מש' הבריאות מזהיר: תרופות המכילות קודאין עלולות לגרום למוות
באחרונה רשות התרופות האירופאית (EMA) פרסמה אזהרות בטיחות בנוגע להגבלת השימוש בתכשירי קודאין בילדים, נשים מניקות ובאוכלוסיות בסיכון (פירוט מטה) מחשש לתופעות לוואי ביניהן דיכוי נשימתי ומוות.
משרד הבריאות אימץ את ההמלצות ואלה עיקרי המגבלות שנוספו לתכשירי קודאין לכל ההתוויות (שיעול וכאב):
אין להשתמש בתכשירים המכילים קודאין לילדים מתחת לגיל 12, לנשים מניקות, וילדים (12-18) הסובלים מבעיות נשימה.
אין להשתמש בתכשירים המכילים קודאין במטופלים אשר ידוע כי קודאין עובר פירוק מהיר בגופם לחומר הפעיל מורפין (ultra-rapid metabolizers CYP2D6). במטופלים אלה עלולות להצטבר כמויות גבוהות של מורפין ולגרום לתופעות לוואי חמורות, כגון דיכוי נשימתי ומוות .
ברוב המטופלים בתכשיר, אין מידע בנוגע ליכולת הפירוק של קודאין למורפין, ולכן יש לשים לב לסימני רעילות הכוללים : קשיי נשימה, סחרחורות, ישנוניות יתר ובלבול. כאשר יש חשש לתופעות לוואי אלה יש לפנות לרופא מידית.
העלונים לתכשירים המכילים קודאין עודכנו בהתאם להמלצות אלו.
יש לעיין בעלון לצרכן בטרם השימוש בתכשיר.
קודאין הינה תרופה ממשפחת האופיואידים המיועדת לטיפול בשיעול ולשיכוך כאב ומשווקת בישראל במגוון תכשירים הן כמרכיב יחיד והן עם מרכיבים נוספים (ניתן למצוא רשימת תכשירים משווקים בסוף ההודעה).
בגוף קודאין הופך לחומר הפעיל מורפין אשר בעל תפקיד חשוב הן בפעילות הרצויה של התרופה והן בגרימת תופעות הלוואי שלה, ביניהן דיכוי נשימתי.
העלונים המעודכנים של התכשירים הנ"ל יופיעו במאגר התרופות שבאתר משרד הבריאות במהלך החודשיים הקרובים.
רקוד
סירופ פרטוסול
קודאברול
קוד-אקמול
ברונכולאט פורטה
קודיקל
ספסמלגין
קוד-גויאקול
קודיויס
מיגרלב
נורופן פלוס
רוקאסט ורוקאסט פלוס
היסטאפד לינקטוס
במשרד הבריאות מבהירים כי אצל מרבית המטופלים בתכשיר, אין מידע בנוגע ליכולת הפירוק של קודאין למורפין, ולכן יש לשים לב לסימני רעילות הכוללים קשיי נשימה, סחרחורות, ישנוניות יתר ובלבול. כאשר יש חשש לתופעות לוואי אלה יש לפנות לרופא מיידית.