרגתית של התקנות במוסדות החינוך, זאת במטרה לאפשר לבתי הספר וגני הילדים להיערך בהתאם. כאמור, החוזר ייכנס לתוקפו בתחילת שנת הלימודים תשע'ז.

המלצות לארוחת בוקר

המלצות משרד החינוך להורים
להרכב ארוחת הבוקר בבית ולהרכב המזון המובא מהבית לבית הספר ולגן הילדים:

פרוסת לחם מחיטה מלאה מרוחה (למשל בגבינה או בממרח חומוס עם ביצה ועם ירק) או דגני בוקר ללא סוכר ועם חלב או יוגורט. שתייה: מים, חלב, תה.

המלצה - הרכב לארוחה בבית הספר

כריך: 2 פרוסות לחם מקמח מלא עם טונה ומלפפון או עם חביתת ירק או עם גבינה לבנה וירק. פרי מפרות העונה ומים.

המלצה - הרכב ארוחת צהריים המובאת מהבית (אם אין הזנה מאורגנת)

לחם מקמח מלא ומנה עשירה בחלבון, כגון רצועות בקר או חזה עוף, שניצל (על מצלייה או אפוי בתנור), פסטרמה או ביצה קשה.

ירקות שלמים או חתוכים או סלט. פירות העונה.

המלצה - שתייה

רצוי לצייד את התלמיד בבקבוק מים מהבית ולהמליץ לו לשתות בשעות שהוא שוהה בבית הספר, בהפסקות, בארוחות ואף בכיתה, אם הוא חש צמא או יובש, ללא הפרעה למהלך השיעור.

בשהות בשמש או במהלך פעילות גופנית חשוב להזכיר לתלמיד להרבות בשתייה.

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.