עמנואל: אפליית החינוך החב"די הגיעה לבג"ץ
NRG
גם לאחר שמשרד החינוך אישר הקמת מוסד חינוך פרטי לקהילה החסידית החרדית בעמנואל, נמשך המאבק המשפטי נגד האפליה ביישוב בתחום החינוך: ועד ההורים בבית הספר הממלכתי-דתי (חב"ד) בעמנואל עתר היום לבג"ץ (ב'), בבקשה להורות למועצה המקומית ולמשרד החינוך לקיים את חובתם ולתת עדיפות למוסד חינוך ממלכתי על פני מוסדות חינוך שאינם ממלכתיים, מוכרים שאינם רשמיים ופרטיים – בכל הנוגע להקצאת מבנים, לשירותים אחרים ולתקציבים.
ההורים דורשים, בעתירה שהגישו באמצעות עוה"ד ד"ר אביעד הכהן וישעיהו אברהם, שהרשויות יעמידו לבית הספר הממלכתי דתי, היחיד בעמנואל, מבנה הולם לצרכי הלימודים, ויימנעו מ"הפליית תלמידותיו לרעה, תוך פגיעה בכבודן, בזכותן לחינוך הולם וראוי, ותוך חריגה מסמכות, מהוראות הדין, מנהלי משרד החינוך ושימוש בשיקולים זרים".
כמו כן מבקשים ההורים שבג"ץ יקבע, כי אי העמדת מספר ראוי של כיתות במבנה בית הספר החרדי "בית יעקב" בעמנואל לשימוש בית הספר הממלכתי דתי בישוב, ו"העדפת המועצה המקומית גורמים פרטיים על פני -, נעשו שלא כדין, בהיעדר קריטריונים ומתוך שיקול דעת פגום ושיקולים זרים ופסולים".
לחילופין מבקשים ההורים להעמיד לאלתר לרשות בית הספר הממלכתי דתי מבנה הולם ותקני, העומד בדרישות הדין והנוהל, שיאפשר לו לתפקד בתנאים סבירים.
לומדים בתת-תנאים
עד להכרעה בעתירה מבקשים ההורים להוציא צו ביניים שיורה למשרד החינוך לאכוף את החוק והנוהל בהקצאת מבני חינוך בישוב ולהעדיף את החינוך הממלכתי על פני החינוך הפרטי.
בעתירה נטען כי קיימת אפליה חמורה בישוב בין מוסד חינוך ממלכתי-דתי שתלמידותיו נאלצו ללמוד במשך 14 השנים שבהן קיים בית הספר, "בתת-תנאים, במכולות קירור מתפוררות שסיכנו את שלומן ובטחונן של תלמידותיו, במסדרונות צרים ועל הרצפה, או בתנאים וכיתות תת-תקניים שאינם מאפשרים לימודים סדירים – לבין מוסדות חינוך פרטיים, לא ממלכתיים, שמקצתם משתייכים לזרם "המוכר שאינו רשמי" ומקצתם הם מוסדות פטור".
קשה להאמין, קובלים העותרים, אבל המועצה המקומית מעדיפה – מזה למעלה מעשור – את מוסדות הפטור והמוסדות המוכרים שאינם רשמיים, על פני מוסד חינוך ממלכתי של המדינה. הפליה זו מתרחשת בידיעתם של משרד החינוך והמועצה המקומית, שאף מממנים מכספי ציבור וביד נדיבה את פעילותם של המוסדות שאינם ממלכתיים, וכל זאת תוך אפלייתם לרעה של בית הספר הממלכתי היחיד בישוב.
"עינינו אינה צרה כלל במוסדות החינוך האחרים והפרטיים ואנו טוענים כי כל תלמידי ישראל זכאים לחינוך הולם וילדי המוסדות שאינם ממלכתיים בכלל זה. אלא שאנו מבקשים שתינתן לבנותינו, הלומדות במוסד חינוך ממלכתי, עדיפות בהקצאת המשאבים, כמתחייב מן הדין וכראוי מכוח השכל הישר, ולפחות שתנאיהן יושוו לאלה של המוסדות הפרטיים".
בבית הספר הממלכתי דתי בישוב לומדות כ-100 תלמידות, רובן הגדול, 65, מעמנואל והשאר מהישובים הסמוכים. ההורים מציינים כי בשונה מבתי ספר אחרים בישוב, בית הספר הממלכתי דתי קולט את "בנות כל העדות, כפי שנוהגים בתי ספר אחרים המתנהלים ברוח חב"ד". לדבריהם, הוא זוכה לשבחים רבים ממשרד החינוך על רמתו הפדגוגית ו"דווקא בשל כך מתעצמת עוד יותר תחושת האפליה בינו לבין מוסדות החינוך הפרטיים, הלא ממלכתיים".