גל"צ מדווח: המלחמה הקרה - גרסת חסידות חב"ד
הסיפור הזה התחיל ברוסיה לפני כמעט מאה שנה, כשבמלחמת העולם הראשונה נמלט רבה החמישי של חב"ד מלובביץ' עירו, ושלח אוסף של למעלה מ-12 אלף ספרים למשמורת אצל אחד מחסידיו במוסקבה. רוסיה הקומוניסטית הלאימה לאחר המלחמה את מחסן הספרים, ואת הספרים העבירה לספרייה הלאומית שלה.
ממשלת רוסיה מחזיקה גם בעשרות אלפי דפי ארכיון של חב"ד שאוחסנו בפולין במלחמת העולם השנייה והועברו לרוסיה על ידי הצבא האדום לאחר המלחמה. הרבי האחרון מינה לפני מותו ארבעה שליחים שכל תפקידם להיאבק למען השבת הרכוש הרוחני, ביניהם גם הרב דב לוין מברוקלין.
"הרוסים טענו שהם לא מוצאים את הספרים, שהם לא מוצאים אותם", סיפר לוין, "בשנת 1984 מסרתי את הקטלוג המקורי שהיה לנו בלובביץ' לפני שהספרים נלקחו, וכעבור שנתיים הם אמרו שחיפשו ולא מצאו. נשלחה משלחת שלנו לחפש, ולמרות שהערימו עלינו קשיים בסופו של דבר הצלחנו לאתר את האוסף ואחר כך התחילו דיונים על ההחזרה שלו".
כבר חמש שנים מנהלת אגודת חסידי חב"ד תביעה בבית משפט פדרלי בוושינגטון, והיא תובעת מרוסיה להשיב את הספרים האבודים. רוסיה אמנם הודיעה שהיא איננה מכירה בסמכותה של אמריקה בנושא, אולם צו שהגיע לידי גלי צה"ל מראה שבית המשפט בארצות הברית החליט לדון בתיק הזה בכל זאת במעמד צד אחד.
על המשמעויות של המהלך הזה מסביר הפרופסור עמוס שפירא, מומחה למשפט בינלאומי פרטי. "יש פוטנציאל רב ביותר להתנגשות דיפלומטית ופוליטית בפרשייה הזו. יכול להיות שחב"ד יזמו הליך שיבקש להיפרע מהרוסים על ידי שימת יד על רכוש רוסי שנמצא בתוך ארצות הברית, והפוטנציאל למבוכה רבתי - שריר וקיים".
אם אכן ייתן בית המשפט האמריקני פסק דין לטובת חב"ד ויורה לרוסיה להשיב את הנכס הרוחני, ייתכן כי אוסף הספרים האבודים של חב"ד יגרור משבר דיפלומטי של ממש בין שתי המעצמות ואף הלאמה של רכוש רוסי בתוך ארצות הברית.