מערכת COL | יום י' ניסן ה׳תש״ע 25.03.2010

"קלפטיקו" - קוביות כבש ביין אדום יבש ● מתכון מסביב לעולם

הגב' שיינדל רסקין, השליחה באי השכן קפריסין, מגישה השבוע את ה-"קלפטיקו" - קוביות כבש חריפות ביין אדום יבש עם פירה וגזר, בטעם גן-עדן ● בפנים: מה הקשר בין שמו של המתכון ל"טרייד-אין" שנערך בשנת 1821 בין הטורקים ליוונים, מהו הדבר המשותף בין הבישול האיטי של  ה"קלפטיקו" למסר של בני הזוג רסקין, ובמה דומה המאכל לחמין? למתכון המלא

מאת שושנה מנדלסון

 כמה מילים על המטבח הקפריסאי 

קפריסין, כידוע, היא אי ים תיכוני מובהק. על-כן, המטבח כולו מושפע מהסגנון הים תיכוני שמוכר גם בישראל, הרבה פיקנטיות, רטבים חריפים, דגים, סלטים מירקות טריים ועוד...

המאכל הייחודי של קפריסין זה ה"קלפטיקו" הלקוחה מהמילה "קלפטומניה" ובפי הקפריסאים "בשר גנוב", בשנת 1821 - תקופת המהפכה היוונית, היה סוג של "טרייד-אין" בין הטורקים ליונים: הטורקים הקפריסאים יתנו כבשים והיונים הקפריסאים ישלמו בתמורה בירקות.

אך כשבאה על קפריסין שנת בצורת ולא היה ליונים מה לשלם תמורת הכבש, התחילו לגנוב מהטורקים כבשים ולבשל את הבשר בתוך האדמה בישול איטי מאוד, בכדי שהטורקים לא יעלו על הגניבה, ומכאן מגיע המאכל המפורסם ביותר בקפריסין היונית "הקלפטיקו" עשוי מכתף כבש אבל אפשר בהחלט להמיר לקובית בקר לגולש עדיף עם עצמות, הקלפטיקו מזכיר לנו קצת "חמין" בשל בישולו האיטי. 

 מוצרים

1)  מלח

3)  פלפל שחור גרוס

3)  מעט שמן זית

4)  2 ק"ג כתף כבש חתוך לקוביות

5)  3 בצל גדול חתוך גס

6)  4 גבעולי סלרי חתוך לקטעים

7)  4 גזרים גדולים חתוכים לקטעים

8) אורגנו טרי / בזיליקום טרי / (לא חובה)

9)  יין אדום יבש 

 אופן ההכנה 

מערבבים בצלחת פלפל שחור גרוס עם מלח, ומגלגלים בתוכו את קוביות הבשר.

בסיר כבד מחממים שמן זית ומניחים את קוביות הבשר לטיגון קל,

כעת מוסיפים את כל הירקות + עשבי התיבול.

שופכים חצי בקבוק יין יבש, מכסים היטב ומביאים לרתיחה. מנמיכים ללהבה מאוד נמוכה ומבשלים כשעתיים עד שעתיים וחצי, ניתן להוסיף מעט מים במקרה הצורך.

להגשה, מוציאים את קוביות הבשר ומערבבים קלות את הירקות עם הנוזלים .

מגישים בתוספת פירה קטיפתי. 

קצת על השליחות 

מקום שליחות: לרנקה, קפריסין. (אי שכן לארץ ישראל, כ-45 דקות טיסה)

מספר שנים בשליחות: 6

על הקהילה בקצרה: קפריסין היא מקום תיירותי מאוד, במיוחד בחודשי הקיץ. בגלל החופים, שאגב מימיהם מאוד נקיים ולא מזוהמים כלל, מגיעים תיירים מכל רחבי אירופה ובעיקר בריטיים וישראליים.

הקהילה היהודית המקומית שלנו, מונה כ400 משפחות יהודיות ואנו מתאחדים מידי שבת בתפילות וסעודות שבת המוניות, ובמיוחד בחגים.

אופי הפעילות: אנו פותחים בית חב"ד לחודשי הקיץ בעיירת הנופש המפורסמת "איה נאפה" שם מתאספים אלפי צעירים/ות שזוכים להניח תפילין, להדליק נש"ק, להתפלל, ללמוד, ולאכול אוכל כשר.

הרב מוסר שיעורי תורה כל יום בעיר אחרת, כמו כן יש מקווה מפואר, שיעורים לנשים, חלוקת נש"ק בשדה התעופה, פעילות אינטנסיבית לילדים, ועוד... ב"ה אין רגע דל! 

מסר: כמו הקלפטיקו שמתבשל באיטיות ודורש סבלנות ואהבה, ככה גם ההצלחה שלנו בשליחות תלויה בהרבה  נתינה, אהבה וסבלנות ובעיקר "התנהג תמיד לדבר את כל דברך בנחת, לכל אדם ובכל עת".... 

פסח כשר ושמח לכולם ומתוך חירות אמיתית מכל הדאגות. 

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.