מערכת COL | יום ב' חשוון ה׳תשע״ה 26.10.2014

החסיד שמכר א חסידי'שע פלאפל ● זיכרון להולכים

ביום שישי שעבר ל' תשרי, חל יום השנה הכ"ז לפטירתו של ר' פסח אליהו שוכן ע"ה, מכפר חב"ד ● רבים זוכרים את 'קיוסק הפלאפל', שהוא וזוגתו ע"ה הפעילו היכן שהיום ממוקם מעגל התנועה בכניסה לשכונת "לוי יצחק" בכפר, אך יותר מכל, זוכרים את מעשיהם הטובים ● כתב  COL יצא למסע בכפר חב"ד, בעקבות החסיד והקיוסק, ושמע זכרונות יפים עם ניחוח של פעם, שמהווים דוגמה ומופת גם לימינו אלה, ושתושבי כפר חב"ד הוותיקים ממאנים לשכוח עד היום  א חסידישע פלאפל
החסיד שמכר א חסידי'שע פלאפל ● זיכרון להולכים
ברקע: כפר-חב"ד של פעם (צילום: ארכיון שמואל בן-צבי)

משה בן-חיים

מספר אחד מוותיקי הכפר, על ההיסטוריה של הקיוסק:
"מאחורי הקיוסק, שהוא בעצם מבנה נטוש, היה היישוב 'תוחלת' (כיום שכונת לוי יצחק ב'). היה שם יהודי בשם טבק, והוא הפעיל לראשונה את חנות הפלאפל. אחריו, תקופה מסויימת אחד מתושבי הכפר הפעיל את הקיוסק, ואחר כך – פסח וזוגתו ראשל שוכן, הפעילו אותו במשך שנים רבות. משנות הכפי"ם, (אולי גם שנים קודם) ועד אמצע שנות הממי"ם. אני זוכר בכל בוקר כיצד ר' פסח היה הולך אחרי התפילה עם הדלי ובו 'תערובת לפלאפל', מביתו לחנות", הוא מספר.

"היה רופא במרפאה הסמוכה בכפר בשם ד"ר ברק סיסלין.ז"ל יהודי עולה חדש מארגנטינה, היה אדם מיוחד  וחביב על הכל, ומאוד אהב את הפלאפל של ר' פסח. היתה מעין 'אגדה' בכפר, שאם מישהו מגיע אליו עם מיחושים, הוא היה ממליץ אליו לסור לחנות של פסח ולקנות 'מנה פלאפל' והשילשול ו/או העצירות  יסתדרו... הזוג פסח וראשל שוכן, היו אדיבים ומסבירי פנים, וניהלו את החנות ביושר".

ר' פסח, מסתבר, אמנם הפעיל חנות פלאפל עם ניחוח של פעם, אך יותר מכך זוכרים אותו תושבי הכפר משום הליכותיו והתנהגותו בצנעה, ביראת שמים, ובמאור פנים לכל אדם, והיותו דוגמא לאנשי כפר חב"ד של פעם. דור שהיה, אך השאיר את חותמו לדורות הבאים.

'א שטיק'ל חזן'

"ר' פסח היה מעת לעת גם חזן ב'בית מנחם', ממשיך התושב לספר. "אמנם כבר היה בא בימים, אך ניכר היה שפעם היה 'א שטיק'ל חזן' ('חתיכת חזן'). היה משתתף בקביעות בשיעורים של "תפארת לוי יצחק" בבית הכנסת, וגם בין מנחה לערבית, בשיעורים שמסר ר' אברהם לידר ע"ה. היה יהודי יודע ספר, ונעים הליכות".


הרב משה הלפרין שיחי', (במרכז) מוסר שיעור ב"כולל תפארת לוי יצחק" בביהכנ"ס בית מנחם. לשמאלו ר' פסח שוכן ע"ה.  צילום: ארכיון שמואל בן-צבי

אברך אחר נזכר בשנות ילדותו ומספר:
"הקיוסק היה מבנה ישן מאוד. היתה רחבה קטנה מרוצפת בכניסה, מעליה קירוי שידע ימים יפים יותר. בכל בוקר לאחר התפילה היה ר' פסח מגיע לקיוסק, ומרים את מוט הברזל ששימש כמנעול, ומתחיל בעבודת יומו. מכירת שתיה, ממתקים וכמובן... הפלאפל המוכר. יום אחד", מספר האברך, "הייתי אז אולי בן 6, או 7. נשלחתי לקנות משהו בקיוסק של ר' פסח. לקחתי את המוצר, ושילמתי את הכסף. בערב הגיע ר' פסח עם העודף. 'אתה לא יודע שצריך לחכות לעודף?', שאל בנימת טרוניה... והביא כמובן את העודף בעצמו".

עוד אברך בכפר מספר:
"כילד קטן אהבתי להכנס לחנות הפלפל שפסח ואשתו ע"ה היו המוכרים, החנות היתה קצת ישנה, אבל השירות היה מצויין וגם הפלפל היה טעים".


'איפה הימים ההם?'

עוד תושב בכפר, שומע את השיחה ומוסיף משלו: "אנחנו שגדלנו בכפר יותר מעשרים שנה, זוכרים היטב את הקיוסק המקסים, והשירות האדיב והנחמד של הגב' ראשל. 'איפה הימים ההם?', הוא שואל בגעגוע.


(צילום: ארכיון שמואל בן-צבי)

"אני לא אשכח את הפלאפל שלהם. זה היה פשוט 'החסידישע פלאפל' (פלאפל חסידי)", מגיב תושב נוסף.

זוגתו של ר' פסח אליהו שוכן, הגב' ראשל צירל, היתה אשה צדקנית בפני עצמה, עם מידות תרומיות. נהגה בסבר פנים יפות עם כל אדם.

ר' פסח נפטר בל' תשרי תשמ"ח. זוגתו גב' ראשל צירל, האריכה ימים אחריו, ונפטרה בגיל 95 בז' מרחשוון תשס"ה.

"יש הרבה מה ללמוד מצדיקים אלו. אלו היו תושבי הכפר של פעם, שידעו לשלב תורה, עבודה וגמילות חסדים. הלוואי שאנחנו נלמד מהם", מסיים האיש את סיפורו".

יהיו דברים אלו לעילוי נשמתם.

זוכרים גם אתם פרטים על ר' פסח? מזהים משהו או מישהו מוכר בתמונות? הנכם מוזמנים להגיב במערכת התגובות >>>

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.