אתם שאלתם, המומחה ענה ● כל התשובות על בריאות תינוקות
הבהרה: התשובות לשאלות נועדו לספק אינפורמציה בלבד ואינן בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה!
1. לגבי שפעת החזירים: צריכים לחסן את הילדים?
תשובה:
לפי הוראות משרד הבריאות מתחסנים כרגע רק מגיל 3 שנים השייכים לקבוצות בסיכון (חולי לב, ריאה, מערכת חיסון ירודה, סוכרת, משקל חריג במיוחד ועוד). בזמן הקרוב יגיעו חיסונים ללא האדג'ובנט בו ניתן יהיה לחסן ילדים מגיל חצי שנה ועד 3 שנים ונשים הרות. החיסון יהיה פתוח לכלל האוכלוסייה.
ילדים עד גיל 10 ש' חייבים להביא פנקס חיסונים!! והחיסון יינתן ב 2 מנות ברווח של 3 שב'.
לפי המלצות משרד הבריאות וכפי שמפרסמים במדיה יש חובה להתחסן כנגד שפעת החזירים (H1N1) עקב הסיכון בהידבקות במחלה זו. החיסון הינו בטוח ויעיל ב % גבוה מאוד וניתן כיום למיליונים בעולם
2. כמה שכבות צריך לשים על תינוק כשהוא ישן, בחורף??
תשובה:
בדרך כלל שמים 2 שכבות וכמובן שמיכה אבל לא גדולה אלא בפרופורציה נכונה לגוף על מנת שלא תכסה את התינוק וחלילה יקרה משהו. לשמור על טמפ' תקינה בחדר – סביב 25 מעלות.
3. לגבי חזרת: מה עם הילדים שחוסנו וקיבלו רק מנבה אחת של חיסון? ומה עם אלה שחוסנו פעמיים? כי יש מקרים של חזרת שהופיעה לאחר 2 חיסונים.
תשובה:
בדרך כלל שמים 2 שכבות וכמובן שמיכה אבל לא גדולה אלא בפרופורציה נכונה לגוף על מנת שלא תכסה את התינוק וחלילה יקרה משהו. לשמור על טמפ' תקינה בחדר – סביב 25 מעלות.
4. רציתי לדעת: בני בן שנה והוא לא קיבל את כל הזריקות של גיל חצי שנה. כעת, כשהוא אמור לקבל גם את הזריקות של גיל שנה, מה אני אמורה לעשות? האם הוא צריך לקבל את כל הזריקות ביחד? האם קודם את של גיל שנה, או של גיל חצי שנה?
תשובה:
ניתן להתייעץ עם האחות של טיפת חלב שלכם. ניתן לבצע את חיסוני גיל חצי שנה ולדחות מעט ולפרוס את חיסוני גיל השנה. חשוב לא לשכוח לחסן את החיסונים בהמשך!
5. שאלות בנושאי ברזל וחיסונים באיחור:
כל הכבוד על הרעיון.
א. ביתי בת חצי שנה שוקלת 5 קילו, האם לתת לה טיפות ברזל לפי משקל גוף? (ז"א 2 טיפות) או לפי גיל (6 טיפות)?
ב. מכיוון שאנו גרים בשליחות, ביתי עדיין לא קיבלה את כל החיסונים שמעל גיל חודשיים. שאלתי היא: האם יש מצב לקבל את כל החיסונים בפעם אחת? ובאם לא, מה הפרש הזמן המינימאלי לקבלת חיסונים של 4 ו-6 חודשים?
תשובה:
בגיל חצי שנה המשקל אמור להיות כפול ממשקל הלידה כך שיש לעקוב ולראות האם משקל ביתך אינו נמוך. בדרך כלל נותנים 6 טיפות מגיל חצי שנה עד גיל שנה ואז מבצעים ספירת דם לבירור רמת המוגלובין.
בנושא החיסונים, לא ניתן לקבל הכל בבת אחת. יש להתייעץ עם אחות טיפת החלב על פריסת החיסונים להמשך.
6. מזון בגיל שמונה חודשים:
יש לי תינוקת בת שמונה חודשים, לא יונקת אלא אוכלת מטרנה. מה עליה לאכול בהמשך היום? מה עליה לאכול בהמשך היום? כמה פעמים מומלץ מטרנה ביום? אשמח לקבל דוגמאות לתפריט יומי לגיל זה. תודה.
תשובה:
אין כללים מדויקים. יש לחשוף אותה למזון רב לפי הכללים של משרד הבריאות. המטרנה מהווה מקור טוב למינראלים ושתייה. מצ"ב לינקים לאתרי משרד הבריאות העוסקים בתזונת תינוקות. באתר משרד הבריאות יש את כל תדריך התזונה החדש:
מדריך לאנשי מקצוע להזנת התינוק והפעוט, 2009
פירוט השינויים העיקריים שחלו בהמלצות להזנת התינוק הבריא
קוים מנחים להזנת התינוק לפי גיל
דף מידע להורים בנושא: שימוש בתוספי תזונה, משקאות, וחליטות לתינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים
7. איך אני יכולה להקל על תינוק שיש לו שיעול יבש? דבש לדוגמה אי אפשר לתת עד גיל שנה?...
תשובה:
אין לתת דבש עד גיל שנה.
בדרך כלל לא מטפלים בשיעול יבש אך יש לעקוב האם מתחיל להיות שיעול לח. בדרך כלל לא נהוג לתת סירופים למיניהם אך יש בבתי טבע מוצרים טבעיים. ניתן לשים בחדר מכשיר אדים קרים על מנת לתת לחות בחדר.
8. באיזה גיל תינוק צריך להתהפך מהבטן לגב, ולהיפך?
תשובה:
ההתהפכות מתרחשת בממוצע בגיל 4-5 חודשים. לרוב, ההתהפכות מהבטן לגב מקדימה את ההתהפכות מהגב לבטן. הניסיונות הראשונים עשויים להראות מגושמים מעט. לרוב יגיע תינוק להתהפכות ראשונה ע"י הטיית פלג הגוף העליון והראש הצידה, עד כדי העברת משקל של כל הגוף להתהפכות על הגב. בשלב זה ההתהפכות נעשית כמקשה אחת ואינה כוללת רוטציה במותן .בנוסף , התינוק בד"כ יקשית את גבו בניסיונות הראשונים להתהפך.
9. תינוק בגיל חודשיים וחצי ששוקל שש וחצי קילו, ואוכל כל שלוש שעות מטרנה, האם זה בסדר? (נולד במשקל 3,200).
תשובה:
בד"כ מכפילים משקל בגיל חצי שנה ומשלשים בגיל שנה. בסה"כ תינוקך במשקל סביר ומתן כל 3 שעות הוא תקין. אמור לאכול בין 100 ל 130 מ"ל כל ארוחה.
10. טיפות של ויטמין D: ביתי בת חצי שנה ועד עכשיו לא נתתי לה ויטמין D כי לא הייתי מודעת לחשיבותו. האם צריך להשלים לה את זה עכשיו במתן יותר משתי טיפות ליום? (היא בהנקה מלאה).
תשובה:
נותנים בד"כ 2 טיפות מהלידה ועד גיל שנה. לא ניתן להשלים.
11. שיניים: לבתי בת התשעה חודשים יצאו שתי שיניים. כיצד ניתן להקל על יציאת השיניים חוץ מג'ל כלשהוא שבקושי עוזר? האם ניתן לתת אקמול או נורופן להרגעה של הכאב???
תשובה:
ניתן לתת נשכנים למיניהם, יש כאלו שמקררים אותם ונותן מרגוע בלעיסה. אין סיבה שהילד יסבול ולכן ניתן לתת אקמול להרגעה לפי המינונים המקובלים.
12. הרטבה בלילה: הילד הפסיק להרטיב ופתאום התחיל להרטיב. מה אפשר לעשות? מדובר בגיל 3-5.
תשובה:
הרטבת לילה ממוקמת במקום השני ברשימת התופעות השכיחות בקרב ילדים, אחרי אסטמה. מדובר בתופעת נורמאלית , ועל אף שמצופה מהילדים להפסיק להרטיב כבר בגיל שנתיים עד ארבע, כ-25 אחוזים מהילדים ממשיכים להרטיב בלילות גם בגיל ארבע וחמש.
ניתן לסייע לכם בפתרון הבעיה באמצעות זמזם הרטבה שניתן לשאול ב "יד שרה".
יש להתעקש ולא לוותר ואם העניין אינו נפתר ניתן לפנות למומחה בקופה בה אתם מבוטחים.
13. גמילה: יש לי בן ראשון בן שנתיים, לקראת הקיץ הייתי רוצה לגמול אותו. האם צריך לעשות איזו הכנה כבר מעכשיו? מה צריך לעשות כדי שלא תהיה לו טראומה מהגמילה, ובכלל האם כדאי להתחיל בגמילה בגיל שנתיים וחצי או לחכות עוד?
תשובה:
אם הילד מראה נכונות אז בוודאי.
לדעתי האישית, אין להתעקש בכח כי צריך מוכנות נפשית של הילד. ניתן להראות קלטות בנושא וספרים לילדים העוסקים בכך. אם ישנו שיתוף פעולה של צוות הגן אזי יהיה קל יותר לביצוע. אין לבלבל את הילד שבגן לא ובבית כן!!! חייב להיות קו אחיד.
בהצלחה.