"אברהם אבינו" והילדים - ב"חגיגות החומש" ● תמונות
בכפר-חב"ד נפתחו השבוע חגיגות החומש המתקיימות מידי שנה ע"י צעירי אגודת חב"ד בראשות הרב יוסף-יצחק אהרונוב. בתוכנית הוותיקה והמצליחה ישתתפו השנה רבבות תלמידי כיתות ב' מכל רחבי הארץ, לרגל תחילת לימוד החומש בבתי הספר.
את גיל שפירא אנו פוגשים ברחבת בית צעירי-חב"ד בכפר-חב"ד. מצלמה תלויה על כתפו, הוא נרגש ומצלם ללא הרף את בנו אור, בן ה-7. זיו, הגיע יחד עם בני כיתתו, תלמידי כיתה ב' על-מנת להשתתף בחגיגות החומש המסורתיות בכפר-חב"ד.
גיל מספר כי הוא חש שהוא סוגר מעגל. אמו סיפרה לו כי בהיותו ילד, לפני 26 שנה, הוא ביקר בכפר-חב"ד והשתתף בעצמו בחגיגות החומש. גיל לא זכר את הביקור ההוא, ואור, הפציר בו להצטרף אליו. בכניסה לכפר-חב"ד זיכרון הילדות שב אליו. הוא מתאר את הביקור אצל סופר הסת"ם, ב'אוהל אברהם' ובבית הכנסת, שם קיבל לראשונה בחייו את ספר 'בראשית'.
"אני מרגיש שהביקור ב'חגיגות החומש' תרם לי הרבה", הוא מספר. "אני מגיע אמנם ממשפחה מסורתית אך בשביל זיו זו הפעם הראשונה בה הוא רואה סופר סת"ם הכותב ספרי תורה ומזוזות. הוא רוקד עם ספר התורה, מקבל את ספר 'בראשית', ומתרגש".
אל ילדי כיתה ב' נלווים מורים והורים רבים שאינם מוותרים על החוויה של הביקור בכפר-חב"ד. אפילו נהג האוטובוס, יורד מהאוטובוס ומצטרף לקבוצת הילדים. "הנכד שלי ביקר כאן בשבוע שעבר וחזר מלא בחוויות", הוא מספר. "כשהוטלה עלי המשימה להסיע הבוקר ילדים לכפר-חב"ד, שמחתי, והחלטתי להצטרף אליהם לסיור".
אל השיחה מצטרפת זהבה, מחנכת הכיתה. "לילדים היום חסרים מושגי יסוד בסיסיים מאוד ביהדות. הביקור תורם להם רבות בהכרת היהדות, ועל-כך אנו מברכים ומודים לצעירי-חב"ד. לפעמים קשה להבין את אדישותם של הורים רבים לבורות של ילדיהם בכל הקשור לערכים והזהות היהודית. גם אנו, המחנכים בישראל, איננו מסוגלים תמיד להעביר לילדים את מלוא המידע על ערכי היהדות ועל תוכנם של חגי-ישראל, ולכן אנו נאלצים להיעזר ברבנים ובאנשי חב"ד. אין ספק, כי הביקורים בכפר-חב"ד משלימים עבורנו את הדברים שאנו מנסים להקנות לילדים בבית הספר".
"אם רוצים באמת שילדינו לא יהיו בורים, שיכירו את היהדות ויחושו אהבה כלפיה, יש רק דרך אחת - ללמד אותה מתוך אמונה, רגש ונשמה, ואת זה יודעים לעשות צעירי-חב"ד בחגיגות החומש המסורתית בכפר-חב"ד", מסכם גיל את הפולמוס המרתק.
להתחיל מ'בראשית'
הביקור מתחיל. את פנינו מקדמות מדריכות מנוסות המלוות אותנו לכל אורך התוכנית. אנו פונים לעבר סופר הסת"ם, שמסביר לילדים על ספר התורה והמזוזות ורושם לילדים את שמותיהם על פיסת קלף קטנה, ולעבר 'תערוכת הסת"ם', שם אנו מקבלים הסברים על המזוזה וספר-התורה, על תהליך עיבוד עור הבהמה לקלף, על קדושת האותיות, על בית-המזוזה, על הפרוכת לספר-התורה, ועוד.
ואולם ללא ספק, האטרקציה הגדולה היא האירוח ב'אוהל אברהם אבינו'. את אברהם אבינו מגלם ר' אריק ליפסקר, המגולל באוזנינו את סיפוריו המרתקים, כיצד הכיר את הבורא. הוא מספר על ברית המילה שעבר, על חיבתו המיוחדת למצוות הכנסת-אורחים ועל המפגש המרתק עם שלושת המלאכים. התלמידים הצעירים מתלהבים מדמותו של אברהם ומבקשים לגעת בו, למשש אותו ולהחליף איתו מילה.
זעקת "שמע ישראל" מהדהדת
לאחר שהילדים מתנסים בעבודות יצירה, אנו פונים אל בית-הכנסת המרכזי בכפר-חב"ד שם נכונה לנו ולילדים חוויה של ממש. את פנינו מקבל ה'מלמד' הוותיק, הרב יוסף שטרסברג, המחלק לנו חומשי בראשית ופוצח עמנו, כמו מקהלה אחת גדולה, בקריאת פסוקי התורה הראשונים.
ואז מגיע הרגע הדרמטי הגדול. אנו מתייצבים על רגלינו בחרדת-קודש ודממה מוחלטת משתררת באולם בית-הכנסת. אחד הילדים מוזמן לגשת לארון ולהסיט את הפרוכת, והילדים מניחים יד ימין על העיניים וזעקת 'שמע ישראל' מהדהדת בחלל. זה רגע שקשה לתארו במילים.
המשתתפים נעשים שגרירים
אף שבשנים האחרונות מקיימים עשרות בתי-חב"ד בארץ פעילות מקומית דומה, המניין הכולל של משתתפי 'חגיגות החומש' גדל והולך בהתמדה, מדי שנה בשנה. "כל מי שבעצמו השתתף אי-פעם ב'חגיגות החומש' הופך להיות שגריר של המפעל ומעוניין שגם ילדיו או תלמידיו יזכו לחוויה המיוחדת הזו", אומר הרב נפתלי ליפסקר. בסיום היום מקבל כל ילד שי. זו גם השעה להיפרד מהילדים החמודים, ולומר "שלום" למחנכות המבטיחות לחזור לכאן גם בשנה הבאה.