בנימינה-גבעת עדה: נמנע מעצר שלוחי חב"ד ביום כיפור
יואב איתיאל, מגזין אם המושבות
הרב מנחם לרנר והרב יהושע אדוט, שלוחי חב"ד בבנימינה, אומרים כי ניצלו ממעצר במהלך יום הכיפורים.
הכל החל מתוך כוונות טובות. כ-400 איש השתתפו בתפילות יום הכיפורים שארגן השנה בית חב"ד המקומי, באוהל ענק שהוקם על מגרש הספורט בשכונת כרמי בנימינה. תושבי השכונה, רובם חילונים, דוקא מביעים שביעות רצון רבה מהיוזמה. "זה הדבר הטוב ביותר שקרה לי מאז עברתי לבנימינה", התוודה אחד מהתושבים שהשתתף בתפילות.
האוהל, שהוקם על שטח ציבורי, באישור המועצה המקומית, יום לפני החג, פורק יום לאחריו. העלות הכוללת? כ-25 אלף ש"ח, נדבת תושבי השכונה שגויסו לעיניין ע"י אנשי חב"ד. כדי לספק חשמל לתאורה והמזגנים אוהל, הוצב לצידו גנרטור.
לאזרח אחד, נמאס מרעש המזגנים וגנרטור כבר בליל יום הכיפורים. הוא הזעיק את המשטרה שבסביבות השעה 23:00, הרבה אחרי שנסתיימה תפילת כל נדרי והמתפללים הלכו לבתיהם, שלחה למקום ניידת מתחנת זכרון יעקב.
שני שוטרים, בני העדה הדרוזית פתחו בדין ודברים עם שני הרבנים שנותרו במקום ואמרו פרקי תהילים. לאחר בירור קצר, דרשו כי יכבו את הגנרטור לאלתר. הרב מנחם לרנר והרב יהושע אדוט הסבירו כי מדובר ביום הקדוש, וכי לא יוכלו לכבותו. השוטרים ערכו התייעצות טלפונית עם הקצין התורן, מוסלמי, אף הוא שומר ישראל, כשהעם הנבחר נם וצם. הפתרון שלו? שהשוטרים יכבו את הגנרטור. גם לזה לא הושגה הסכמה עם אנשי חב"ד. אז, לדבריהם, שמעו הרבנים איום כי באם לא יפסיק הגנרטור את פעולתו, הם ייעצרו. במשטרה מבהירים כי כל מה שנאמר להם היה כי אם יפריעו לכיבוי הגנרטור בידי השוטרים הם יידרשו להפעיל את סמכותם, ויעכבו את השניים לחקירה בתחנה.
"שני הצדדים היו עקשניים מאד", אומר אחד השוטרים שהיו שם. אבל סוף טוב הכל טוב. ההיגיון גבר על הרגישות לרעש וגם השוטרים הבינו כי בעיניין ההלכתי לא ישיגו ויתורים. סמוך לשעה 1:00 אחר חצות הסכים גם השכן להתגמש, והודיע כי הוא חוזר בו מדרישתו להסרת מטרד הרעש, הגנרטור המשיך לפעול, השוטרים עזבו את המקום ושבו למשימותיהם האחרות. אנשי חב"ד אף הם הלכו לבתיהם לכמה שעות קצרות של תנומה לפני ששבו לתפילת שחרית של יום כיפור.
במועצה המקומית אומרים כי הם לא מכירים את התקרית או תלונות של תושבים בעיניין.
"זו היתה יוזמה נפלאה", אומר עו"ד גבי דיסני, תושב השכונה המכהן גם כיו"ר ועד ההורים בביה"ס אמירים הסמוך, "הקימו אוהל לתפארת בשכונה שאין בה בית כנסת וצריך ללכת רבע שעה. היה מלא מפה-לפה בתפילת כל נדרי, ובתפילת נעילה לא היה מקום לעמוד אפילו במגרש הכדורסל סביב. זו היתה חוויה תרבותית לכולם. לכל בית בשכונה יש מזגן אחד או יותר, אז רעש של שישה מזגנים צריך להפריע למישהו?"
דיסני: "כולנו חילונים גמורים, אבל הרבה מאד מאיתנו, שלא לומר כולם, מכבדים את יום כיפור ומזדהים איתו בדרך כזו או אחרת. כשאנשים שמעו שהיה שכן אחד שהזעיק את המשטרה בגלל שרעש המזגנים הפריע לו, והוא לא גר בקרבת מקום, הם היו מזועזעים. גם אם מישהו לא ’אוהב’ שמקימים לו אוהל לקראת יום כיפור, שום דבר רע לא יקרה לו אם הוא פשוט ישתוק, רק מתוך ההכרה בכך שיש ציבור שלם שהדבר יפה בעיניו. לא על כל דבר צריך להרים קול צעקה, ולא כל דבר צריך לזכות לקיתונות של ביקורת. בטח שלא צריך להזמין שוטרים בערב יום כיפור. באמת קצת הגזמנו".
חברת המועצה אפרת מזרחי, תושבת גבעת עדה, מוצאת טעם לפגם באוהל בית כנסת במגרש כדורסל ציבורי, גם אם מדובר ביום כיפור, "לא חסרים מקומות ציבוריים להקים עליהם את המבנה הארעי. למה דוקא בחרו לעשות זאת על המגרש היחידי שמשמש כל כך הרבה ילדים?" תמהה.
"ההתנגדות שהושמעה באזני ראש המועצה דיסטניק, גרמה לביטול ההקפות שתוכננו בכרמי בנימינה לערב החג", הלין דיסני, "זאת, חרף פרסומים קודמים שהיו, וחרף מסורת של שנתיים קודמות. הרבה אנשים באו והתאכזבו למצוא שאין כלום".