מערכת COL | יום ד' אייר ה׳תשע״ה 23.04.2015

לחם מרוקאי ממולא בשר ● מתכון מסביב לעולם

חב''ד הייתה במרוקו עוד מתחילת הנשיאות של הרבי. היסטוריה מפוארת יש לשליחי חב''ד במדינה שהרבי הריי''צ הורה להישלח אליה סמוך להסתלקותו. עבודת קודש עילאית עשו שליחי חב''ד במרוקו שהפכה למרכז יהודי פורח ומשגשג. מוסדות וישיבות הוקמו בה וחסידים רבים הפזורים בעולם כיום, הם מבוגריה ● בפנים: כמה מילים על ההיסטוריה החב''דית במרוקו ו-3 מתכונים מעולים מהמטבח המרוקאי  לחם מרוקאי ממולא בשר
לחם מרוקאי ממולא בשר ● מתכון מסביב לעולם
לחם מרוקאי ממולא בשר
מאת שלומית

ידוע יחסו החם של הרבי ליהודי מרוקו והשתדלותו הכבירה ע''מ שיפיחו וישמרו בה את חיי התורה והמצוות. זמן קצר לפני הסתלקותו , אמר הרבי הריי"צ:
"מקום יש להתגדר בו. לכו אל יהודי מרוקו שצריכים למלמדים ומורים והרביצו תורה ביניהם. אין חילוק בין בני ישראל אם אשכנזים או ספרדים המה. כולנו בני אברהם יצחק ויעקב אנחנו, ולנו א-ל אחד בשמים ותורה אחת בארץ".

על יסוד דברים אלה החלה עבודת החינוך והרבצת התורה במדינות אפריקה הצפונית. זמן קצר לאחר הסתלקותו של הרבי הריי"צ, ביום כ' שבט תש"י, יצא למרוקו האברך מיכאל ליפסקר לבחון את המקום. בחודש חשוון תשי"א נלווה אליו הרב שלמה מטוסוב, שהיה בעצם השליח הראשון אותו שלח הרבי, ועבודת השליחות במרוקו החלה.
לאחר זמן, בשנת תשי"ז, נשלח הרב שלום איידלמן.

הרבי התעניין מאוד בעבודת השליחות במרוקו, ועודד את השלוחים ללא הרף. בזמן קצר ביותר התחילו לקום מוסדות חינוך חב"ד בערים שונות ברחבי מרוקו.
בשנת תשי"ט שלח הרבי את הרב יהודה לייב רסקין לשליחות בעיר קזבלנקה, אליה נסע לאחר חתונתו. במסגרת תפקידו עמד בראש מרכז 'ופרצת' ליובאוויטש, וניהל את מוסד 'בית רבקה'.

סיפורים רבים ישנם על חסידים חלצויים אלו שנשלחו למרוקו. בחרנו להתמקד במעט בפעלו של הרב יהודה לייב רסקין ע''ה:
בשנת תשי"ט שלח הרבי את הרב רסקין לשליחות לעיר קזבלנקה שבמרוקו וזמן קצר לאחר חתונתו שהתקיימה בצרפת, נסע ר' לייבל עם זוגתו לקזלבנקה. אז החלה פרשת שליחות מרתקת, בה עמד על משמר השליחות במשך ארבעים וארבע שנה מתוך מסירות נפש עצומה. במסגרת תפקידו עמד בראש מרכז ‘ופרצת' ליובאוויטש, וניהל את מוסד ‘בית רבקה'.

הנקודה המרכזית בשליחותו בה השקיע את מיטב כוחותיו, הייתה לקשר את אלפי היהודים במרוקו לנשיא הדור ונביאו.

אחד המבצעים הבולטים שערך, היה מבצע הפצת תמונות של הרבי. את המבצע הזה החל כבר בשנות הכפ"ים

3 מתכנים מובחרים ומעולים מהמטבח המרוקאי:

סלט עלי סלרי

החומרים:
2 צרורות עלי סלרי
1 כפית כמון
2 שיני שום כתוש
שמן
מיץ מלימון טרי
מלח

אופן ההכנה:
שוטפים היטב את עלי הסלרי.
מרתיחים סיר עם מים וחתיכות לימון ומבשלים את עלי הסלרי עד שמתרככים לגמרי.

שופכים את המים וחתיכות הלימון, מסננים את עלי הסלרי ומקררים.

סוחטים היטב את העלים עד שלא יישארו נוזלים.

בקערה מערבבים מיץ מלימון טרי, שמן, מלח כמון ושום למרינדה אחידה, שופכים על עלי הסלרי ומערבבים היטב.

מאחסנים במקרר בקופסה אטומה.

מטבוחה פיקנטית:

שופכים שמן, בין רבע עד חצי כוס בסיר רחב.
מטגנים קלות 2 בצלים גדולים מגורדים בפומפייה.
מוסיפים4 -5 שיני שום כתושות .
שמים 4 פלפלים ירוקים חריפים קצוצים- תלוי בטעם.
מוסיפים כ- 8 עגבניות מגורדות לרסק במג'ימיקס.
כפית פפריקה.
כפית סוכר.

ברגע שהתערובת רותחת, להעביר לאש נמוכה עם מכסה שעה וחצי.

מועכים בתוך הסיר את המטבוחה עם מועך הפירה, טועמים ומסיפים מלח.

מתחילים לצמצם נוזלים עם חצי מכסה על הסיר בבישול עוד כשעה ,עד שהמטבוחה מבעבעת כמו ריבה.

לחם מרוקאי ממולא בבשר:
לחם זה נהגו יהודי מרוקו להכין בחגים (כאשר לא הדליקו תנור) או כשרצו להתפנק, הבצק די דומה ללחם פרנה חשוב שיהיה דליל.

הבצק:

3 כוסות קמח
20 גרם שמרים
1/2 כפית סוכר
קמצוץ מלח
כף שמן זית

ללוש את הכל עם מים חמימים ולהתפיח בצק דליל אך לא דליל מידי, לאחר הכפלת נפח לשים ומכינים בצק בצורת פיתה כאשר הגודל הוא בגודל המחבת.

מכאן אם רוצים לחם ללא מילוי, מכניסים את הבצק להתפחה במחבתות ולאחר התפחה שניה מבשלים על הגז על אש קטנה כאשר המחבת מכוסה, כאשר החלק התחתון שחום הופכים עד להשחמה רצויה.

למילוי:

100 גרם שומן כבש קצוץ לקוביות קטנות
30-40 גרם בשר קצוץ בסכין דק דק
בצל קצוץ
2 פלפלים ירוקים או אדומים קצוצים לרצועות (החריפות לפי טעמכם)
מעט כוסברה ופטרוזיליה קצוצה (5-6 ענפים מכל אחד)
תבלינים: תבלו מעט על מנת שהטעמים יהיו עדינים ולא יאפילו על הבשר והירק: מוסקט, משיה, פפריקה, כמון ומלח.

אופן ההכנה:
מתחילים לטגן את המילוי (שומן בשר ובצל) את התבלינים והירק מוסיפים ב2-3 דקות האחרונות של הטיגון, מורידים את המחבת מהאש ומקררים.

במחבת מניחים עיגול בצק מעליו מניחים את המילוי (להשאיר שוליים ללא מילוי) ומעל מניחים שוב עיגול בצק, נלחץ את הקצוות על מנת שלא יצא המילוי, מכסים ומתפיחים שוב.

לאחר התפחה מבשלים על אש קטנה עם מחבת מכוסה (להפוך רק אחרי שמתקשה מעט) , משחימים ואוכלים כשזה עדיין חמים.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.