כמאה אלף יהודים התפללו ב"בית הכנסת הפתוח" ● סקירה
COL
שיחה קצרה עם מדגם משלוחי חב"ד בישראל, נותנת את האפשרות ללמוד על המספרים וההצלחה הכבירה שמאחורי קמפיין 'בית הכנסת הפתוח' של צעירי חב"'ד במסגרת הפרויקט המצליח שמופעל על ידי 'שלוחים נט', השתתפו השנה מספר שיא של 253 'בתי כנסת פתוחים' שהתקיימו במאהלים, מבני ציבור ובתי חב"ד, וגידול של 20 אחוז לעומת אשתקד. תחת הסיסמה 'שמרנו לכם כסא' נערך מסע פרסום ארצי רחב היקף במודעות רחב ובשילוט אלקטרוני שקרא לציבור לבוא ולהשתתף בתפילות.
בשיתוף פעולה עם 'חב"ד שעל אתר' הופעל גם השנה האתר kipur.org, באמצעותו יכלו הגולשים לקבל מידע על יום הכיפורים ופרטים נוספים על כל אחד מבתי הכנסת. האתר זכה להצלחה רבה ועשרות אלפי גולשים ביקרו בו בשבוע שקדם ליום כיפור.
כזכור, המייחד את בתי הכנסת 'הפתוחים' הוא הדגש המיוחד ששמים המארגנים כדי ליצור אוירה טובה, נעימה ומסבירת פנים דווקא לקהל שאינו מורגל בביקורים בבית הכנסת בכל ימות השנה, ובאים לתת מענה לרצון של אלפי יהודים לחגוג את ראש השנה ויום כיפור בצורה מסורתית והלכתית, הגם שאינם שומרי תורה ומצוות. בנוסף להסברה על מהלך התפילה, נערכו מפעילי בתי הכנסת עם כיפות וחוברות תפילה מיוחדות במיוחד שהותאמו במיוחד לבאים.
הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב, יו"ר צאגו"ח ואגו"ח בארה"ק, הבטיח כי 'בתי חב"ד בכל הארץ נערכים לכך שלא יהיה ולו יהודי אחד שמעוניין להשתתף בתפילות ולא יהיה עבורו מקום', אך דומה כי בכמה מקומות לא ציפו המארגנים לכמות כה גדולה של מתפללים, ולקראת השנה הבאה יצטרכו להתכונן למספרים גדולים בהרבה.
הנה לקט דיווחים שהגיעו אל שולחן המערכת:
באבן יהודה השתתפו בכל משך היום קרוב ל-1000 איש. בעזרת חברת תפאורה מקצועית, נעטף לובי הקניון המקומי לבן, ופוזרו בו מאות רבות של כסאות. על כל כסא הונחה חוברת תפילה, כיפה ודף הסבר על מהלך התפילה. "כולם עמדו והצטופפו בכל מקום, עד שבתפילת נעילה נאלצנו להוציא את כל הכסאות", סיפר השליח הרב מנחם נוימן. לקראת סיום נעילה, הוזמנו כל הילדים לעלות על הבימה המרכזית, והתרגשות רבה אחזה בציבור, כאשר קראו כל הילדים בקול רם את תפילת 'שמע ישראל' המסיימת את הצום.
באריאל התאספו 150 איש באולם בית הספר היובל, לתפילות יום הכיפורים. השנה לא נערך פרסום רב לבית הכנסת, והמשתתפים כבר רגילים למקום ובאים אף ללא פרסום. בשנה הבאה, מבטיח השליח הרב אהרון מושקוביץ, יערך פרסום מאסיבי יותר שיביא להערכתו עוד כמה מאות משתתפים. אם שאלתם, לחזנים דווקא לא הייתה התנגדות להופיע בעיר...
ארבעה בתי הכנסת פתוחים מרכזיים פעלו בעיר אשדוד תחת השליח הראשי הרב שניאור זלמן גודמן. באזור י', בשל עומס פוצל השנה המניין המרכזי הוותיק לדוברי רוסית בארגונו של השליח הרב שלום מישולובין, והתקיים בשני מוקדים נפרדים, שם דווח על הצלחה רבה. בגם באזור ט"ז, ארגן השליח הטרי הרב יצחק קפלן מניין תפילה באולם בית הספר חב"ד באזור בהשתתפות קהל רב. בית הכנסת חב"ד ברובע הקריה של השליח הרב יוסף יצחק הכהן פרידמן הרחיב את שטח בית הכנסת ליהודים הרבים שבאו להתפלל. בסה"כ השתתפו בתפילות בעיר למעלה מ-1200 איש.
באשקלון, הציבור ב"ה מסורתי יותר, ולרבים יש בית כנסת קבוע. מי שלא מצא את מקומו (תרתי משמע) בבתי הכנסת הקבועים, נכנס למאהל התפילה שארגן השליח הרב שניאור זלמן ליברמן, שניצל את ההזדמנות וחילק דף מידע על פעולות בית חב"ד במהלך כל השנה.
בגדרה, למרות מנייני תפילה נוספים, מעדיף הקהל את בית הכנסת הקהילתי של השליח המקומי הרב בני קרניאל וכ-600 איש השתתפו בתפילות במהלך היום בבית הכנסת וברחבה המקיפה אותו. מספר המשתתפים 'החדשים' בהחלט מרשים, אך השליח מעלה על נס דווקא את מתפללי בית הכנסת הוותיקים, שרובם אף הם אינם חובשי כיפה, שהרגישו אחריות וסייעו לחבריהם, והדריכו אותם במהלך התפילות. גם במבנה גן ילדים ביישוב ערך השליח הרב אלדד אילן, מניין תפילה נוסף בהשתתפותם של כמאה איש.
בחדרה מבקש השליח הרב שלמה שוורץ להדגיש את הגרעין הקבוע של "קהילת בית הכנסת הפתוח". זוהי קהילה מגובשת פחות ממה שניתן לתאר. הם אינם נפגשים מידי יום, ואפילו לא מידי שבת, אך רובם של 350 המתפללים שבים מידי שנה לתפילות בית הכנסת הפתוח באולם השמחות ארמון דוד בעיר. בית חב"ד ניצל את ההזדמנות וחילק דפי מידע על פעולות בית חב"ד, שחולקו במעטפות מיוחדות לכל מתפלל.
התלבטות קשה היתה השנה לשליח בפרדסיה הרב מאיר מור יוסף, מועדון הנוער שאכלס בשנים עברו את התפילות היה צר מהכיל את כל המשתתפים, והאולם הגדול היחיד שקיים בישוב הינו אולם הספורט הממוקם בפאתי הישוב. גם ראש המועצה היה סקפטי. אך כבר לקראת תפילת כל נדרי, התברר עד כמה הבחירה באולם הספורט היתה נכונה. כ-400 איש התכנסו ביציעי האולם, אל מול הבימה וארון הקודש שהוקמו על שטיח אדום במרכז הפרקט.
בשכונת נווה חוף שבראשון לציון ארגן השליח הרב דוד קפלן 2 מנייני תפילה, המניין החב"די התקיים בבית אבות בשכונה, ומניין נוסף בנוסח ספרדי נערך באולם ספורט, שצוייד בכל הדרוש לשם הפיכתו לבית כנסת. חזן - פייטן ספרדי הנעים בקולו, ו-400 איש, גברים ונשים השתתפו בתפילות. "החל מהבוקר, אני מקבל טלפונים נרגשים ממתפללים המבקשים להודות על בית הכנסת" – אומר השליח. "בכל שנה אני עומד מחוץ לבית הכנסת, תודה לך שבזכותך נכנסתי השנה לתוך כותלי בית הכנסת" – אמר לו היום יהודי בהתרגשות.
שכונת כוכב הצפון שבתל אביב, מאכלסת ידוענים ואישי ציבור, קרוב ל-600 מהם בחרו את מאהל התפילה של הרב שמוליק לפקיבקר, כמקום הנעים ביותר להתפלל בו ביום הקדוש. יו"ר ועד בית הכנסת עו"ד איתן ארז מתרגש מאוד מהמעמד ושמח שבית הכנסת שלו הינו אחד מחלוצי בתי הכנסת הפתוחים בישראל.
שכונת רמת אביב שבתל אביב שוכחת לרגע את המאבקים ומתאחדת במאהל התפילה המסורתי, הפועל ביוזמתו של השליח הרב שניאור חביב. קהל רב שמגיע למאהל זה כבר מסורת. השנה נוספו שלטי הדרכה, ופעילות מיוחדות לילדים, מה שאפשר להורים להתרכז יותר בתפילה.
בנתניה נערכו כמה מוקדי תפילה של 'בית הכנסת הפתוח' כאשר בשכונות החדשות של העיר השתתפו מאות יהודים בכל מקום. בשכונת עיר ימים ורמת פולג הקים בפעם הראשונה השליח המקומי הרב שניאור ברוד אוהל גדול בו השתתפו כ-300 יהודים בתפילות יום הכיפורים. שלט אלקטרוני המוצב בכניסה לשכונה פרסם על בית הכנסת.
השליח הרב עידו רהב מדווח על 2 בתי כנסת שהקים באיזור שליחותו נאות אפקה, בארגונו של הרב חיים ריבקין. בבית הכנסת הקבוע של חב"ד נפתחו הדלתות וסמוך אליו נבנה אוהל שיוכל להכיל את ההמונים. בנוסף לכך הוקם אוהל ענק נוסף בשכונת רמות צהלה בסמוך שכונת נאות אפקה, בו השתתפו למעלה מ-1000 איש. בתפילת הנעילה נפתח יריעות האוהל, כדי לאפשר להמונים שצבאו על הפתחים להשתתף אף הם. מי שנצפה בתפילות הוא מקורב בית חב"ד שדרן גלי צה"ל אלי ישראלי, שזכה למחווה מהצוות שגילה ספורטיביות וליווה אותו עד הבית.
בגני תקווה, ארגנו השלוחים הרב גרשון שנור והרב שניאור וילהלם שני מוקדי תפילה. הראשון בבית הכנסת חב"ד שאכלס מתפללים רבים חדשים והמרכזי במתחם מרכז המסחרי מרכז הבמה. בלטו בנוכחותם קבוצת נערי ברי מצווה, שעברו את ההכנה בבית חב"ד, שהגיעו לבית הכנסת במאורגן יחד עם הוריהם ומשפחתם. הנערים גילו השתתפות פעילה, ואף זכו להתייחסות מיוחדת בדרשת הרב.
בעיר שוהם פעלו 2 בתי כנסת פתוחים. לאחר שבית הכנסת המרכזי של חב"ד הפועל במהלך כל השנה, צר מהכיל את כל המתפללים, פתח בשנים האחרונות השליח הרב מנחם גרינברג מוקד נוסף באולם בעיר בו התפללו במהלך היום קרוב ל-500 איש. חלק מהמתפללים הודיעו שהם הגיעו למקום בעקבות הפרסום באתר kipur.org.
בצורן מארגן השליח הרב מאיר כהן מזה שנים בית כנסת פתוח גדול לתושבי המקום בהשתתפותם של כ- 1000 איש. הרב כהן מספר שתקופה הוא נסה לשכנע את א' מידידיו לבוא ולההשתתף אך לשווא. בשנה שעברה שלף הרב את 'הקלף המנצח' והבטיח לו להעניק לו את הזכות לתקוע בשופר בסיום הצום. להצעה כזו, לא יכל הנ"ל לסרב ואכן הוא בא לתפילת נעילה ותקע בשופר. מסתבר ש'מצווה גוררת מצווה' והשנה אנחנו כבר מדווחים שב"ה הוא השתתף כבר בכל תפילות היום והתפלל ברצינות ובכוונה...
ראשון לציון נחשבת אחת הערים הראשונות בהן הופעל 'בית הכנסת הפתוח', בהשתתפות המונים. השליח בנווה ים ורמת אליהו הרב חנן כוחונובסקי מפעיל לא פחות מ-4 בתי כנסת ביום הכיפורים, 2 מתוכם 'פתוחים' בהם משתתפים אלפי יהודים.
גם בשכונת קריית גנים שבמערב ראשון לציון, נערכו זו השנה התשיעית תפילות במתנ"ס השכונתי באירגון מנהל בית חב"ד בשכונה הרב אריאל גורן. בתפילות השתתפו כ-300 איש, והם נוהלו על ידי ר' שרון גושן, בסיועו של ר' אמיר אולבסקי.