חלה רמת-אביבית ● מתכון מסביב לעולם

מאת שושנה מנדלסון, COL
כמה מילים על המטבח ה'רמת-אביבי'...
טוב, אז אין לנו מאכל אקוודוריאני, עוף סיני או עוגה סקנדיבית וגם קשה להצביע על מאכל המאפיין את 'המטבח הרמת אביבי' (לא יודעת אם יש ממש משהו כזה...)
אבל כשניסיתי לחשוב מהו המאכל המזוהה יותר מכל עם השליחות שלנו, התשובה הייתה ללא ספק – החלות.
טרם נישואינו, לקחתי על עצמי להפריש חלה מידי ערב שבת וב"ה מאז אני זוכה מידי שבת לאפות חלות שקנו להם מוניטין ברחבי השכונה. החל מהאורחים של ליל שבת דרך תושבים ומקורבים שמקבלים מידי פעם (כשאני מספיקה) חלה חמה וריחנית הביתה לפני שבת וכלה בערבי 'הפרשת חלה' בהם אנו מכינות, מפרישות ואופות יחד את החלות.
בהצלחה.
טיפים:
טיפים חיוניים להצלחת החלות:
1. לתת מטבע לצדקה לפני הלישה ולפני הפרשת החלה.
2. ליטול ידיים לפני הלישה ולפני ההפרשה.
מוצרים:
1) 2 ק"ג קמח מנופה
2) 4 כפות שמרים יבשים
3) 3 ביצים בדוקות
4) 3/4 כוס שמן
5) 4 כפיות מלח
6) 8 כפות סוכר
7) מים פושרים.
אופן ההכנה:
לוקחים כלי גבוה (כגון קנקן שתיה) מערבבים בתוכו את השמרים עם חצי כוס מים פושרים וחצי כפית סוכר ומניחים בצד בין חמש לעשר דקות, עד שהתערובת יוצרת קצף שעלול לעלות על גדות הכלי.
מנפים את הקמח.
שופכים לקערה גדולה את הקמח, הביצים, השמן המלח והסוכר והשמרים שתפחו, שופכים 4 כוסות מים ומתחילים ללוש לפי הצורך אפשר להוסיף בהדרגה כוס נוספת, אח"כ לשים את הבצק היטב היטב במשך כ10 דקות. מניחים אותו בצד, מכוסה במגבת או בשקית ניילון למשך מעט יותר משעה (עדיף במקום חמים) עד שיכפיל את נפחו (כדאי לזרות קצת קמח על הבצק מלמעלה שלא ידבק במגבת או בניילון).
מפעילים את התנור על חום גבוה.
אחרי שהבצק טפח, מפרישים חלה עם ברכה (עת רצון לתפילות ובקשות) את החלה המופרשת שורפים על הגז מובא בספרים שריח החלה השרופה בבית, היא סגולה ליראת שמים לילדים.
כעת, קולעים את החלות, ומניחים את החלות הקלועות לטפיחה שניה כעשרים דקות, עם רווח בין חלה לחלה. מכינים ביצה להברשה. למראה מבריק יותר ניתן לערבב את החלמון בלבד עם כפית מים ומברישים את החלות (מומלץ להשתמש במברשת סיליקון, מברשת רגילה עלולה להפיל את החלות).
אפשר לבזוק על החלות שומשום לבן או שחור או פרג. מכניסים לתנור לכעשר דקות, עד לקבלת גוון חום, אם החלות גדולות במיוחד, אחרי עשר דקות מורידים את החום של התנור ומשאירים עוד כחמש דקות.
קצת על השליחות:
מקום השליחות: רמת אביב ג' – תל אביב
מספר שנים בשליחות: 8
על הקהילה בקצרה: ברמת אביב ג' מתגוררים ארבע משפחות אנ"ש. יש לנו ב"ה קהילה מאוד חמה ומגובשת המורכבת מתושבי השכונה. רובם ככולם נפגשו לראשונה עם עולם התפילות והיהדות בבית חב"ד. וכיום הם מתפללים מידי יום בבית חב"ד.
אופי הפעילות: יש לנו בית חב"ד פעיל ותוסס במרכז המרכז המסחרי בשכונה שמהווה אחד ממוקדי הבילוי המועדפים של העשירון העליון. בית חב"ד פתוח מבוקר עד הלילה. יש לנו מערך של שיעורים לגברים מידי ערב בבית חב"ד בנוסף לשיעורים לנשים שמתקיימים בבתים פרטיים. בנוסף לכך אנשים נכנסים כל היום לבית חב"ד להתייעץ, לבדוק מזוזות או לכתוב לרבי ב'אגרות קודש'.
מסר: כמו בחלות, המטרה שלנו היא לא להסתפק בתפיחה עצמית, אלא להיות טופח על מנת להטפיח עד שגם המקורבות שלנו יטפחו ויטפיחו אחרות.
