מערכת COL
|
יום ב' אלול ה׳תשע״ה
17.08.2015
15 טיפים שיעזרו ל'תמים' החדש ● הרב מנחם ברוד
השבוע הצטרפו כחמש-מאות נערים (בארץ הקודש) לצבא התמימים. הם יארזו את חפציהם האישיים בתיק גדול, יאמרו שלום ואבא ולאמא, ויעברו לישיבה. מכאן ואילך זה יהיה ביתם הרוחני והגשמי. וכפי שנוהג לומר לבחורים הצעירים בלוד המשפיע בשיעור א', הרב משה לויטין, בשם משפיעים בדורות עברו: "שכחי עמך ובית אביך. הרבי הוא האבא שלך ותומכי-תמימים היא האמא שלך" ● הרב מנחם ברוד עם 15 'טיפים' ל'תמים' החדש למאמר המלא
צילום אילוסטרציה: חיים טויטו
השבוע הצטרפו כחמש-מאות נערים (בארץ הקודש) לצבא התמימים. הם יארזו את חפציהם האישיים בתיק גדול, יאמרו שלום ואבא ולאמא, ויעברו לישיבה. מכאן ואילך זה יהיה ביתם הרוחני והגשמי. וכפי שנוהג לומר לבחורים הצעירים בלוד המשפיע בשיעור א', הרב משה לויטין, בשם משפיעים בדורות עברו: "שכחי עמך ובית אביך. הרבי הוא האבא שלך ותומכי-תמימים היא האמא שלך".
אז לפני שאתה עוזב את הבית, בני יקירי, ונמסר לידיה האמונות של 'תומכי-תמימים', אני רוצה לומר לך כמה דברים.
1. אתה מצטרף ישר לסיירת המובחרת. יש בעולם מאות-אלפי נערים יהודים בני-גילך. רובם אינם זוכים כלל לקבל חינוך יהודי. מבין המעטים שייכנסו, כמוך, לישיבה, בחרה ההשגחה העליונה כמה מאות שיזכו להיות 'תמימים'. אתה תהיה אחד מהם.
2. זוכר מה שאיחלו לך בבר-מצווה – "שתהיה חסיד, ירא-שמים ולמדן"? ובכן, עכשיו אתה מתחיל להגשים את האיחולים האלה. הישיבה תנסה להפוך את הברכות למציאות ממשית, כדי שבצאתך מהישיבה אכן תהיה חסיד אמיתי, ירא-שמים כראוי, ולמדן, תלמיד-חכם של ממש.
3.יהיה קשה. אל תטפח אשליות. שמירת הסדרים, שקידה בלימוד נגלה וחסידות, החזרה והשינון, אימוץ הנהגה חסידית – כל אלה כרוכים במאמץ. בצבא יש ססמה: "קשה באימונים – קל בקרב". ככל שתתאמץ יותר עכשיו, יהיה לך קל יותר אחר-כך בחיים. (הרבי הרש"ב ראה פעם אחת עגלון מרים את העגלה אחרי שהנוסעים עלו עליה, כדי למרוח את הגלגל בחומר-שימון. שאלו הרבי, למה אינו מורח את החומר לפני שהנוסעים עלו לעגלה, שאז היא הרבה יותר קלה. השיב העגלון: "כשהעגלה כבדה אמנם זה יותר קשה, אבל השימון מחזיק יותר טוב". אמר הרבי הרש"ב, שזו הוראה בעבודת ה' – כשהעבודה קשה יותר, היא עמידה יותר).
4. צוות הישיבה רוצה את טובתך. הצלחתך היא הצלחתו של הצוות כולו. לא תמיד תסכים עם החלטותיהם של ראש-הישיבה, המשגיח והמשפיע, אבל חלק מהחינוך של 'תומכי-תמימים' הוא חינוך לקבלת-עול. אינך חייב להסכים, אבל אתה חייב לציית.
5. כשמעירים לך, הנטייה הטבעית שלך תהיה להצטדק ולהסביר. המשפיע ר' מענדל פוטרפס היה אומר: "מה יֵצא לך מזה שתצדיק את עצמך, הלוא בדרך זו לא תוכל לתקן דבר. יותר טוב שתקשיב ותנסה לחשוב איפה בכל-זאת יש צדק בדברים, ואז תנסה להשתפר".
6. אל תשמור דברים בבטן. אם דבר-מה מציק לך, גש למישהו מאנשי הצוות ודבר עמו על כך. אל תחשוש לדבר על קשייך. הם שם בדיוק כדי לעזור לך, והם רק מחכים שתיגש אליהם.
7. אם ניסית פעם אחת ושתיים ולא הצלחת, אל תתייאש. המשך לנסות עוד ועוד, ובסוף תצליח. רבי משה-לייב מסאסוב שמע על גנב יהודי שיושב בכלא, אחרי שנתפס שוב ושוב במעשי גנֵבה. הצדיק התאמץ לפדותו ולשחררו. לאחר מכן שאלו: "למה לך כל זה, הלוא ראית שנתפסת והושלכת לכלא?!". השיב הגנב: "וכי בגלל שפעם או פעמיים נכשלתי, אחדל מלנסות שוב ושוב?!"... אמר רבי משה-לייב: "זו הוראה גדולה בעבודת ה' – לא להתייאש, להוסיף לנסות שוב ושוב".
8. אל תאמר "כזה אני". אתה נכנס לישיבה בדיוק בשביל זה – כדי לא להישאר מה שאתה. אחד המושגים המרכזיים ב'תומכי-תמימים' הוא 'עבודה' – לעבוד על עצמנו. לשנות, לתקן, לזכך. לרכוש הרגלים טובים ולהיפטר מהרגלים שליליים. אתה יכול להשתנות.
9. החברים לא יעשו לך חיים קלים. הם יעירו ויבקרו, יציקו ויתמכו. קבל גם את הביקורת באהבה. המשפיעים בישיבה היו אומרים: למה עצי היער גדלים זקופים, ואילו עץ שצומח בשדה לבדו עלול לצמוח עקום? כי ביער החברים מיישרים זה את זה ואינם מניחים לו לצמוח עקום.
10. אל תוותר על ההתוועדויות, בין ההתוועדויות הסדירות ובין התוועדויות עם אורחים שיגיעו לישיבה. גם אם אתה עייף ואפילו אם נדמה לך שהמשפיע חוזר שוב ושוב על דברים ידועים ומוּכרים. ההתוועדויות הן שיעניקו לך את הלחלוחית החסידית, את הדבק שיחבר אותך לרוח ולנשמה של החסידות.
11. אל תסתפק ב'תורה שבעל-פה', בסיפורים שמספרים בהתוועדויות. לך אל ה'תורה שבכתב' – לאוצר המופלא של דברים שבאו בדפוס, על עולמם של חסידים בדורות קודמים, על 'עובדים' ו'משכילים' בתומכי-תמימים של פעם. בגילך בלעתי בשקיקה את הסדרה 'ימי האור והקדושה', שהופיעה ב'בטאון חב"ד', ושתיארה את אווירת 'תומכי-תמימים' בליובאוויטש. הסיפורים והתיאורים הקסימו אותי ומשכו את ליבי. אני בטוח שדברים מעין אלה יתפסו גם את ליבך.
12. לבחורי ישיבה יש לפעמים תחושה שהזמן הוא המצרך הזול ביותר והזמין ביותר. זו טעות, טעות קשה. הזמן הוא הדבר היקר ביותר, וזמן שהלך לאיבוד – זו אבֵדה שאינה חוזרת. כשאני חי היום במירוץ אחר הזמן, ותמיד חסר לי זמן, אני ממש כועס על עצמי שלא ידעתי לנצל את הזמן כהלכה בהיותי בישיבה. הרבי הראה לנו דוגמה עד כמה כל דקה היא יקרה. נצל את הזמן!
13. ומילה אחרונה: אמנם מעכשיו הרבי הוא האבא שלך ו'תומכי-תמימים' היא האמא שלך, אבל בכל-זאת, אנחנו נשארים ההורים הגשמיים שלך, שאוהבים אותך מאוד, חושבים עליך המון, וגאים לראותך גדל והופך 'תמים' של ממש. אנחנו כאן תמיד בשבילך.
(מתוך המדור 'לא סוד בברוד' שפורסם לפני מספר שנים ב'כפר חב"ד')
הוסף תגובה
0 תגובות