ליצמן לא יוכל להמשיך לכהן כסגן שר: "המועצת תכריע"
חרדים 10
בית המשפט העליון קבע היום (ראשון) כי ח"כ יעקב ליצמן אינו יכול לכהן כ'סגן שר במעמד שר' במשרד הבריאות. בג"ץ הקציב לליצמן 60 יום כדי להחליט האם הוא הופך לשר מלא או שיהיה עליו לפרוש לחלוטין מן המשרד.
בכך קיבל בג"ץ, שדן בעתירה בהרכב מורחב של חמישה שופטים, את עתירתה של מפלגת יש עתיד.
המשנה לנשיאה, אליקים רובינשטיין, קבע כי אין ספק בדבר חוסר החוקתיות של 'סגן שר במעמד שר'.
"הוא כמובן יוכל להתמנות לכהונת שר הבריאות ככל משפטה וחוקתה", נכתב בהכרעה. "נשגב מבינתנו מדוע לא עשה ליצמן מעשה וגאל את העתירה המביכה מן הצורך בהכרעה, וזאת על-ידי הצטרפות לממשלה כשר ובא לבריאות העם גואל".
עיקר הדיון עסק במתווה שעוצב עם הקמת הממשלה הנוכחית, לחלוקת הסמכויות בין ליצמן לבין ראש הממשלה, בנימין נתניהו.
זוהי הקדנציה השנייה שבה מכהן ליצמן כסגן שר הבריאות, כאשר פורמלית מוחזק התיק בידי ראש הממשלה, אך מעשית ליצמן הוא השר בפועל.
בג"ץ מתח ביקורת על התנהלות זו כבר בקדנציה הקודמת, אך אז לא פסל אותה.
הסיבה לנוהל זה היא התנגדותה של יהדות התורה כי נציגיה יכהנו כשרים, למרות שבקום המדינה כיהן נציגה של אגודת ישראל – הרב יצחק מאיר לוין – כשר הסעד.
עם הקמת הממשלה הנוכחית גובש נוהל עבודה, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, שהגדיר את חלוקת הסמכויות והתפקידים בין ליצמן לבין בנימין נתניהו, שמחזיק פורמלית בתיק.
אולם במהלך הדיון בעתירה מתחו השופטים ביקורת על הנוהל, ותהו מי באמת מקבל את ההחלטות במשרד.
רובינשטיין קבע, כי המתווה 'פתלתל' ואומר כי השכל הישר מחייב שבפועל – למרות המתווה וההצהרות – ליצמן, ולא נתניהו, הוא שינהל את המשרד.
רובינשטיין גם ציין כי לפי המתווה ליצמן לא יכול להשתתף בישיבות הממשלה, דבר שגורם לכך שקולה של מערכת הבריאות לא נשמע בישיבות.
השופטים סלים ג'ובראן, חנן מלצר וניל הנדל הסכימו עם רובינשטיין.
הנשיאה מרים נאור סברה בדעת מיעוט כי ניתן לאפשר לליצמן לבחור להיות סגן שר רגיל, אולם דעת הרוב קבעה כי עליו לבחור בין שר מלא לבין עזיבת המשרד.
ככל הנראה, מועצת גדולי התורה שתתכנס ביום רביעי בירושלים צפויה, ככל הנראה, לדון גם בשאלה זו: האם לאשר לליצמן לכהן כשר, כפי שנהגה אגודת ישראל עם קום המדינה – או לא.
הערכה במערכת הפוליטית היא כי 'המועצת' תאשר לליצמן לכהן כשר.
תגובת לשכת סגן שר הבריאות יעקב ליצמן: "קיבלנו את פסיקת בג"צ ונלמד את משמעותה. הנושא יובא לדיון בפני חברי מועצת גדולי התורה שיתנו הכרעתם וכך ננהג".