למה כדאי שילדיכם יתחפשו? ● כתבה פורימית עם מבט חינוכי
משה בן חיים
הרב מנדי כהן, מנהל חיידר אידיש "אהלי מנחם ביתר עילית:
'משחק התחפושות'
ילד אוהב לשחק משחקי תפקידים בכל יום, פעמים זה מתבטא במשחקים כמו רופא וחולה, ופעמים בצורת התקשטות בתכשיטים, נעילת נעליים של אבא, כובע של אח גדול וכדו'.
בחג הפורים ניתנת לילד אפשרות להרחיב את המשחק ולהרגיש באמת - ולו ליום אחד - להיות אבא, רופא, שוטר, כבאי או כל דמות אחרת. באמצעות הבחירה של הילד בתחפושת מסוימת הוא מסוגל לאמץ תכונות בהם הוא חושק, אפילו שתכונות אלו אינן בולטות אצלו (אגב, זוהי הזדמנות נפלאה עבורנו, ההורים והמחנכים ללמוד דבר או שניים על עולמו הפנימי ומשאלתו הכמוסה של ילדנו). אם נעקוב אחרי הילד נגלה שהילד מעריך את תכונותיה, יכולותיה וכוחותיה של הדמות ומבקש לחוש כמותה ביום הזה.
(אילוסטרציה)
ילדים יודעים מתי הם מרגישים טוב עם עצמם
אם ניתן לילד את זכות הבחירה, יבחר הילד באופן טבעי בתחפושת שתגרום לו להרגיש טוב עם עצמו ותתרום לתחושת הביטחון העצמי שלו. ילד אחד יחוש בנוח להתחפש בתחפושת של בעל חי, כי אז הוא לא יצטרך לדבר אלא רק להשמיע קולות של בע"ח. ילד אחר יבחר בתחפושת המורכבת מגלימה מפוארת משום שאז הוא מרגיש הכי יפה ומוערך, אחר ירצה להצטייד באביזרים שיספקו לו מעין הגנה ותחמושת, ואחר יצטייד בממתקים לחלוקה כדי לחוש אהוב יותר.
היו קשובים לילד
אנו שומעים את הילדים מדברים על התחפושת שלהם כבר שבועות לפני כניסת החג המיוחל, אך, מסתבר שרובם מחליפים רעיונות לתחפושות פעם או פעמיים ביום, ובעצם, כך נראה שהם מצפים לקבל אישור מהסביבה, מאבא או מאמא או אולי לשמוע על ה"הברקה" שבתחפושת ולקבל את ההחלטה הנכונה.
בין אם החלטתם לאפשר לילד לבחור בעצמו ובין אם אפשרתם לו לבחור בעצמו, זכרו שתגובתכם תקבע כיצד יחוש הילד לגבי עצמו.
השוטר הזה, לא שוטר!
סוף סוף הילד מחופש, מאובזר, שמח, מצוייד היטב ושקוע עמוק בדמות. צועד הילד ורוצה להראות את התחפושת... מתלהבים בני המשפחה, החברים, המורים או כל אחד אחר ואומרים: איזה יופי! איזה שוטר חמוד, יש לך כובע, אזיקים, מכשיר קשר... איזה חמוד! מי זה השוטר הזה? ובאותו הרגע ממש, משפיל הילד את עיניו ו... ממש נעלב! מה קרה? מה אירע? שואלים כולם... "אני לא שוטר" אומר הילד, "אני מפקד"...
מנין לנו, שלא שמענו ולא תכננו את התחפושת להבין ולדעת למה התכוון המשורר כשאר שם עליו את התחפושת? מי אמר שכובע זה אבא, אולי זה "שליח"? מי אמר ששוטר זה לא קצין או מפקד ומי אמר ומי אמר שמלך זה דוד המלך? אולי זה שלמה, או בכלל הלל הזקן, מה לא ראיתם את הקופסה שאני מחזיק ביד?
(אילוסטרציה)
חשבו על מה שהילד לא חושב
אנחנו ההורים, נוכל לסייע לילד מאד אם נתכנן את התחפושת ונחשוב מראש על בגד חם שמתאים לעונה, ניקח בחשבון שהילד זקוק לפשוט וללבוש את התחפושת ללא קושי, למשל, כדי ללכת לשירותים, נמעיט באביזרים וכך נמנע שברים ו/או אבידות ו... כמובן את הבכיות המיותרות.
נצלם את הילד כדי שישאר משהו למזכרת ואחרי החג נתיר למתוק שלנו להשאיר כמה אביזרים כדי שיוכל להמשיך להתחפש בכל השנה.
פורים שמח עם הרבה נחת.
● ● ●
הגב' מרים טל, בשליחות יחד עם בעלה השליח הרב מנחם טל ביישובי חוף הכרמל שליד חיפה, מזה 25 שנה. הגב' טל, גננת בסה"כ כ-28 שנה, והיום ב"מעון חב"ד" ביישובי חוף הכרמל.
אם מדברים על תחפושות ופורים, שאלנו "על הדרך" על פעילות מעניינת בבית חב"ד חוף הכרמל בפורים.
השליחה הגב' מרים טל:
זה הפך אצלנו למסורת, בכל שנה עורכים מסיבת פורים "עדלאידע". זה מיועד לאנשים שלא מגיעים לבית הכנסת לקריאת המגילה, ועורכים מסיבת פורים ענקית, ובמהלכה עוד לפני השקיעה קוראים במגילה. המסיבה נערכת ביישוב "עין הוד" שבחוף הכרמל, ומשתתפים בה אמנים רבים בתחפושות מלאות. המראה של אנשים מבוגרים מחופשים במקצועיות הוא משעשע, ותורם לאווירה המיוחדת. אחד המשתתפים היה מגיע מחופש לליצן מידי שנה, עד שהתברר שהוא במקצועו ליצן רפואי בבית רפואה בחיפה...
"המשתה הזה נערך כבר שנים, והפך למסורת. יצאו מזה כמה משפחות חב"דיות ברבות השנים. היו אנשים ממש רחוקים מכל עניין יהודי, וחזרו בתשובה. כנראה שיש למשתה הפורים כח מיוחד".
החשיבות של 'תחפושת חיובית''
"בבחירת התחפושת לילד, מאוד חשוב שתהיה דמות חיובית וחינוכית. הילד מזדהה עם הדמות מאוד, ומנסיוני במיוחד בגיל הרך, והחוויה של הילד נמשכת לאורך כל השנה.
לדוגמא אספר משהו מהגן: פעוט כבן שנתיים וחצי התחפש לשוטר. הוא כל כך נכנס לדמות הזו, עד שכל יום לאורך כל השנה הוא מחפש בפינת התלבושות בגן אביזרים של שוטר. זה מראה עד כמה ילד מתחבר לדמות, וחשוב שתהיה חיובית ולא שלילית כמו 'המן הרשע' וכדומה."
(אילוסטרציה)
המלצות שלי לתחפושות עם מסרים חיוביים:
"לאחרונה נהיה 'טרנד' להתחפש לפתגמים חסידיים מקוריים. אציין כמה דוגמאות:
1. יש את האימרה החסידית שאותיות התניא "מטהרות את האוויר". התחפושת: בגד שעליו מוצמד בריסטול של ספר התניא, והוא 'מטהר את האויר' סביבו באמצעות אמירת תניא בע"פ.
2. "השיפוצניק": כמו שאומרים כל יום בתפילה "לתקן עולם במלכות ש-ד-י", אז השיפוצניק שלנו הוא מתקן את העולם. יש לו כלי עבודה, תפילין ומזוזות, וכל מקום הצריך תיקון הוא מתקן. תלבושת: בגדי שיפוצניק עם פטיש וכלי עבודה, גם בתי מזוזה (להדביק איפה שחסר).
3. "שואב המים": לבוש כשואב מים עם דליים, ועליו כתוב פתגם שהרבי הביא בשם הבעש"ט: "כשרואים מים – זה סימן ברכה".
(אילוסטרציה)
4. "מלצר הגאולה": מה בתפריט? לוויתן ושור הבר. תלבושת: של מלצר עם סינר, ותפריט המבוסס על שור הבר ולוויתן. בתאבון!