"י' שבט שלי" ● הרב רפאל טטנהויז בטור היסטורי ומרגש
הרב רפאל טננהויז
עיבד מאנגלית: משה בן-חיים
י' שבט הוא יום בלתי נשכח ביותר לחסידים ברחבי העולם, והשנה מקבל הדגשה בציון 65 שנה להסתלקות של הרבי הקודם, הרב יוסף יצחק שניאורסון נ"ע, ו- 65 שנים מאז תחילת מנהיגותו של הרבי השביעי, רבינו, מנחם מנדל שניאורסון.
באופן אישי, מאז יום ההולדת שלי היא בשבט (זמן קצר לאחר י' שבט), היה לי הזכות להתקבל ליחידות פרטית אצל הרבי מייד לאחר י' שבט עם הרבי בין השנים תש"ל – תשל"ד, לרגל יום הולדתי הסמוך לי' שבט. 3 מתוך 5 פעמים הללו, יום ההולדת שלי חל ביום שישי, והרבי הורה לי אז להקפיד על 'הסדר' של שניים מקרא ואחד תרגום) ביום שישי אחר הצהריים.
את ה'הכנה' ליחידות למדתי מאחי, הרב ישראל טננהויז, שחנך אותי איך ללכת ליחידות, ושכדאי שאלמד את המאמר "באתי לגני" בע"פ ואחזור עליו בעת הכניסה ליחידות.
אחד מ"סיפורי י 'שבט" האהובים עליי במיוחד, ששמעתי מאבי, ר' (אברהם) דוד טננהויז, ז"ל:
האבא שלי, במקור חסיד ויזניץ, נמלט השואה, ועזב רומניה עם משפחתו בשנת 1938. כאשר 9 השלוחים של הרבי הקודם הגיעו למונטריאול בתחנת הרכבת, בשנת 1941, אבי נסע מעל
ה"יונגרמן" (אברך צעיר) שהובל את אבי בידו ליחידות
בשתי הזדמנויות שהיו לו עם הרבי הריי"צ נ"ע. בפעם הראשונה, בשנת תש"ה או תש"ו, הוא הגיע ל-770 כדי להתקבל אצל הרבי הריי"צ ביחידות. כדי להגיע לקומה השנייה ב-770, שם הרבי הריי"צ ערך את היחידות, הוא היה צריך להשתמש במעלית, ולא כל כך הסתדר עם זה. "יונגרמן" (אברך צעיר) בכובע אפור, שלמד בזאל (בית מדרש), ראה שהאבא שלי היה קצת "אבוד". הוא לקח אותו למעלית, ואמר לו, ביידיש במבטא רוסי: "די מקטר קנפל". (תלחץ על הכפתור)
הרבי הריי"צ בעת קבלת אזרחות ארה"ב. משמאל עומד הרבי
למרות שיידיש הייתה שפת אימו, והוא היה בלשן במקצועו ודובר שבע שפות, הוא לא הבין מה "יונגרמן" זה אמר.
"תלחץ על הכפתור", "יונגרמן" חוזר על עצם מספר פעמים, אבל האבא שלי עדיין לא הבין מה זה אומר.
אותו "יונגרמן" - שהתברר כחתנו הצעיר של הרבי הקודם - לקח את אבי בידו, והביא אותו במעלית - ליחידות.
שנים רבות לאחר מכן, זמן רב אחרי שהאבא שלי נפטר, האמא שלי ז"ל סיפרה לי מה שקרה באחד משני יחידויות אלה עם רבי הקודם.
הרבי הקודם שאל את האבא שלי מדוע הוא עדיין לא נשוי. (הוא היה עדיין בחור בשנות העשרים המאוחרות). האבא שלי הוציא את "רשימת הדרישות" מהכיס שלו ובה 10-20 דברים שהוא מחפש ב'מיועדת' עבורו. הרבי הקודם ביקש להסתכל על הרשימה, והביט בה. הרבי צחק ואמר: "רשימה זו היא עבור מישהו שהוא מושלם. מאחר ואתה לא מושלם, זרוק את הרשימה".
אימי נזכרה בימי בראשית וסיפרה על הלילה שבין י' שבט תשי"א, לפני ההתוועדות "הרשמית" של הרבי כאדמו"ר לראשונה. חסידים רבים ממונטריאול היו ביחידות באותו זמן. אבי היה אחד מהחסידים האלה.
החסידים ממונטריאול היו מהקבוצות של חסידים שעתרו בשלב מוקדם לרבי שיקבל באופן רשמי את הנשיאות. כולם, כולל האבא שלי, חתמו על כתב התקשרות בו הם מתחייבים להיות קשורים לרבי, כאג"ח של חסיד עם הרבי שלו.
הרבי צריך חסידים ש'רוצים לעבוד'
אך כאשר האבא שלי נכנס ליחידות, "הקשר המיוחד" שלו עם הרבי השתלט עליו. הוא אמר:
"פאר וואס דארפט דעם רבי'ן דאס קאפ ווייטיג? דער רב האט געקענט זיצן רואיג אין א ווינקל לערנען? אן עגמת נפש! מענטשן וועלן באדערן דעם רבי'ן טאג און נאכט. דער רב וועט נישט האב'ן צייט פאר זיך אליין"?
("מדוע הרבי צריך את כאב הראש הזה? הרבי היה יכול ישב ולמד בפינה. ללא עוגמת נפש. אנשים מטריחים כל היום והלילה את הרבי. הרבי לא יהיה זמן לעצמו".)
לכל זה השיב הרבי: "אויב איך וועל אבן חסיד וואס וועלן ארבעטן, איז דאס כדאי. " ("אם יהיה לי חסיד שירצה לעבוד, אז זה כדאי.")
בלילה הבא, בסיפור "קודם ההתוועדות" הרבי חזר על נקודה זו, כי כל אחד צריך לעשות את חלקו, לכולם יש חלק בזה.
במהלך השנים, האבא שלי קיבל יותר ממאה מכתבים ותשובות בכתב מרבי. הוא היה מסור במיוחד למבצע תפילין, הניח תפילין לעשרות אלפי תלמידי בתי הספר הציבוריים שבו הוא לימד במשך עשרים שנה.
כשהוא עמד בראש המחלקה ללימודי החול של "בית יעקב", כשהוא מלמד לטינית, צרפתית, מתמטיקה והיסטוריה, הוא היה "מבריח" ספרי תניא לתלמידים בצרפתית, והיה מספר סיפורים חסידיים. הרבי כתב לו בכתב יד קודשו כי הצמיחה ברוחניות של בית יעקב תלויה על האבא שלי (למרות שרשמית, הוא היה מלמד לימודי חול).
למרות שהיה חסיד נלהב, קירבה אישית מיוחדת תמיד נשארה לו עם הרבי. אפילו בשנות היודי"ם, כאשר יום ההולדת של הרבי היה לא היה מפורסם או לא נחגג, האבא שלי היה שולח את כרטיס ברכה לרבי לי"א ניסן. לי"ד כסלו, האבא שלי היה לעתים קרובות שולח כרטיס ברכה לרבי והרבנית.
מה עשה את אבי ל"חסיד חם"
אולי מה שעשה את אבא שלי "חסיד חם" כזה, היתה בגלל זכות מיוחדת שהיתה לו לרקוד "הקפות," עם הרבי, רק הוא והרבי, בשמחת תורה תשי"ב. היתה זו שמחת התורה הראשונה לאחר הרבי קיבל באופן רשמי הנשיאות.
באותה השנה, הרבי לא רקד עם הרש"ג בהקפות. זה היה בקומה למעלה והרבי רקד הקפות עם כמה מזקני החסידים. קבוצה של חסידים ממונטריאול עמדו על שולחן, והשולחן לא עמד בעומס ובריקודים, והתרסק אל הקרקע. כולם על השולחן 'נחתו' על הקרקע, חלק התקשו לקום.
כשאבא שלי קם, הייתה זרוע על כתפיו. זרועו של הרבי! לארבעים וחמש דקות, הם רקדו, אחד על אחד, לשירת הניגון שהפך מאוחר יותר ל"כמופת הייתי לרבים".
אם ידו של הבעל שם טוב על ה"סבא משפולי" לרגע אחד הפכה את הסבא משפולי לכל כך חמימות, (ראה 'היום יום' י"ד טבת) זרועו של הרבי על חסיד לארבעים וחמש דקות – גם פועלת את פעולתה!
זה י' שבט, כפי שאנו חשים ב"ברען" (=בעירה פנימית) בתוכנו. אנו שואפים להיות חסידים שעובדים לרבי.
בתפילה לקב"ה: תן לנו לעבוד עם חמימות ותשוקה חסידית לוהטת כדי להשלים את המשימה של הדור השביעי, ולהביא להתגלותו של משיח, עכשיו!