נציגי המהפכה הפתיעו את השליח: "לא תקפנו, אוהבים את כולם"

מאת נחמיה
חמישה ימים עברו מאז ניסיון הפגיעה בתחילת השבוע, בבית חב"ד בז'פרוז'ה שחשפנו כאן ב-COL - חב"ד און ליין. האירוע שהתרחש ביום ראשון מעט לפני חצות, נגמר, בדרך נס בלי נפגעים. אך גרם לאווירת התעוררות גדולה בקרב אנשי הקהילה היהודית המקומית.
יום שני, יום לאחר התקיפה, נערך אירוע גיבוש והתחזקות לקהילה היהודית. "הפגיעה בסמל יהודי, הביאה להשתתפות גדולה מאוד של יהודים מהעיר" מספר הרב נחום ערנטרוי בראיון מיוחד שקיימנו עמו. באירוע נכחו גם יהודים שאינם נמצאים בקשר עם בית חב"ד והקהילה היהודית במהלך ימות השנה. "הרבה יהודים הציעו להשתתף בשמירה על בית הכנסת, לארגן משמרות שיפטרלו באופן קבוע מסביב לבית הכנסת. התקיפה גרמה להתעוררות גדולה מאוד בעיר".
אם בימים כתיקונם, מתחם בית-הכנסת מגודר, שערי הכניסה הם חשמליים ובבית-הכנסת ישנה שמירה 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, בימים אלה של חוסר וודאות פוליטי באוקראינה, השמירה על בית הכנסת הדוקה אף יותר.
נציגי המהפכה הפתיעו
האווירה באוקראינה לא מאפשרת להפריד בין אירוע התקיפה למצב הפוליטי המתוח השורר בימים אלה באוקראינה. ברבים מכלי התקשורת הציגו את ה"מיידאנאווצי" (כינויים של המהפכנים), כלאומנים אנטישמים. היה זה אך ברור שתקיפת בית הכנסת בז'פרוז'ה, תפנה אצבע מאשימה לעברם.
ואכן, יומיים לאחר זריקת בקבוקי התבערה על בית הכנסת, התייצבו נציגי המהפכה בלשכתו של הרב נחום ערנטרוי, כדי להביע את התנצלותם על התקיפה ולהכחיש כל קשר בין המהפכה לאנטישמיות.
"המהפכנים אמרו שהם אוהבים את כל התושבים באוקראינה, כולל יהודים. הם הכחישו כל שמועה לאנטישמיות בקרב המהפכנים וגינו את התקיפה של בית הכנסת", מספר הרב ערנטרוי.
המעבר בין השלטון הישן לשלטון החדש, לווה בחששות רבים מפני ביזה ואנרכיה, אך הסדר נשמר ואין תופעות אלימות חריגות. גם סביב בית הכנסת, לא נרשמה תכונה חריגה מעבר לאותו מעשה תקיפה. מאז יום שני, המשטרה הגבירה את הסיורים סביב בית הכנסת, ולמרות האווירה של חוסר וודאות, נשמר שקט יחסי.
המשטרה ניסתה להשתיק
האם היו ניסיונות להשתיק את הסיפור כדי לא לבלוט בשעה של חוסר וודאות פוליטית?
"כשהמשטרה הגיעה, היא ניסתה להגיד לנו לא לפרסם את הסיפור, בגלל שגם בלי הסיפור הזה, יש מתיחות בעיר. אך הייתה כבר התגודדות של צלמים מחוץ לבניין, כך שלא היה ניתן למנוע את הפצת הסיפור. גם בתוך המחנה שלנו, היו כאלה שאמרו שאסור לעשות רעש מאנטישמיות עכשיו, בטענה שהקהילה היהודית עלולה להינזק מכך בעתיד".
בגלל שאוקראינה בכותרות - התקיפה זכתה להד תקשורתי נרחב, האם קיבלתם תגובות מיוחדות?
"הסיפור אכן קיבל כותרות בהרבה מאוד כלי תקשורת. התקשרו עיתונאים מאוקראינה, רוסיה, אך גם עיתונאים ממקומות אחרים בעולם כמו קנדה, צרפת ושוויץ. מלבד כלי תקשורת, קיבלנו תמיכה משגרירים רבים באוקראינה שהתקשרו להביע את תמיכתם ולהתעניין במצב בעיר.
"שוחחתי עם שגריר ארצות הברית, שגריר בריטניה, שגריר ישראל ושגרירים נוספים. גם ארגונים יהודיים רבים כמו הסוכנות היהודית, התקשרות להביע הזדהות ותמיכה, ושאלו כיצד הם יכולים לסייע.
"הנציג של הסוכנות אמר שהם יעזרו בסיוע באמצעי ביטחון לכל השלוחים באוקראינה. כמובן שהתקשרו גם יהודים נדיבים כדי לסייע כלכלית. אחד מהם הוא ואדים רבינוביץ' ששאל מיד 'כמה זה עולה?'
לסיום, מה המסר שלך מכל האירוע?
"הרבה פעמים קורים דברים לא טובים, ואפילו היה כאן עניין של סכנת נפשות. אך בסופו של דבר התוצאות הן חיוביות. הקהילה מאוד התאחדה, וקיימת התעוררות רבה אצל כל היהודים בעיר. חג הפורים שמתקרב מזכיר לנו את אותו עניין, של טוב שצומח מתוך מקום של מצוקה וצרה.
"אני בטוח שבאירועים שנעשה לכבוד פורים בעיר, תהיה השתתפות גדולה בהרבה משנים קודמות, השתתפות שתוביל ללא ספק גם להתחזקות באידישקייט".
