היום ב'מעריב': "בבית חב"ד במומבאיי לא מפחדים כלל"
מעריב
שליחי חב"ד במומבאי, הרב חנוך גכטמן ורעייתו לייקי פתחו בהכנות למסיבת ראש השנה הגדולה. בשנה שעברה קיבלו כאן את השנה החדשה בחשאי. הפצעים היו עדיין פתוחים אחרי מתקפת הטרור שהתרחשה בנובמבר, 2008 מתקפה שבמהלכה נרצחו שישה יהודים, בהם שליחי חב"ד הרב גבריאל הולצברג ואשתו רבקי ז"ל.
"מה שקרה ב2008 מסמל את החושך, ואנחנו ניתן לו מענה בעזרת אור, שיאיר את האנשים כאן, בלי קשר לדתם או צבעם", מבטיח חנוך, שהגיע לכאן עם משפחתו מגדרה רק לפני כחודש. "נערוך תפילות ונציע אוכל לכל מי שיבקר אותנו".
לייקי, בת , 24 כבר מכירה לא רע את רחובות מומבאי ועורכת את ההכנות לארוחת החג. "אני אכין אוכל יהודי לאורחים, ובהם יהודים הודים, אבל גם ישראלים שנמצאים במומבאי וחוגגים את ראש השנה", היא אומרת. "יש בשר כשר מישראל לראש השנה. יהיו לי עוזרים, אבל אני אבשל את האוכל לאורחים בעצמי".
ביקור אצל בני הזוג אינו קל. ראשית על האורח לעבור את המאבטחים של משטרת מומבאי. מכונית משטרה חונה לפני בית חב"ד החדש 24 שעות ביממה. מחוץ לבניין מוצבים שוטרים חמושים שבודקים בתיקיהם ועל גופם של כל האורחים, וישנם גם אנשי אבטחה המצוידים בהמצאות החדישות ביותר לבדיקת כלי נשק או חומרי חבלה.
חנוך סעד ארוחת צהריים מאוחרת עם שני אנשי עסקים מישראל כשנכנסתי לבית. בתם בת השנתיים, מוסי, שמחה לראות מבקר נוסף. יש לה אומנת חדשה, נוצרייה מקמטאקה שבדרום הודו. "העבודה שלי היא לטפל במוסי וגם להגן עליה", היא אומרת. מוסי מתחילה לבכות, והרב מציע שנלך לפארק סמוך. כולנו מלווים באיש האבטחה יוצאים החוצה.
"כולם נחמדים אלינו"
"אני לא מרגישה פחד במומבאי כלל", אומרת לייקי, "האנשים והמשטרה מאוד נחמדים ואנחנו מרגישים נוח. הממשלה עשתה כמיטב יכולתה להעניק לנו הגנה". בני הזוג מספרים שביקרו במומבאי ובקהילה היהודית המקומית כמה פעמים מאז המתקפה. "רצינו להתכונן למשימה החדשה שלנו. אני מגדרה ואבא שלי רב, כך שאני רגילה למספר גדול של אורחים. גם בבית שלהם, שנמצא ליד בית חולים, אנשים היו מופיעים אצלנו פתאום, והיינו נותנים להם אוכל".
כשנאמר להם לנסוע למומבאי, התקשתה לייקי לנסוע בגלל מה שקרה לרב ולרבנית הולצברג ז"ל. "אבל עכשיו אני שמחה להיות כאן ולעזור לבעלי", אומרת לייקי , "מלבד הגשם והיתושים, אין לנו בעיות". חנוך מבטיח להישאר במומבאי עד להשלמת המשימה שלשמה הגיעו. "המשימה שלנו היא לאפשר חיים יהודיים מלאים במומבאי. בראש השנה הזה אנחנו נחגוג באופן גלוי, והקהילה היהודית במומבאי תתחזק למרות מה שקרה ב,"2008- הוא מציין.
במומבאי, הבירה העסקית של הודו, מתגוררים 15 מיליון בני אדם, אבל רק 3,000 יהודים. "אנחנו, היהודים, חזקים מאוד", אומר הרב גכטמן. "אני לא מרגיש מאוים על ידי הנוכחות של מוסלמים אדוקים במומבאי. צריך לשאול את המוסלמים אם הם פוחדים מאיתנו".
השניים מסבירים שהם במומבאי במטרה להמשיך את עבודתם של הרב גבריאל ושל רבקה בשליחות הרבי מלובאוויטש. בבית הכנסת, בזמן ראש השנה, נערוך גם תפילה מיוחדת למען נשמותיהם. "כשעזבתי, למשטרת מומבאי הייתה בקשה: "אנא, אל תפרסם את הכתובת של המקום. אנחנו לא רוצים שיידעו איפה ממוקם בית חב"ד". לא נראה שהם יודעים כי ראש השנה היהודי חל בעוד ימים ספורים, ומספר רב של אנשים יבקר בבית חב"ד החדש, הממוקם בלב העיר.
אבל בני הזוג גכטמן ואנשי האבטחה הישראלים לא מפחדים. "אנחנו רוצים שיותר ויותר אנשים יבואו לבית שלנו. אנחנו רוצים שישראלים צעירים שמבקרים בהודו יבואו לשיעורים ולתפילות, ויאכלו איתנו אוכל כשר בראש השנה", אומרים בחיוך חנוך ולייקי.