תעלומה: מה עושה "הלל בן התמים שניאור-זלמן" באפריקה?
נתי רבינוביץ, COL
הרב שלמה בן-טולילא הוא השליח החולש על מספר המדינות הגדול ביותר מבין צבא השלוחים בעולם. קונגו וגינאה המשוונית, חוף-השנהב, ניגריה, נמיביה, אנגולה וגאנה, הם רק חלק מהמדינות ביבשת אפריקה, בהן פועל ללא-לאות הרב בן-טולילא.
רוב היהודים המתגוררים במדינות אלו כיום, הם ישראלים המתפרנסים בעיקרא מסחר ביהלומים ושאר עניני מסחר למיניהם. רבים אחרים משמשים כמומחים רפואיים ואחד מהם אף מנהל את חדר המיון של מדינת חוף-השנהב.
החלק השני והקטן יותר, ממנו מורכבת אוכלוסיית יהודי היבשת השחורה, הם יהודים מקומיים.
"לפי מה שמספרים הם הגיעו לאפריקה בזמן מלחמת העולם השניה ולאחריה. בתחילה היו אלו כמה עשרות, אך הם קראו לחבריהם ולבני משפחותיהם לבוא ולהתאקלם באפריקה. בשלב מסויים הגיעה הקהילה היהודית בקונגו לבדה, ללמעלה מאלפיים יהודיים", מספר השליח.
לפני מספר חודשים, ערך הרב בן-טולילא, כדרכו, ביקורי בית במדינות האיזור. במהלך הביקור הוא נסע לעיר לובומבאשי (אליזבט וויל לשעבר). בעיר מתגוררים למעלה משני מליון תושבים, מתוכם פחות ממניין יהודים, שרידי הקהילה המפוארת ששכנה שם בעבר הלא רחוק.
כחלק מהביקור, הגיע השליח לבית-החיים, במטרה לעמוד מקרוב על תנאי ההחזקה והשימור במקום. זו לא הפעם הראשונה שהוא מסייר במקום, אך הפעם הוא הופתע לגלות מצבה שהכיתוב שעליה הותיר בו סימני שאלה רבים.
על המצבה, שנמצאת על קברו של יהודי "ילוד ראמאניע", נכתב התואר החב"די "תמים" ושם אבי הנפטר - שניאור זלמן - מעיד כי הוא היה ככל הנראה חסיד חב"ד. יש לציין כי בעיר יאסי שברומניה היתה קהילה חב"דית שוקקת.
וכך נכתב על המצבה:
"איש בא בימים תמיד הלך תמים
כמוהר"ר הלל ב"ר שניאור זלמן
ילוד ראמאניע
הלל נקרא בשמו לתפארת עולמים
בן חכים היה לאביו התמים
שניאור שם אביו איש הרמים
זלמן יקרא בשם מעשיו הנחמדים
זכרו לנצח לא ימוש מהבנים
לנהי ותוגת לזוגתו ולכל המכירים
נפטר בן ס"ג שנים כ"ד שבט תרפ"ב
ת.נ.צ.ב.ה
מלבד השאלה המתבקשת בקשר לזהות האיש ולשייכותו שלו ושל אביו לחסידות חב"ד, עולה השאלה מה עשה אותו יהודי במדינה זו בשנים אלו. לפי מה שעולה מתוכן הכיתוב שעל המצבה, נפטר הלל הנ"ל כשני עשורים לפני פרוץ מלחמת העולם השניה, כשלפי מה שידוע, יהודים הגיעו למדינה זו רק במלחמת העולם.
בנוסף, האם התואר "תמיד הלך תמים" בא לרמוז גם על התואר החב"די "תמים" - תואר שנכתב במצבה ליד שם אביו, כאמור.
תמיהה נוספת שעולה מן הסיפור היא זו: חישוב קל מראה כי שניאור-זלמן, אביו של הלל המנוח, נולד עשרות שנים קודם התייסדות תומכי-תמימים.
ישיבת "תומכי-תמימים" נוסדה בשנת ה'תרנ"ז, עשרים וחמש שנה קודם פטירתו של הלל הנ"ל, כשזה היה בן 38, לכן נראה כי הוא לא היה בין חניכי הישיבה. גם הכוונה לא לתואר "תמים" שאנו מכירים, עדיין, השם שניאור-זלמן מעלה תהיות.
"אביו, שניאור-זלמן, היה אמור להיות הרבה מעל גיל חמישים כשהתייסדה הישיבה, ואם-כן, כיצד יתכן שהוא קרוי בעגה החב"דית "התמים"?" תוהה אחד מחוקרי ההיסטוריה החב"דית. "יש כאן משהו אפוף מיסתורין ומוזר".
"מדובר בממצא מעניין מאוד, אם יתברר כי באמת מדובר בחסיד חב"ד, או בבנו שלך כזה. אני בכל אופן לא שמעתי עד עכשיו על חסידי חב"ד שהתגוררו ביבשת, ואני בטוח שהרוב המוחלט של הציבור לא שמעו כלל על קיומה של קהילה חרדית בלב אפריקה בשנים אלו", הוא מסכם.
יש לכם את התשובות לשאלות הנ"ל? חושבים שתדעו להסביר מה פשר הכיתוב? יש לכם ידע, מסמכים או סיפורים על הקהילה היהודית באפריקה של לפני למעלה ממאה שנה? שלחו למערכת ואנו נפרסמם.