בחברון ציינו הילולא לרבנית מנוחה-רחל נ"ע ● גלריית תמונות

כתב COL
מאות מחסידי חב"ד וצאצאיה של הרבנית הצדקנית מרת מנוחה רחל סלונים ע"ה, פקדו אמש (שני) את קברה בעיר האבות חברון. הרבנית מנוחה רחל ע"ה, הינה בתו של כ"ק רבינו דובער האדמו"ר האמצעי - "אם הישוב החב"די בחברון". היא זכתה להערכה רבה מצד יהודי חברון ואף הערבים נהגו בה משנה זהירות. יהודי חברון היו באים להתברך ממנה.
המסורת החלה בשנת תשמ"ב (1982) בעידודו הגדול של הרבי מליובאוויטש, ומאז גדלה והולכת השתתפותם של חסידי חב"ד בעליות מידי שנה. פעולה זו הביאה לתודעת הציבור בכלל על מקום קדוש זה, שהפך זה מכבר לאבן שואבת לתפילתם של ישראל.
האירוע מתקיים מזה 30 שנה ביוזמת הרב שמואל אליעזר הלפרין ע"ה יו"ר איגוד הצאצאים של אדמו"ר הזקן נ"ע. עם השנים הצטרפו מחדשי היישוב היהודי ובית חב"ד חברון לעזרת הצאצאים, והקימו ישיבה על קברה בשם "כולל מנוחה רחל". המקום משמש כמקום לתורה ולתפילה לעשרות אברכים תושבי המקום כמוקד של הפצת חורת החסידות.
בתחילת האירוע עלו האורחים הרבים, שהגיעו באוטובוסים מאורגנים מכל רחבי הארץ, לציון הרבנית נ"ע הטמונה בבית העלמין העתיק האשכנזי שבחברון. במקום הוקרא פ"נ [פדיון-נפש] כללי.
על קבר הרבנית נ"ע נשאו האורחים תפילה על ציונה, ומשם פנו להשתתף בהתוועדות וסעודת מצווה ב'מרכז גוטניק' במהלכה נשא דברים גם רבו של כפר-חב"ד הרב מרדכי שמואל אשכנזי, הרב זאב דב סלונים רב מרכז העיר ירושלים ומצאצאי הרבנית, הרב דב ליאור רב העיר, וכן הרב לוי יצחק היילפרין, הרב שלום דב וולפא, הרב יוסף הרטמן והרב משה גלבשטיין.
נואם מיוחד היה יעקב טבגר, בנו של פרופ' בן ציון טבגר ז"ל שגילה וגאל את ציון הרבנית. הוא סיפר על תחילת תהליך גאולת בית העלמין ממצבו המחולל והמחפיר ובניית ה"ציון" הראשון, שהוחלף מאוחר יותר במצבה מיוחדת שנבנתה ע"י הנגיד הרב יוסף גוטניק. כל הנואמים ציינו את פעולתו המרכזית של היישוב היהודי בחברון בשימור ושמירת האתרים היהודיים בעיר האבות.
"אם הישוב היהודי"
הרבנית היתה נכדתו של מייסד החסידות, רבי שניאור זלמן מלאדי, אביה היה הרב דב (דובער), בנו ויורשו של אדמו"ר הזקן, שכונה "אדמו"ר האמצעי". תאריך לידתה של הרבנית הוא י"ט כסלו תקנ"ט - "חג הגאולה" של חסידות חב"ד בו השתחרר האדמו"ר הזקן מבית הסוהר. שמה "מנוחה" הוענק לה לרגל האירוע.
מאז ילדותה שאפה הרבנית לעלות לארץ ישראל, שאיפה שהוגשמה רק בבגרותה, כאשר גיסה, אדמו"ר "צמח צדק" הטיל על רבנית ובעלה – הרב יעקב כולי סלונים - את השליחות לעלות ולחזק את היישוב החבד"י בחברון. מכח אישיותה ומידותיה היא נמנתה על מנהיגות הקהילה החבדי"ת בחברון במשך כמעט 50 שנה.
על הרבנית מסופרים סיפורי ניסים ומופתים רבים. היא האריכה ימים עד גיל 89 – עד שנת תרמח (1888) ונטמנה בחלקת חב"ד בבית העלמין העתיק בחברון. הרבנית היא האישיות הקרובה ביותר למשפחת אדמור"י חב"ד הקבורה בארץ ישראל. אישיותה, ייחוסה ומידותיה הנעלות הפכו את קברה למקום מקובל לתפילה ויחסו לו סגולות רבות. אחר הכיבוש הירדני המקום חולל נהרס; הוא נגאל בשנות ה – 70, לאחר פעולתם המסורה של מתנדבים ביוזמתו של פרופ' בן ציון טבגר ז"ל.
בשנת תשמ"ב חודש מנהג העליה לציון הרבנית ביום פטירתה – כ"ד שבט - ביזמת צאצאיה, ביניהם – הרב שמואל אלעזר היילפרין זצ"ל, יו"ר איגוד צאצאי אדמו"ר הזקן, ויבדלו לחיים ארוכים – הרב זאב דב סלונים רב מרכז העיר ירושלים, והרב יוסף הרטמן איש החינוך הידוע מקרית מלאכי. מאז מתקיימת העליה מידי שנה בשנה,ומשתתפים בה מאות חסידים ואורחים המגיעים מכל רחבי הארץ. בשנים האחרונות מארגן את העליה בית חב"ד בקרית ארבע -חברון בראשות השליחים הרב ויקטור עטיה והרב דני כהן.
