המהפיכה בדרך: הכירו את ה-USB-C ● דיגיטלי
גוגל, אפל ונוקיה כבר כללו אותו במוצרים החדשים שלהן, ויצרניות רבות בדרך. חיבור ה-USB-C הולך לשנות את הדרך שבה אנחנו מחברים מכשירים, מעבירים מידע וטוענים את הטלפון הנייד וכל מכשיר 'חכם' אחר.
לפני כשבועיים השיקה אפל את ה'מקבוק' החדש, וכמה ימים אחרי, השיקה גוגל את את ה'כרומבוק פיקסל' החדש שלה. עכשיו נדמה שהבשורה הגדולה ביותר הגיעה דווקא מאחד התחומים היותר אפורים ומשעממים של כל מחשב – החיבורים. 2 ענקיות הטכנולוגיה שילבו במחשבים החדשים שלהן חיבור מסוג USB Type-C או USB-C בקיצור, חיבור חדש, שמבשר לא פחות ממהפכה בדרך שבה אנחנו מחברים הכל להכל: ממכשירי טלפון נייד, מחשבים נייחים וניידים, ועוד.
המחשב החדש של 'אפל' עם ההתקן USB-C (מתוך הדגמה של 'אפל')
מה החידוש הגדול?
חלק מכם בוודאי זוכר את הימים שלפני חיבור ה-USB. כל התקן הגיע עם חיבורים ייחודיים ומוזרים משלו: למקלדת היה חיבור מסויים, לעכבר חיבור אחר, למסך חיבור נוסף ולמדפסת חיבור משלה. ואז, הגיע תקן ה-USB שגרם כמעט לכל מכשיר ולציוד ההיקפי בעולם לעבור לחיבור אחיד.
שנים מאוחר יותר פגש העולם את תקן ה-USB 2.0 שעדיין שולט בלא מעט מחשבים, ומכשירים וב-2008 הגיע ה-USB 3.0 התקן הנפוץ כיום במכשירים חדשים. לפני כשנתיים, בתחילת 2013, הציגה הועדה שאחראית על תקינת ה-USB את תקן ה-USB 3.1, כשלקראת סוף 2013 החל הפיתוח של תקן USB Type C, ובקיצור, USB-C.
העברת נתונים, טעינה ותצוגה בחיבור אחד
לחיבור החדש יש מספר יתרונות מרכזיים. ראשית, המידות שלו. החיבור החדש, בעל 18 פינים, קטן יותר מהחיבורים המוכרים וגודלו הוא
שנית, בניגוד לחיבורי USB כיום, החיבור החדש הוא דו-צדדי, כלומר, מעכשיו לא תצטרכו להיאבק ולנחש מאיזה צד לחבר את הכבל, פשוט הכניסו אותו למחשב וזהו.
יתרון שלישי הוא הטעינה. החיבור החדש יכול להעביר עד 100 וואט ו-20 וולט, מה שאומר שהוא יוכל להחליף בעתיד את כבלי החשמל והמטענים השונים של המכשירים שלנו. כלומר, במקום המטענים הגדולים והמגושמים של המחשבים הניידים כיום, נוכל בעתיד הקרוב להשתמש בכבל USB-C דק, ואפילו להלוות מטענים לבעלי מחשבים של חברות אחרות.
עשרה גי'גה בייט בשנייה
ולבסוף, היתרון הרביעי הוא מהירות העברת הנתונים. בתיאוריה, החיבור החדש מאפשר קצב העברת נתונים מקסימלי של 10 ג'יגה-ביט לשנייה או 1.25 ג'יגה-בייט בשנייה, זאת בהשוואה ל-480 מגה-ביט לשנייה של ה-USB 2.0, שעדיין נפוץ מאוד או 5 ג'יגה-ביט לשנייה של ה-USB 3.0. אז נכון, העברת נתונים בקצבים עלולה להיתקל בכונן SSD במהירות ממוצעת של 6 ג'יגה-ביט לשנייה, אבל עדיין מדובר בקצבים מסחררים. אחד השימושים הנוספים לחיבור החדש הוא לצורך תצוגה. כלומר, באותה דרך שבה אנחנו מחברים כיום את כבל ה-HDMI או ה-VGA המיושן, כך נוכל לחבר מסכים למחשבים, ולשיפור משמעותי באיכות תצוגה.
המוצר החדש הולך לכבוש את העולם?
אחד משני חיבורי ה-USB-C שכללה גוגל ב'כרומבוק פיקסל' החדש שלה. כמו אבות-אבותיו, ובניגוד לחיבורים חדשים יחסית כמו Thunderbolt של אינטל או Lightning של אפל, חיבור ה-USB-C, הוא חיבור פתוח, שכל יצרנית תוכל לשלב במכשירים שלה.
הציפייה היא שכבר בעתיד הקרוב נתחיל לראות טלפונים, מחשבים שולחניים, וכל מכשיר בעצם, שכוללים את החיבור המהפכני. בהתחלה, במוצרים בודדים, כמו המקבוק החדש, הפיקסל של גוגל או טאבלט ה-N1 של נוקיה, ולאחר מכן, ביותר ויותר מוצרים שפונים לאוכלוסיה רחבה יותר. אין ספק שבניגוד לשינוי המינורי יחסית של מעבר מ-USB 2.0 ל-USB 3.0, היתרונות הרבים של התקן החדש יעזרו לאימוץ מהיר ולדרישה מצד הלקוחות.
בינתיים, בתקופת המעבר, עד שכל השוק יישר קו ויאמץ את התקן, אנחנו צפויים ללא מעט ייסורים, הידועים בשמם "מתאמים". כך למשל, כדי לחבר את המצלמה הדיגיטלית הקיימת ללפטופ החדש נצטרך מתאם מ-USB 3.0 ל-USB-C וכך הלאה. בינתיים, אפל כבר מוכרת מתאם שכזה ב-20 דולר, אבל אם נצליח בעתיד הקרוב ליהנות מכל היתרונות הרבים והמהפכניים שלו, 'קשיי הקליטה' שלו - משתלמים.
(פורסם לראשונה ע"י יניב אביטל ב'geektime')