מערכת COL | יום ד' טבת ה׳תשע״ה 26.12.2014

המאמר שר' יהושע לא היה מאשר לפרסם ● יאיר בורוכוב

הרב יהושע מונדשיין ע"ה נפטר בדיוק כפי שחי. בצניעות ובפשטות. כמדומני שמאמר כזה והספדים רבים אחרים שעוד יכתבו על דמות אגדית זו, לא היו מתאפשרים בימי חייו של מי שבחר לחיות חיי פשטות, כמעט סגפנות ● ר' יאיר בורוכוב סופד במאמר מיוחד לחוקר החסידי שהלך השבוע לעולמו  לסיפור המלא
המאמר שר' יהושע לא היה מאשר לפרסם ● יאיר בורוכוב
"החוקר החסידי הפך לסופר החסידי", זהו הכיתוב המבודח שכתב הרב מונדשיין ז"ל לתמונה זו. בעיגול: כותב השורות יבדלחט"א
מאת יאיר בורוכוב

הרב יהושע מונדשיין ז"ל.

צירוף מילים בלתי נתפס.

איש עירני וחד. אדם שהקדיש את כל חייו ליצירה נובעת ובלתי-פוסקת, תלמיד חכם ואיש ספר אמיתי, מהזן שנכחד ועבר מעולמנו, השיב את נשמתו ליוצרה.

את הרב מונדשיין זכיתי להכיר במסגרת עבודתי כעורך שטורעם, במשך כשבע שנים. מאמרים רבים ובראשם סדרת "סיפורים וגלגוליהם" בה השקיע מאות שעות עבודה שנפרסו על פני עשרות פרקים, הם מסמך היסטורי מדהים ואבן דרך לחוקרים בסוגיה כיצד יש "לטפל" בחומרים.

הקוראים על פי רוב אינם מודעים אל "מאחורי הקלעים" של כל פרק, שעות ההכנה הרבות ועבודת ההגשה המדויקת. הרב מונדשיין ז"ל היה דקדקן ופדנט. העבודה איתו הייתה מאתגרת, אך תמיד בסיומה, היה מודה על המאמצים וחותם בברכת "סע לשלום".

נראה שהיציאה מתוך עולם הספרים, כתבי-היד ואולמות הספריה אליהם הורגל במשך עשרות שנים, אל תוך המרחב הכל-כך שונה של העולם הוירטואלי, עברה עליו בקלות יחסית ובהסתגלות מדהימה. אחרי תקופה יחסית קצרה, הוא כבר שחה בעולם הדיגיטלי כבקיא ורגיל, תוך שהוא מביא אל תוך עולם של רייטינג, ותגובות, וקליקים, את המשקל הסגולי, הייחודי והעצום שלו.

הרב מונדשיין היה אדם של מילים כתובות, פחות של דיבורים. הוא מצא בהתכתבות הוירטואלית מקום נוח מאד לבטא את עצמו מול אנשים שעמם בא במגע.

בשוך ההלם הראשוני על פטירתו שהייתה עבור רבים ממכריו פתאומית מאד, התיישבתי לעבור על התכתבויות שלנו במשך השנים. אני עובר על יותר מ-50 עמודים של מאות שיחות מייל והתכתבויות מסנג'ר מלפני כמעט עשור שנים, חלקם הגדול בענייני עבודה אך יש בהם גם המון אנושיות, והומור מושחז, ועדינות נפש, יחד עם מתיקות רבה.

הירידה שלו לפרטים הייתה מדהימה. כל מילה במאמריו נשקלה. לא פעם משפט אחד במאמרו נושא בתוכו פרי עבודה והשקעה רבים, שהקורא הפשוט כלל אינו מודע להם.

הנה דוגמה קטנה שמצאתי בארכיוני.

פרק נ"ה של סדרת "סיפורים וגלגוליהם" תחת הכותרת "תעלומת מערת הפלאות" עסקה במה שמקובל היום לכנות כ"מערת רבי עובדיה מברטנורא". הרב מונדשיין הביא ציטוטים מהעיתונות על ההילולא בה השתתפו לדברי המארגנים "רבבות אנשים".

הוא פנה אלי בכדי ליצור קשר עם דוברות המשטרה, לקבל מהם נתונים מדויקים על מספר המשתתפים באירוע. פניתי אל ידידי ר' זלמן וולף שעבד אז בצמוד לשר לבטחון פנים עוזי לנדאו, שסייע לי להשיג את תגובת המשטרה.

בצילום המסך שהובא כאן ניתן לראות כיצד הרב מונדשיין מברר ומבקש לדעת, מי עומד מאחורי התגובה? האם היא אמינה? מי לוקח את האחריות על התגובה? האם אפשר לומר דוברות המשטרה, או המשרד לבטחון פנים? הירידה המדהימה שלו לפרטים, שמסתכמת במאמר בפיסקה אחת קטנה, היא שיעור לחוקרים, שיעור לסופרים, שיעור לכותבים. ואפילו שיעור לעיתונאים.

כל מילה אצלו, הייתה בבחינת מעט המחזיק את המרובה.


דוגמה קטנה מהירידה המדהימה שלו לפרטים. במאמר עצמו, זה תפס פיסקה קטנה בלבד

אני מוצא התכתבות מרגשת משנת 2006, שמראה גם את הצד האנושי של "החוקר השכלתן". עבדנו יחד באותו יום על העלאת מאמר מורכב ומסועף, מרובה בסריקות, הדגשות וקישורים. העבודה ארכה כנראה מספר שעות רצופות, בהם לא העתקתי את עיני מהמסך.

כאשר כתבתי לו, "נראה לי שהיה פיגוע כאן, שמעתי פיצוץ אדיר", הוא בירר היכן אני עובד והתחיל להזרים לי אחת לכמה דקות מבזקי חדשות שליקט מהאינטרנט ומהרדיו, כדי להשאיר אותי מעודכן, בתוך סבך העבודה המאומצת על הפרק שלא אפשרה לי להתעדכן במתרחש.

● ● ●  

מילה נוספת לסיום.

הרב מונדשיין נפטר בדיוק כפי שחי. בצניעות ובפשטות. כמדומני שמאמר כזה והספדים רבים אחרים שעוד יכתבו על דמות אגדית זו, לא היו מתאפשרים בימי חייו של מי שבחר לחיות חיי פשטות, כמעט סגפנות. הוא כנראה לא אהב את הביטוי "החוקר החסידי". פעם סיפרתי לו על עיתונאי שציטט את אחד ממאמריו והצמיד לשמו את התואר "החוקר החסידי האמין ורב הידע הרב יהושע מונדשיין", הוא הגיב, "כנראה שהוא מקבל 'שכר סופרים' לפי מספר המלים...".

במקרה אחר כאשר שיתפתי אותו בתצלום שלו, כותב אות בספר-תורה, הוא הגיב בחדות האופיינית לו: "החוקר החסידי הפך לסופר חסידי...".

מעטים האנשים שאפשר להמליץ עליהם בפה מלא את המאמר "חבל על דאבדין".

הרב בנימין ליפקין והרב זלמן רודרמן במאמריהם היטיבו להגדיר ולתאר את שינוי הדרך המשמעותי שהצליח הרב מונדשיין להחדיר לעולם הכתיבה, כמי שנזהר והזהיר מפני גוזמאות בניסוחים, הטיות ושינוי סיפורים (שלא לדבר על המצאת סיפורים, "מצוצים מן האצבע", כפי שהיה שגור על לשונו).

בניגוד לתדמית שיש מי שניסו להדביק לו כאדם המנסה להרחיק את האמונה התמימה והטהורה, ולדבוק רק במה ששכלי, קר ומחקרי, לרב מונדשיין הייתה שיטה. והוא הסביר אותה היטב. "כאשר מכניסים לשוק כמות גדולה של כסף מזויף, גם הערך של הכסף האמיתי יורד".

יהי זכרו ברוך.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.