מערכת COL | יום כ"ט אדר ה׳תשע״ג 11.03.2013

שנה לטבח בטולוז: "יש פחד, אבל הצלחנו למזער נזקים נפשיים"

הרב אברהם וייל, רבה של טולוז, בראיון ל-COL במלאות שנה לטבח המזעזע בבית-הספר היהודי בעיר ● הוא מתאר את החשש מאנטישמים מסוכנים, ומתאר את "מבצע ההסתרה" של המתפללים בצאתם מבית-הכנסת: "כשהיהודים יוצאים מבית-הכנסת, הם מורידים את הכיפה שעל ראשם, ולכן האנטישמים הפונטציאליים לא יכולים להבחין כי הם יהודים" ● מיוחד שנה לטבח בטולוז
שנה לטבח בטולוז:
הנרצחים הי"ד על רקע הזירה (ארכיון COL)

צביקה גרוניך

שנה לטבח המזעזע בבית-הספר היהודי בטולוז שבדרום-מערב צרפת, בו נרצחו הרב יונתן סנדלר הי"ד מורה בבית-הספר ושני ילדיו הקטנים - אריה בן ה-6 וגבריאל בן ה-3 הי"ד, והרוגה נוספת, בתו של מנהל בית-הספר, מרים מונסנגרו בת ה-8 הי"ד. והפצע עדיין מדמם, התושבים חיים בפחד, הטראומה עדיין ניכרת על פניהם של תלמידי בית-הספר.

מאז הפיגוע, התושבים מנסים לחזור לשגרה, אך הם מתקשים משום שלנגד עיניהם עדיין עולות התמונות המפחידות והמרעישות מאותה שעת בוקר קשה שאותה הם לא ישכחו עוד לעולם. המחבל התחיל את המצוד כשהוא רכוב על קטנוע, פתח בירי מחוץ לבית ספר, שעה שהתלמידים מגיעים ללימודים.

"האנטישמיות גברה"

על כתפיו של רב העיר טולוז, ר' אברהם וייל יש לא-מעט אחריות, התושבים המודאגים מבקשים את תמיכתו ועידודו בשעות הקשות להם, ומצפים ממנו שיעזור להם במצב הביטחוני הסבוך, הוא עצמו עדיין לא התאושש סופית, ומנסה להתנחם בכך שהמצב יחסית לא גרוע. 

הבוקר קיימנו עמו שיחה שבה ניסנו להבין האם האנטישמיות הולכת וגוברת מאז אותו אירוע. "האנטישמיות גברה מאז מהפיגוע", הוא אומר, "עדיין אפשר לחיות בצרפת, אנחנו יכולים ללכת ולטייל ברחובות. אבל לא פעם עוברי-אורח מקללים אותנו. בכל יום הסיטואציה הופכת ליותר ויותר קשה, פחות בטוח כאן. מקווים שהמצב ישתפר בחודשים הקרובים".

ברחבי צרפת מתרחשים מעת לעת מקרי אנטישמיות, אך בטולוז זה לא המצב. "לא הגענו למצב של פגיעה פיזית של אנשים, אבל לצערנו הרב, אנחנו מוכים מילולית, והמצב מאוד מתוח".

לדברי הרב וייל, "המשטרה עושה את עבודתה באופן מוצלח ומגנה על הקהילה היהודית באופן כמו שצריך".

הרב וייל אומר כי אין חשש ללכת לבתי-הכנסת, "אני לא חושב שיש פחד בקרב המתפללים. אנשים ממשיכים לחיות כמו לפני הפיגוע. צריך להבין כי כל הפגיעות ביהודים, הם רק באלו שאפשר לזהותם כיהודים". 

הוא מתאר את "מבצע ההסתרה" של המתפללים בצאתם מבית-הכנסת. "כשהיהודים יוצאים מבית-הכנסת, הם מורידים את הכיפה שעל ראשם, ולכן האנטישמים הפונטציאליים לא יכולים להבחין כי הם יהודים".

"יש פחד"

שנה אחרי, כיצד מתנהלים חיי התלמידים? הרב וייל מספר: "אין אבטחה סביב בתי-הספר, ולכן יש פחד. התלמידים חוזרים יותר מהר הביתה בסיום הלימודים.

"ברוך ד' הצלחנו להחזיר אותם למצב כמו לפני הפיגוע וזה הכי חשוב, הרי בלתי נתפס שילד קטן לא יגיע ללימודים בגלל הפחד שאדם אנטישמי יהרוג אותו. במהלך החודשים האחרונים הצלחנו למזער את הנזקים הנפשיים של חלק מהתלמידים. אני חושב שהיום שהתלמידים מרגישים טוב ושמחים ללכת לבית-הספר. קיימנו טקס לפני שלושה שבועות עם רבני צרפת, שבו ציינו שנה לטבח".

הרב חושף כי נשיאות צרפת מתכוננת לערוך אירוע משלה יחד עם הקהילה היהודית. "הנשיא הולנד יערוך אירוע מטעם המדינה, וכן טקס ביום ראשון של כלל האוכלוסייה בטולוז, שם גם הנשיא עצמו ישתתף".

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.