מערכת COL | יום ה' טבת ה׳תשע״ו 17.12.2015

הרב בלוי: "ה' טבת – מבטא מחאה נגד הטכנולוגיה" ● מיוחד

איש הספר הרב טוביה בלוי מדבר בראיון ל-COL על עניינו היסודי של 'חג הספרים' ● "ה' טבת מבטא מחאה נגד כל הטכנולוגיה. אנחנו הרי עם הספר! חסידות חב"ד היא 'שמרנית', צריך לשמור על הספר ודרכו ללמוד הכל", הוא אומר בתוקף ● וגם: האם משפט הספרים מאחורינו? ● מגזין שישי  הרב טוביה בלוי על חג הספרים
הרב בלוי:
הרב טוביה בלוי (צילום: אלי סגל, המבשר)
משה בן חיים

חסידי חב"ד מציינים את יום ה' טבת בהתוועדויות שמחה כיום מיוחד בו התרחש "דידן נצח", במשפט הספרים בשנת תשמ"ח. מה עניינו של היום, ומה משמעותו עבור חסיד? הרב טוביה בלוי מאיר את הדברים כדרכו, בצורה מרתקת ומעוררת.

עד כמה הרבי יחס חשיבות לכתיבת ספרים והו"ל?

"הדברים ידועים ומפורסמים. באגרות קודש, בדפדוף מהיר ניתן לראות בכל מספר עמודים התייחסות של הרבי ועידוד בעניין כתיבת ספרים והוצאתם לאור. גם ביחידות המפורסמת עם האדמו"ר מבעלזא, הרבי העיר מדוע לא מפרסמים ומוציאים לאור דברי תורה מאדמו"רי בעלז הקודמים?

"כשהאדמו"ר מבעלז ענה שבבעלז זה לא מקובל, הרבי ענה שבזמנינו כיום, מוכרחים. הרבי גם הביא דוגמא מהמלמד שלו שלמד בתשעה באב. וכן בהזדמנויות רבות הרבי ממש תבע מסופרים ואלו שעוסקים בנושא, לכתוב עוד ועוד ספרים.

"אני רוצה להבהיר כאן נקודה ייסודית - רעיונית לגבי ה' טבת – חג הספרים: לכאורה אפשר לשאול, הרי הנקודה העיקרית במשפט לא הייתה למי שייכים הספרים, האם הם עוברים בירושה או שייכים לחסידים. אלא בעניין הרבה יותר עקרוני וכללי, ש'דידן נצח', והרבי והחסידים זה דבר אחד. אז אם כך, איך הדגש ביום הזה ניתן לספרים?


(צילום: אלי סגל)


(צילום: אלי סגל)

"התשובה: בשער התניא, כותב האדמו"ר הזקן: 'מלוקט מפי ספרים ומפי סופרים'. מה הכוונה 'מפי ספרים'? החסידות הכללית, דיברה על עניינים של שכל. כי עניינים של אמונה ורגש, לא יכולים להיות מועברים ע"י ספר. אדמוה"ז היה הראשון, וזה ע"י חכמה בינה ודעת – את הדברים הנעלים ביותר בחסידות כתב עפ"י הבנה והשגה שכליים, וזה חידוש שלא היה לפני"ז.

"זהו עניין הספרים, זה הייחוד של החסידות, ולכן הספרות החב"דית מאוד עניפה בצורה חסרת תקדים. ה' טבת ה'דידן נצח' – הצליח להביא את הדברים הנשגבים ביותר שיתקבלו בשכל".

מה משמעות 'חג הספרים' עבור חסיד, למעשה?

"לקנות ספרים זה דבר טוב, אבל לחשוב שה' טבת זה רק לקנות ספרים, זו טעות. צריך ללמוד בהם חסידות, זה העיקר. הרבי שפך 'אוקיינוס שלם', של מכתבים, שיחות, מאמרים, התוועדויות. אפשר לשבת וללמוד, ולעבוד את ה' בדרך הזו".

חג של מחאה

האם כיום בעידן הטכנולוגי, מקומו של הספר נדחק מעט?

"אני שמח על ההזדמנות להעלות את הנושא הזה. ה' טבת מבטא מחאה נגד כל הטכנולוגיה.


קונים ספרים: חנות ספרים אמש, בכפר חב"ד (צילום: אליהו לוי, COL)

"אנחנו הרי עם הספר! חסידות חב"ד היא 'שמרנית', צריך לשמור על הספר ודרכו ללמוד הכל. ולא בדרכים שאור וחושך משמשים שם בעירבוביא. ברגע אחד הוא לומד, וברגע אחר דברי הבל, ואפילו רח"ל איסורים. 'ואל תביאני לידי נסיון', יותר טוב להיות צמודים לספרים הקדושים והטהורים, שאם נופל על הריצפה מיד מרימים ומנשקים. זו הדרך".

ה' טבת – 'דידן נצח'. האם משפט הספרים מאחורינו?

"צריך לקוות במיוחד בשנת הקהל שכל הספרים יחזרו למקומם. הרבי השתמש במונח 'הקהל' לא רק להקהיל אנשים, אלא גם מלשון התכנסות ואיסוף. כל הספרים צריכים לחזור למקומם הנכון והמקורי – אצל הרבי".
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.